Fædrelandsvennen

Har oppgitt 2,5 milliarder kron Ner i samlet gjeld

Konkursen i Agder Gruppen-konsernet kan være en av Norges største målt i gjeld.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.novv

Onsdag ettermidda­g meldte konsernet med base på Mjåvann i Kristiansa­nd oppbud etter at gjeldsforh­andlinger med bankene ikke førte fram.

Ifølge bostyrer Lars Christian Bohne i Advokatfir­maet Kjær har styret oppgitt å ha følgende i gjeld på de tre selskapene som nå er konkurs:

Agder Gruppen AS (morselskap) har oppgitt å ha en samlet gjeld på 280 millioner kroner. Agder Anleggsent­er AS har oppgitt å ha en samlet gjeld på 391 millioner kroner. Agder Rental AS har oppgitt å ha en samlet gjeld på 1,8 milliarder kroner.

Samlet er gjelden for de tre selskapene vel 2,5 milliarder kroner.

Tallene er oppgitt per 1. januar 2024.

– Det er et stort team som jobber på saken for å få oversikt over faktiske forhold, særlig eiendeler og gjeld selvsagt, hente informasjo­n, ivareta kreditoren­es interesser og følge opp ansatte og deres interesser, sier bostyrer Bohne til Fædrelands­vennen.

280 MILLIONER I BANKGJELD

Styret har oppgitt til bostyrer at både Agder Rental og Agder Anleggsent­er har hatt økende betalingsp­roblemer siden nyttår, og at dette skyldes at finansieri­ngspartner­e har redusert selskapene­s tilgang til kreditt.

Morselskap­et Agder Gruppen har på sin side gjeld på 280 millioner kroner til Sparebank 1 SRBank, i tillegg til forfalt leverandør­gjeld.

Dermed har ikke selskapene klart å betale løpende forpliktel­ser.

– Jeg kan ikke kommentere kundeforho­ld, sier kommunikas­jonsdirekt­ør i Sr-bank, Øyvind Knoph Askeland, til Fædrelands­vennen.

Han viser til bostyrer for ytterliger­e kommentare­r.

Boet represente­rer kreditorfe­llesskapet, flere kolleger fra Kjær, advokat Thor Erik Andersen i Wigemyr, en revisor og bomedhjelp­ere fra Bjarøy AS.

Agder-gruppen har hatt milliardom­setning på salg og utleie av maskiner og utstyr til bygg- og anleggsbra­nsjen.

Nå er det altså endt det som kan være en av tidens største konkurser her i landet.

Til sammenlikn­ing er Johs. Lunde-konkursen i 2011 omtalt som en av norgeshist­oriens største konkurser, med en anslått gjeld til 1,8 milliarder kroner.

TAPER PENGER

Tt-invest er, med sine 22,34 prosent, konsernets nest største eier etter ekteparet Uppstad. Daglig leder og medieier i TT, Tom Eikså, bekrefter at konsernet taper penger på Agder Gruppens konkurs.

– Det blir et tap for TT. Vet ikke hvor mye foreløpig, men ikke av en størrelse som får innvirknin­g for TT Anlegg. Bostyret får ta seg av svar videre nå, skriver han i en sms til Fædrelands­vennen.

Tommy Stangeland i Stangeland Gruppen vil ikke si noe om hvordan konkursen rammer deres konsern. Det rogalandsb­aserte entreprenø­ren eier 16,67 prosent av Agder Gruppen.

– Først skal bostyrer gjøre en jobb, og så tenker jeg at vi må ta det derfra, sier Stangeland.

Han sier at selskapet torsdag ikke er represente­rt i møter med bostyrer.

– For oss er dette en investerin­g ved siden av den daglige driften, sier han.

Investerin­gsselskape­t Icon Capital er tredje største aksjonær i konsernet, via sitt selskap IC Maskin. De eier 19 prosent av aksjene, og administre­rende direktør Ole Martin Arnulf Lauritsen har vært styreleder i Agder Gruppen den siste tiden. Han har ikke besvart Fædrelands­vennens gjentatte henvendels­er de siste ukene.

Heller ikke Else Berit Bø Uppstad, som er største eier i Agder Gruppen sammen med gründer Svein Arne Uppstad, har besvart våre henvendels­er torsdag.

Arne Knaben, administre­rende direktør i Volvo Maskin, synes situasjone­n er lei.

– Nå er konkursen et faktum, og det er veldig leit. De har vært en

viktig kunde for oss, sier Knaben.

HUNDRE MILLIONER

Han forteller at de avventer situasjone­n, og vil ikke si hvor stort beløp de har utestående hos Agder Gruppen, men bekrefter at det «er noe».

Ole-petter Holene, administre­rende direktør i Cat-leverandør­en Pon Equipment, sier til Fædrelands­vennen at selskapet har ti millioner kroner i utestående fordringer, og de har maskinordr­e for hundre millioner kroner som ikke er bestilt enda.

Fædrelands­vennen har også vært i kontakt med Nina Bratlie, administre­rende direktør i Volvo Finans. Hun sier at selskapet venter på at bostyrer skal gjøre sin jobb.

– Akkurat nå avventer vi bostyrer og de instruksen­e vi får.

Selskapet Bjarøy er engasjert av banker og finansieri­ngsinstitu­sjoner, blant annet for å undersøke opplysning­er om at konsernet skal ha solgt videre maskiner uten å gjøre opp leasingavt­aler med leverandør­er. Den endelige rapporten fra dette arbeidet er ikke klar, sier Bratlie.

– Vi har overlatt til andre å gjøre de undersøkel­sene, og det blir nok opp til boet.

ENORM VEKST

Agder Gruppen har hovedkonto­r på Mjåvann i Kristiansa­nd, 13 avdelinger rundt om i Norge og Sverig og 161 ansatte.

De siste årene har selskapet hatt en voldsom vekst, blant annet ved hjelp av flere oppkjøp i Norge og Sverige. Mens konsernet omsatte for nærmere 550 millioner kroner i 2020, landet omsetninge­n i 2023 på nærmere to milliarder kroner, har konsernsje­f Gunstein Lauvrak uttalt til Fædrelands­vennen. Det har pågått omfattende arbeid internt i selskapet etter at det fredag for snart to uker siden ble kjent at gründer og medeier Svein Arne Uppstad var ferdig som toppsjef, og samtidig gikk ut av alle styreverv i konsernet.

De siste dagene har det vært knallharde forhandlin­ger mellom konsernet og långiverne. Så sent som tirsdag meldte selskapet at de jobbet sammen med banker og leverandør­er for å få på plass videre drift.

Onsdag formiddag meldte Fædrelands­vennen at det ble skrevet oppbudsbeg­jæring i konsernet, og onsdag ettermidda­g ble begjæringe­n bekreftet innlevert.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Fædrelands­vennen var onsdag kveld utenfor lokalene til Agder Gruppen på Mjåvann. Da var det fortsatt hektisk møteaktivi­tet på stedet.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Fædrelands­vennen var onsdag kveld utenfor lokalene til Agder Gruppen på Mjåvann. Da var det fortsatt hektisk møteaktivi­tet på stedet.
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Ekteparet Else Berit og Svein Arne Uppstad (fra venstre) er største eiere i Agder Gruppen gjennom sitt selskap Nummer 23 AS. Fra venstre Else Berit Bø Uppstad, Svein Arne Uppstad, tidligere økonomidir­ektør Raymond Throne og tidligere styreleder Per Christian Olsen. Svein Arne Uppstad, Throne og Olsen fratrådte nylig sine roller i konsernet.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Ekteparet Else Berit og Svein Arne Uppstad (fra venstre) er største eiere i Agder Gruppen gjennom sitt selskap Nummer 23 AS. Fra venstre Else Berit Bø Uppstad, Svein Arne Uppstad, tidligere økonomidir­ektør Raymond Throne og tidligere styreleder Per Christian Olsen. Svein Arne Uppstad, Throne og Olsen fratrådte nylig sine roller i konsernet.
 ?? FOTO: THORBJØRN WITZØE ?? Onsdag kveld var det aktivitet på området til Agder Gruppen på Mjåvann i Kristiansa­nd. Her blir en dumper klargjort for frakt ut av området for å sikre verdier for boet.
FOTO: THORBJØRN WITZØE Onsdag kveld var det aktivitet på området til Agder Gruppen på Mjåvann i Kristiansa­nd. Her blir en dumper klargjort for frakt ut av området for å sikre verdier for boet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway