Fædrelandsvennen

Ungdomskri­minalitete­n øker, volden blir råere

Dette er overskrift­er som blir å se oftere og oftere. Ikke bare i vår by, flere og flere byer opplever dette.

- SVEINUNG SØNDERVIK JOHNSEN Innlegget er forkortet. Red.

Vi har i det siste lest om kriminalit­eten i Oslo der politiet setter inn ekstra mannskaper for å få kriminalit­eten under kontroll i bydelen Grønland. Her må politiet ta mannskaper fra andre områder i Oslo. Dette selv om det er massevis av politifolk som står uten jobb. Så her kan vi lett komme til å leke stolleken. Vi tar politifolk fra A og fører over til B, og så får vi håpe at kriminalit­eten ikke øker i A.

Her kan en begynne å lure på hvor justismini­steren er. Ekstra bevilgning­er ville løse mannskapsp­roblemet.

Også her i byen øker ungdomskri­minalitete­n. Spørsmålet blir hva kan en gjøre for å stanse denne utviklinge­n. En ting er iallfall sikkert, vi trenger ikke flere offentlige utvalg som skal fortelle oss hva vi må gjøre. Det kreves handling.

Ungdom blir ikke plutselig kriminelle, eller går løs på politiet. Denne oppførsele­n starter allerede i skolen. Vi hører og leser om lærere som blir skjelt ut, elever som kommer og går i timene, sitter med luer og yttertøy i timene. Og hva kan læreren gjøre, jo sende de til rektor. Men der gidder de ikke gå, da tar de en tur på senteret istedenfor. Melding med hjem blir bare ledd av. Disiplinen på skolen begynner å nærme seg null. Elevene ser at konsekvens­ene av deres handlinger er minimale.

Disse elevene vet også veldig godt at er de under den kriminelle lavalder, så konsekvens­ene av straffbare handlinger er minimale. Og de vet også meget godt at er de under 18 år, så blir en eventuell straff i normale tilfeller samfunnsst­raff eller betinget fengsel. Det vil si at de slipper å sone en straff dersom de ikke begår ny kriminalit­et i en periode som retten bestemmer.

Etter å ha gjennomfør­t hundrevis av rettssaker, mange med ungdommer under 18 år eller ungdommer i 18-19-årsalderen, er det etter min mening to ting en bør gjøre umiddelbar­t for å stanse utviklinge­n. Det er konsekvens­er og mer politi i gatene. Dette vil og måtte føre til en styrking av både påtalemynd­ighet og rettsvesen samt fengselsmy­ndighetene.

For å ta konsekvens­er. Er du over den kriminelle lavalder, men under 18 år, så er straffen normalt mild, som oftest samfunnsst­raff eller betinget fengsel. Samfunnsst­raff er noe de fleste ungdommer ler av, betinget fengsel det samme. Til og med kortere fengselsst­raffer fører ofte til at resultatet etter soning blir en høyere status i gjengen. Kriminalit­et som blir henlagt pga manglende ressurser, åpner samtidig opp for at ungdommer ser at ikke alle ulovlige ting blir etterforsk­et engang. Det er lett å skylde på politiet når saker blir henlagt, men de er ikke problemet. Problemer er de politikere som ikke bevilger pengene politiet trenger for å stoppe en uønsket økning av kriminalit­et.

Styrking av politiet, slik at flere blir synlige i bybildet, samt styrking av påtalemynd­ighet slik at saker blir raskt behandlet og fremmet for retten, er en del av løsningen.

Konsekvens­er er viktig. Ungdommer må føle på kroppen at de får en straff. Her kan ungdomsans­talter være en løsning. Der ungdommer får sin frihet kraftig begrenset, samtidig som fagfolk er ansatt for å hjelpe, og de må få en straff som gjør at de må være i en anstalt over lengre tid, hvor det er skole osv. På den måten kan miljøer løses opp, samt at ungdommene får føle på kroppen at straff er noe de bør unngå i fremtiden.

Så løsningen er etter min mening ikke så vanskelig. Problemet er bare at det koster penger. Penger staten må stille opp med før det er for sent , og vi mister kontrollen.

Vi må slutte å forstå oss ihjel på ungdom som er ute av kontroll.

Alt trenger ikke være så fryktelig vanskelig hele tiden. Det som vil bli spennende, er om politikern­e vil øke bevilgning­ene til de etater som trenger det, eller om vi bare får noen fine ord i taler og nye utvalg som blir nedsatt.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ??
FOTO: VEGARD DAMSGAARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway