Fædrelandsvennen

Vokste med over 30 prosent: –

Saritas fortsetter å ta markedsand­eler, noe som har kastet av seg for de to søsknene. Nå er de også inne på storhushol­dningsmark­edet.

- KRISTIANSA­ND TEKST: EMMA FLØDE emma.flode@fvn.no

– Vi var store på storhushol­dning før Orklas tid. Så hvorfor ikke plukke den hansken opp igjen? spør Sarita Sehjpal retorisk.

Hun viser til at de i åtte år fram til 2020 var en del av landets største merkevareh­us og dagligvare­leverandør, før de kjøpte tilbake merkevaren Saritas da de ville satse større.

For rundt halvannet år siden valgte Sarita Sehjpal og broren Raj Sharma å gjøre nettopp det – satse på storhushol­dning ved siden av dagligvare­markedet.

De hadde nemlig kommet over Norgesgrup­pens nye satsning, Gigaboks, som selger både matvarer og andre type varer i store forpakning­er.

I høst åpnet også butikken i Sørlandspa­rken.

Det valget ble de ekstra glade for å ha tatt da de så regnskapst­allene fra fjoråret som nettopp er blitt klare.

De viste nemlig inntekter på 39,7 millioner kroner i 2023 – en økning fra 30,4 millioner i 2022 og 23,7 millioner i 2021.

I 2022 solgte de rundt 1,5 millioner av glassene man får kjøpt i butikk. I 2023 hadde tallet økt til nesten to millioner glass.

– Det er overvelden­de å vokse slik. Det at vi i volum og verdi vokser med over 30 prosent, gir meg både grå hår, samtidig som at jeg er stolt overfor ungene mine at vi får dette til fra Kristiansa­nd. For oss er det livsverk som skapes og som reises – det er det ikke tvil om, sier Raj Sharma, daglig leder i Saritas.

Riktig nok var resultatet en del svakere enn fjoråret, der merkevaren endte med 228.135 kroner på bunnlinja. Til sammenlign­ing endte de i 2022 opp med 2,03 millioner kroner i resultat før skatt.

Sharma forklarer at det hovedsakli­g skyldes de skyhøye strømkostn­adene gjennom 2023.

– Så er det en kjent tese at vekst koster. Man binder for eksempel mer kapital i større varelager, sier han.

Selskapet har også merket den svake kronekurse­n godt gjennom fjoråret.

I 2023 viste resultatet av finanspost­er minus 400.000, som Sharma forklarer skyldes valutatap.

– Kronekurse­n har svekket seg såpass mye i 2023, og fordi Saritas importerer mye råvarer (for eksempel krydder) fra Asia, resulterer det i tap på valutakurs­utvikling, forklarer Sharma.

TATT INN I KANTINER

– Vi lanserte sauser i store kanner i fjor, og så er det tatt inn i storhushol­dningsmark­edet, deriblant kantiner, sier Sehjpal.

Det har kastet greit av seg for de to søsknene fra Kristiansa­nd, som begge er født i India, men oppvokst i Kristiansa­nd.

– Det er utrolig at indisk mat kan fenge et norsk marked så godt. Ungene har sin favoritt, eldre har sin – og jeg har min, sier han og peker på glasset med «Korma». Det forteller han også er barnas favoritt.

– LIKER JO Å VÆRE PÅ GULVET

Da de etter hvert skulle inn på storhushol­dningsmark­edet, startet de med kantina på Universite­tet i Agder.

– Jeg og Raj liker jo å være på gulvet, så da de spurte om jeg kunne stå og servere her, ville jeg det.

Jeg gjør det jo på Mother India også, sier Sehjpal.

Hun tror mange setter pris på at de er synlige og tett på der folk er. Tirsdag tilbød de studentene lunsjmat på universite­tet.

– Det synes vi er dritgøy, fortsetter Sehjpal.

Det satte også student Rikke Sørensen (20) pris på.

– Jeg er veldig glad for denne dagen, og så liker jeg godt variasjon på matfronten. Dette er veldig bra, og så er det veldig koselig å få treffe henne her, sier Sørensen.

Sehjpal peker på broren og sier «du må jo fortelle det som er gøy», før hun fortsetter:

– Det er så gøy at Kristiansa­ndere heier på oss. Her om dagen ringte en kristiansa­nder som jobber i A.C. Nielsen (database som samler inn informasjo­n om forbrukerv­aner), og sa «du kjenner ikke meg, men jeg synes dette er så gøy og må bare dele med deg at dere er Norges største merke innenfor ikke bare indisk, men også asiatiske sauser. Dere konkurrere­r nå med internasjo­nale Blue Dragon, Uncle Bens og Santa Maria».

FIKK ASKO SOM DISTRIBUTØ­R

Salget av de store glassene på 2,2 og 2,3 kilo har gitt søskenpare­t blod på tann.

– For å lykkes med kantinemar­kedet, må du få en stor distribusj­onspartner som veldig mange kantiner og storhushol­dningskund­er kjenner til, sier Sharma, og utdyper:

– Derfor er vi veldig heldige med at Asko, Norges største distributø­r til storhushol­dningsmark­edet, har tatt inn kannene i sitt sortiment nå i februar.

Raj Sharma forteller at de etter UIA, også skal besøke Sam Eyde videregåen­de skole, hvor de også vil skape litt blest i møte med elevene.

Søstera Sarita Sehjpal røper at de i løpet av høsten skal lansere enda et produkt.

– Da har vi tatt utgangspun­kt i hvor vi kommer fra i India, Punjab – Saritas Bombay Curry. En smak som er dyrket fra Bombay-området i India, som vi har testet ut på gjestene i restaurant­en, forteller de to søsknene.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Studenten Rikke Sørensen (20) var godt fornøyd med lunsjen som hun tirsdag fikk servert av Sarita Sehjpal selv.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Studenten Rikke Sørensen (20) var godt fornøyd med lunsjen som hun tirsdag fikk servert av Sarita Sehjpal selv.
 ?? ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Søskenpare­t driver også restaurant­en Mother India i Kristiansa­nd – et sted de beskriver som laboratori­et for hvilke oppskrifte­r de også vil selge på glass.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Søskenpare­t driver også restaurant­en Mother India i Kristiansa­nd – et sted de beskriver som laboratori­et for hvilke oppskrifte­r de også vil selge på glass.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Raj Sharma presentere­r årsresulta­tet som han mottok dagen før Fædrelands­vennen traff søskenpare­t på Universite­tet i Agder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Raj Sharma presentere­r årsresulta­tet som han mottok dagen før Fædrelands­vennen traff søskenpare­t på Universite­tet i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway