Fædrelandsvennen

Bedre å lære det nå enn å gå på en smell senere.

Niende trinn på Oddemarka fikk nylig besøk av unge medisinstu­denter. Formålet: seksualund­ervisning. Legestuden­ter underviste

- KRISTIANSA­ND TEKST: SELMA SOFIE EIKELAND selma.sofie.eikeland@fvn.no

– Jeg lærte mer enn jeg trodde jeg kom til å gjøre, forteller Endre Palmer Storstein (14).

Klassen hans har nettopp fått besøk av medisinstu­denter fra MSO (Medisinern­es seksualund­ervisning Oslo).

MSO er en ideell organisasj­on, og organisere­s av studenter og ferdig utdannede leger. Dette var første gang de underviste elever på Sørlandet.

– Det var veldig bra at de var unge. Jeg hadde nok ikke giddet å følge med om det var en gammel mann som sto og snakka, sier Liv Cameron (14).

SKABB GJORDE INNTRYKK

– Vi har lært veldig mye om kondomer, og lite om kjønnssykd­ommer fra før av på skolen, forteller Cameron.

Da klassen fikk besøk, sto både prevensjon, graviditet og seksuelt overførbar­e infeksjone­r på timeplanen. Visse ting gjorde sterkere inntrykk enn andre.

– Jeg synes det er ganske mye ekle ting man kan få, som ikke

frister, forteller Storstein.

– Jeg visste ikke at man fikk skabb på hele kroppen, legger han til, og rynker på nesa.

Elevene er enige om at det er fint å få en innføring i seksuell helse heller tidlig, enn sent i undervisni­ngsløpet.

– Det er kanskje ikke så relevant for oss nå, men senere i livet er det viktig å kunne, sier Cameron.

– Bedre å lære det nå enn å gå på en smell senere, påpeker Storstein.

HVA ER NORMALEN?

Det var medisinstu­dentene Åge Frivoll, Emilie Westengen, Silje Ripel, Anniken Seim, Emma Christense­n, og Emma van der Zant, som fikk tre inn i klasseromm­ene på Oddemarka.

– Det er veldig mange spørsmål om hva som er normalt og unormalt, forteller Frivoll.

Han sier at mange leser seg opp på nett, men at det der kan være vanskelig å skille mellom god og dårlig kunnskap.

– Mange lærer feil om for eksempel prevensjon og pornografi. Det er fint å kunne gi dem et mer riktig og nyansert svar og kunnskap, mener Frivoll.

GRENSESETT­ING

Undervisni­ngen deles inn i to deler, en «hard» og en «myk». Førstnevnt­e er faktabaser­t om blant annet anatomi og seksuelt overførbar­e infeksjone­r. I den andre diskuteres holdninger, lovverk, grensesett­ing og overgrep.

– Det er ofte at en klasse lurer på mye av det samme, at det er et rykte som går. Vi kan fortelle dem om hvordan ting både ser ut, lukter, og smaker, sier Silje Ripel.

I timen ble det ekstra fokus på grensesett­ing. Flere elever hadde spurt om potensiell samtykkelo­v.

Den siste tiden har debatten om samtykkelo­v rast. Landet over har det vært demonstras­joner for å få det på plass i Norge, som er det eneste landet i Norden som ikke har en slik lov.

STATISTIKK­EN BEKYMRER

Fra høsten 2023 har medisinstu­denter tatt deler av studiet sitt på Sørlandet. Nå har Vest-agder legeforeni­ng hjulpet dem med oppstart av MSO-SØR. Organisasj­onen drives i dag både i Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen.

– Det bekymrer oss at overgrepsm­ottaket rapportere­r om økende omfang og alvorlighe­tsgrad av seksuelle overgrep. At aborttalle­ne stiger, kanskje på grunn av skepsis til hormonell prevensjon, er en annen bekymring, sier styremedle­m i foreningen Marte Ween-velken.

– Forhåpentl­igvis vil flere elever på Sørlandet få mulighet til slik undervisni­ng fremover, og vi vil få dette til på et kommunalt nivå, sier overlegen.

Ween-velken forteller at det er planlagt at legeforeni­ngen, MSOSør, og Oppvekst og Helse i Kristiansa­nd kommune kan møtes for å se på muligheter for å løfte prosjektet.

– Undervisni­ng i andre kommuner er selvfølgel­ig også aktuelt, sier hun.

 ?? FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND ?? Medisinstu­dentene Anniken Seim og Silje Ripel er akkurat ferdige med seksualund­ervisning hos 9c på Oddemarka skole. De viser fornøyd fram rekvisitte­ne de tok med i klasseromm­et.
FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND Medisinstu­dentene Anniken Seim og Silje Ripel er akkurat ferdige med seksualund­ervisning hos 9c på Oddemarka skole. De viser fornøyd fram rekvisitte­ne de tok med i klasseromm­et.
 ?? FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND ?? Endre Palmer Storstein (14) og Liv Cameron (14) forteller at elevene ble tatt på alvor av studentene som kom på besøk.
FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND Endre Palmer Storstein (14) og Liv Cameron (14) forteller at elevene ble tatt på alvor av studentene som kom på besøk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway