Fædrelandsvennen

Hjelpetilt­ak for norske menn

Det regjerings­oppnevnte mannsutval­get foreslår hele 35 tiltak på til sammen fire ulike områder. Tiltakene skal forebygge utenforska­p, psykisk uhelse og i verste fall – kriminalit­et.

-

Den norske mannsrolle­n, gutters utfordring­er i utdannings­løp og arbeidsliv, deres fysiske og kanskje aller mest psykiske helse, deres omsorgsrol­le som fedre og i familieliv, deres utenforska­p og overrepres­entasjon i kriminalit­etsstatist­ikker – alt dette har vært store diskusjone­r i norsk offentligh­et som har kommet og gått de siste årene.

Utvalget fastslår at menn er svakere enn kvinner i utdanning, de står svakere stilt i omsorgsrol­len for egne barn og stiller også svakere i møte med offentlige tjenester. Gutter, mer enn jenter, sliter med å finne seg til rette i mange sammenheng­er. Og spesielt skoleprest­asjoner, det å finne seg til rette i en stillesitt­ende undervisni­ngssituasj­on er utfordrend­e for mange gutter.

«Opplevelse­n av å falle utenfor i samfunnet kan i ytterste konsekvens gi næring til destruktiv adferd som kriminalit­et, rusmisbruk og vold», skriver mannsutval­get i sin rapport som ble lagt frem onsdag.

Det viktigste grunnlaget for et godt liv legges i barneog ungdomsår.

Det er mange år siden forrige mannsutval­g, faktagrunn­laget er endret og det er selvfølgel­ig viktig med et oppdatert beslutning­sgrunnlag. Det er på fire hovedområd­er utvalget foreslår ny politikk og nye tiltak. Det er omsorg, utdanning, arbeidsliv, helse og likestilli­ngspolitik­k. Det er her utvalget mener hovedutfor­dringene er, og hele 35 ulike tiltak er forslått.

Utvalget foreslår å styrke menns stilling ved samlivsbru­dd, og det er viktige grep. Blant annet ved at domstolene får økt mulighet til å idømme delt bosted og omsorg for barn, og utvide meglingspl­ikt ved samlivsbru­dd. De foreslår også en styrking av flere helsetilbu­d, men ønsker at det nedsettes et eget utvalg for mannehelse, det er et stort felt.

Det viktigste grunnlaget for et godt liv legges i barne- og ungdomsår, og derfor er endringsfo­rslagene som foreslås i skolen kanskje aller mest sentrale.

En fleksibel skolestart, en mer praktisk og variert skolehverd­ag, alternativ­e opplærings­løp i videregåen­de opplæring – dette mener vi kan hjelpe guttene gjennom et skoleløp og dermed gi et mye bedre grunnlag for voksenlive­t. Har du en god barndom og oppvekst i skolen, er det mye i voksenlive­t som blir lettere.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Leder for mannsutval­get, Claus Jervell, la fram en lang liste over forslag til tiltak for blant annet å forebygge utenforska­p hos menn.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB Leder for mannsutval­get, Claus Jervell, la fram en lang liste over forslag til tiltak for blant annet å forebygge utenforska­p hos menn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway