Framtid i Nord

- Det er nok nå!

- AV OLA DYRSTAD Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Nordreisa kommune

Den siste tida har det vaert flere artikler og innlegg i media om oppvekstsv­ilkårene i Nordreisa. Bakgrunnen for dette er dårlige resultat på nasjonale prøver i grunnskole­n.

Men det var ikke slik resultaten­e fra nasjonale prøver var ment å brukes.

Alle som jobber i skolen i Nordreisa kjenner nå resultaten­e og alle som jobber i skolen i Nordreisa gjør hva de kan for at resultaten­e skal bli bedre.

Til dere kommunesty­rerepresen­tanter som ytrer dere i media; snakk med hverandre – ikke til hverandre. Det forsøker vi å laere elevene.

Ta gjerne debatten fra talerstole­n i kommunesty­ret, hvor dere har anledning til å se hverandre i øynene. Debatter i media skaper oftere misforståe­lser enn felles forståelse.

Og – dere er faktisk våre arbeidsgiv­ere. Ha litt respekt og omsorg for oss som står i dette hver dag. Det er faktisk mange av oss som synes det er tungt nok, om ikke arbeidsgiv­er også skal legge stein til byrden.

Det er satt i gang flere tiltak som er ment å skape bedre resultaten­e. Disse trenger tid til å virke. La oss få jobbe i fred, uten å stadig måtte forholde oss til debatten i media.

Foreldre og elevers holdning til skolen er viktig for å få gode resultater. Den siste tidens skriverier er nok ikke med på å bygge opp disse holdningen­e. Jeg tror også det påvirker elevenes selvbilde og holdninger til skolen

En annen ting. Nordreisa kommune har de siste 10 årene vaert i en kontinuerl­ig nedbemanni­ngsprosess i skolesekto­ren.

Netto driftsutgi­fter til grunnskole­n i Nordreisa i 2021 (som var de siste tallene jeg fant) var kr. 120.552, - pr. innbygger.

Snittet i Norge (uten Oslo) er kr. 126.052, - Og snittet i Troms og Finnmark er kr. 147.602, Ser vi på de andre kommunene i Nord Troms er snittet på kr. 184.941, Nordreisa kommune bruker altså svaert lite – både sammenlign­et med andre kommuner i Norge, men enda mindre dersom vi sammenlign­er med kommunene rundt oss på grunnskole. Vi er faktisk blant de kommunene i Norge som bruker minst på grunnskole pr. innbygger.

Kan resultaten­e ha en sammenheng med dette?

I årene framover skal vi rekruttere mange arbeidstak­ere til Nordreisa kommune, både innenfor oppvekstse­ktoren andre sektorer.

Det er jo ikke akkurat en strålende omdømmekam­panje som har vaert kjørt de siste dagene. Omdømmet vårt har vi alle et ansvar for. Det er som tillit – vanskelig og tidkrevend­e å bygge opp, og raskt og enkelt å rive bort.

Vi kjenner utfordring­ene. Vi er ikke fornøyd med resultaten­e, men la oss få jobbe med tiltakene. Hjelp oss og støtt oss. Det gjøres ikke med negative innlegg i media.

Det er nok nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway