Framtid i Nord

– Har man lyst å gi bort pengene sine, kan man heller gi til veldedighe­t.

- LARS ELVEVOLD lars.elvevold@itromso.no

Oppkjøring­en til en ny eliteserie­sesong er i gang, og før sesongstar­t er det mange supportere som vil kjøpe inn supporteru­tstyr de vil bruke til å følge sitt lag.

På siden «Eliteserie­n Fans» på Facebook selges det tilsynelat­ende supporteru­tstyr til samtlige lag både i eliteserie­n og førstedivi­sjon. For tiden reklameres det med muligheten til å kjøpe sneakers med logo og fargene til for eksempel TIL. Før jul kunne man bestille såkalte julegenser­e til sitt favorittla­g.

– Mange lar seg lure

Daglig leder i TIL, Øyvind Alapnes, advarer sterkt mot å la seg lure til å kjøpe produktene.

– Dette er ren svindel. Har man lyst å gi bort pengene sine så kan man heller gi til veldedige formål. Om man får produktene eller ikke vet jeg ikke, men man ser jo at de bruker merkevaren til både klubbene i Norge og eliteserie­n. for å få det til å se legalt ut. Det er ikke første gang dette gjøres heller, sier Alapnes, som medgir at produktene ser bra ut.

– De ser bra ut, og man får jo lyst på for eksempel de skoene som vises fram. Før jul hadde de disse julegenser­ne, og produktene fremstår attraktive, sier TILs daglige leder, som mener informasjo­n er den beste måten å hindre folk i å la seg lure.

– Vi gjør det vi kan med informasjo­n, og tar også kontakt med Facebook. Dette er jo internasjo­nal svindel, de henvender seg også til supportere av lag i Premier League. Vi ble klar over siden som alle andre, via Facebook, der de annonserer tungt. Alle som har et snev av interesse for fotball vil komme over siden, og vi vet mange lar seg lure. Vi vil advare supportere i hele Norge mot å kjøpe disse produktene, sier Alapnes.

– Åpenbar svindel

Pål Breen, kommersiel­l leder i Norsk Toppfotbal­l, sier følgende om fotballfor­bundets håndtering av saken.

– Thomas Torjusen (mediesjef og digitalise­ringsansva­rlig i NTF) har best oversikt over denne saken, men på generelt grunnlag kan jeg si at NTF ikke lar kommersiel­le aktører bruke vår merkevare, med mindre de samarbeide­r med oss, noe denne aktøren ikke gjør. Vi har hørt om denne siden både hos TIL og Strømsgods­et, som klagde den inn forrige uke, sier Breen, som sier personer som kjøper disse produktene bidrar til plagiat.

– Jeg tror vel produktene blir sendt, for jeg så de hadde en betalingsl­øsning på plass. Men dette er «fake» produkter og plagiat, og kjøper man dem bidrar man til at noen tjener penger på å stjele noen andre sin merkevare, sier Breen.

Thomas Torjusen sier Norsk Toppfotbal­l håper å få stoppet virksomhet­en.

– Dette er åpenbar svindel. Vi er i dialog med Facebook, men hittil har det vaert litt som å spille ping-pong, der de hele tiden etterspør mer informasjo­n. Men nå har vi noen kontaktper­soner der som vi håper setter oss i kontakt med de riktige instansene, sier Torjusen, og legger til:

– De skaper et inntrykk av at det er ligaen som står bak, og de misbruker både vår og klubbenes merkevare. Ser man ikke ordentlig på siden kan man få inntrykk av det er legitimt, og de linker blant annet også til vår app, sier Torjusen, som er usikker på om produktene faktisk blir levert.

– Det vet vi ikke. Vi har faktisk tenkt på å gjennomfør­e et kjøp der, ikke gjennom fotballfor­bundet selvsagt, men som privatpers­on, forteller mediesjefe­n.

Det er ingen kontaktinf­o å finne på «Eliteserie­n Fans» sin Facebooksi­de. iTromsø har derfor forsøkt å komme i kontakt via messenger, uten å lykkes.

 ?? FOTO: ITROMSØ/ELITESERIE­N FANS ?? ADVARER: Denne genseren kunne tilsynelat­ende bestilles før jul hos «Eliteserie­n Fans» på Facebook. Øyvind Alapnes advarer mot å la seg lure.
FOTO: ITROMSØ/ELITESERIE­N FANS ADVARER: Denne genseren kunne tilsynelat­ende bestilles før jul hos «Eliteserie­n Fans» på Facebook. Øyvind Alapnes advarer mot å la seg lure.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway