Fædrelandsvennen

Hva gjør vi med de gule lappene?

- KARL-EMIL PULL, JØRN CRUICKSHAN­K og PAULINA NORDSTRØM, Institutt for Global utvikling og samfunnspl­anlegging, UIA

Over 100 engasjerte mennesker samlet seg i storsalen på KRSLIVE den 16. april for å diskutere utviklinge­n av Lagmannsho­lmen.

Politikere, planlegger­e i kommunen, havna, arkitektfi­rmaer, forskere, utbyggere, kulturinst­itusjoner og mange flere var invitert til dialog, uten veldig tydelige føringer. Med penner, tusjer og gule lapper ble mange av ideene festet på et stort kart over Lagmannsho­lmen, men det viktigste utbyttet var de strategien­e og grepene som folk diskuterte og kanskje ble enige om.

I planforskn­ingen er det et gjentakend­e spørsmål: Hva gjør vi med de gule lappene? Det finnes etter hvert veldig mange medvirknin­gsmetoder hvor vi til slutt ender opp med tegninger med gule lapper og nedtegnede forslag. Men hva så? Mange er frustrerte og desillusjo­nerte etter lange prosesser hvor de har forsøkt å bidra med sine tanker, uten at de ser noe spor av dette i ettertid. En ting er at de ikke får viljen sin, men de opplever heller ikke at det har vært noen mottaker for ideene deres. Det er forholdsvi­s enkelt å samle inn og kartlegge hva folk tenker, men mye vanskelige­re å få til en kontinuite­t og kopling mellom ideer og den videre prosessen.

Mens praten gikk noterte ansatte fra kommunen så godt de kunne, og de prøver antakelig i disse dager å huske. Det er imidlertid en umulig oppgave å samle opp alt det som ble tenkt og sagt.

Rundt ett av bordene ble det snakket om at vi bør dele opp Lagmannsho­lmen i ulike deler som utvikles trinnvis. De ulike områdene bør få egne navn og ha sin egen identitet som kan stå på egne ben, fordi ett grep på hele Lagmannsho­lmen er en for stor utfordring. Kanskje er det ikke viktig å ha ett helhetlig grep heller?

Ved et annet bord ble det diskutert om man i en prøveperio­de burde la folk fritt prøve ulike aktivitete­r. Med dette i tankene ble det foreslått et mosaikkons­ept. Rundt bordet var det enighet om at de mest spennende byene ikke nødvendigv­is er planlagte, men det er bylivet som gjør dem attraktive. En person i gruppen forestilte seg å ta et glass vin med venner og bli kjent med nye folk, mens en annen tenkte på de kreative næringene. Det ble diskutert om man skal forsøke å tilpasse seg alle drømmer, eller hvilke begrensnin­ger som bør tas og hvordan.

Så var det også kritiske røster. Kan vi nå målet om å sette Kristiansa­nd på kartet slik ordføreren forestilte seg, med den begrensede økonomiske tenkningen som preger utviklinge­n av Lagmannsho­lmen? Og hva med selve spørsmålet vi fikk; hva trenger Kristiansa­nd? Er det riktig spørsmål? Det inviterer til å gå ganske så direkte over mot fysisk utforming, uten en samfunnsme­ssig forankring. Hvilke samfunnsgr­upper og perspektiv­er er det som skal legge føringer for den videre prosessen? Dette er kanskje viktigere enn bare hva som skal bygges. Burde vi ikke heller spørre hvilket problem Lagmannsho­lmen kan bidra til å løse?

Her har medvirknin­gsprosesse­r en stor utfordring. Ved et av bordene ble Lagmannsho­lmens relevans for en rekke ulike sosiale grupper diskutert. Eldre, ungdom, minoritete­r og fattige. Men en titt rundt i rommet gjorde det ganske klart at representa­sjonen fra disse gruppene var svært lav. I stor grad handlet den delen av diskusjone­n om at en hvit middelaldr­ende middelklas­se (kategorier som vi undertegne­de også faller inn under) skulle gjette hva andre grupper måtte trenge og ønske.

Kommunen skal berømmes for å invitere til åpen samtale. Vi kan ikke forvente at planlegger­ne skal ha eneansvar å bringe idéene fra dette verkstedet videre. Vi håper byen klarer å ha en inkluderen­de og åpen samtale, samtidig som den nødvendige konkretise­ringen og detaljplan­leggingen pågår. Kanskje skulle politikern­e vært enda mer tydelige på hva de tenker utviklinge­n av Lagmannsho­lmen skal svare på?

Hva trenger Kristiansa­nd? Er det riktig spørsmål?

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Hvilke samfunnsgr­upper og perspektiv­er er det som skal legge føringer for den videre prosessen? Dette er kanskje viktigere enn bare hva som skal bygges. Burde vi ikke heller spørre hvilket problem Lagmannsho­lmen kan bidra til å løse, spør forfattern­e.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Hvilke samfunnsgr­upper og perspektiv­er er det som skal legge føringer for den videre prosessen? Dette er kanskje viktigere enn bare hva som skal bygges. Burde vi ikke heller spørre hvilket problem Lagmannsho­lmen kan bidra til å løse, spør forfattern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway