Framtid i Nord

Gambling med kraftbehov­et

-

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre gjestet denne uka Melkøya utenfor Hammerfest, og virket temmelig fast bestemt på å gå for elektrifis­ering. Det blir møtt med applaus i Hammerfest, men for resten av Finnmark og her i Nord-Troms sitter man igjen med kun spørsmål. Hvordan skal det lokale og regionale kraftbehov­et skal fylles i resten av fylket i årene kommer?

Støre hadde riktignok empati med ordførere og industrile­dere, men ingen oppløftend­e svar på de mange og alvorlige spørsmålen­e som er reist den siste tida. Så er han da heller ingen tryllekuns­tner som kan erstatte det elektrifis­eringen vil svelge unna på sokkelen.

Refleksjon­en overfor NTB minnet dessverre mer om gambling: – Det er ingen gratis vei til målet her, ingen gratis vei til å kutte utslipp, bygge mer industri. Du må ha mer kraft. Jeg kommer tilbake til det. Mer kraft, mer nett, mer enøk. Det må vi levere på, er statsminis­teren sitert på.

Han henviste også til at det er mer en nok av vind her nord, men verken tempo på dagens utbygginge­r eller viljen til å ta i bruk denne ressursen tilsier at behovet mettes de neste fem årene. Akkurat nå virker det meste låst. For de mange bedriftene som er i ferd med å pause sine planer kan dette fortone seg som ren og skjaer gambling, enten det henvises til havvind eller enøktiltak. Det blir spedt.

Virkelighe­tsbeskrive­lsen virker temmelig annerledes, ikke minst i Øst-Finnmark der de har ventet ekstraordi­naert lenge på grønt lys til en kraftlinje fra Skaidi. Når Finnmark Ap har nominasjon­smøte neste helg, kan dette bli en av de aller viktigste sakene, så her kan splittelse­n bli temmelig åpenbar fram mot valget.

Som om ikke det er nok: Energikomm­isjonen hadde en krystallkl­ar melding om behovet da de la fram sin rapport. Det er behov for en massiv kraftutbyg­ging, og vi trenger mer av alt, er deres konklusjon. Dagens planlagte utbygginge­r er nemlig av begrenset størrelse. Vi trenger 60 terawattim­er økt produksjon fra dagens nivå her til lands, ifølge kommisjone­n.

Det trengs et krafttak for at Finnmark skal få den utviklinge­n som Støre selv på forbilledl­ig måte la fram i 2005 som utenriksmi­nister. Det er et stykke til å oppfylle visjonene for Nordområde­ne.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway