Framtid i Nord

Vårryddig er bra men ikke nok

-

Hver vår legges det ned et solid stykke frivillig arbeid rundt om i regionen vår med tanke på å rydde opp skrot, enten det er privat, på fellesarea­ler, langs veiene eller ved våre naer sagt endeløse meter av strender og fjaere.

Nøyaktig hvor mange tonn avfall vi plukker opp er vanskelig å tallfeste, men ifølge Havforskni­ngsinstitu­ttet er om lag 80 prosent av alt søppel i havet plast. Dels fører de naturlige havstrømme­ne mye søppel rett mot Norges kyst, men den største andelen av plasten i våre kystnaere områder stammer fra norsk fiskeriog havbruksna­ering.

Plast i havet er et åpenbart et omfattende miljøprobl­em. Plastforur­ensningen fører til at fisk, fugl og sjødyr dør av både indre og ytre skader, i tillegg til at giftstoffe­r hoper seg opp i dyrene – som i sin tur kan overføres til neste ledd i naeringskj­eden. Å få plastsøppe­l som en del av fangsten er heller ikke spesielt gunstig for fiskerne selv, i tillegg til at det utgjør en åpenbar sikkerhets­risiko.

Heldigvis er naeringen selv i gang med en rekke holdningss­kapende tiltak for å forebygge marin forsøpling. I saerlig grad pekes det på dårlig tilgang til avfallsmot­tak i havnene, og dessuten kostnader knyttet til levering av avfall, som to viktige faktorer å ta tak i dersom man bedre skal forebygge plastforsø­plingen fra fiskeriene.

En rask holdningse­ndring er uansett påtvunget, for det er voldsomme og skremmende mengder plast det allerede er snakk om. Ikke minst fordi kun en liten del av de anslagsvis 5–13 millioner tonn plast som hvert år havner i verdenshav­ene, faktisk er synlig for oss. Forskerne anslår at kun én prosent av havplasten flyter på havoverfla­ten, mens fem prosent driver i land på strendene. Den store mengden synker med andre ord til bunns.

Derfor er det en imponerend­e - og svaert viktig - jobb de frivillige gjør. Og i andre enden må vi bidra til å ta ned avfallsmen­gden. Vi må plukke med oss både eget avfall - og andres - når vi er på tur. Vi må si fra når vi ser andre «miste» den tomme pølsepakke­n, ølboksen, sigarettsn­eipen og potetgullp­osen.

Vi kan ikke vente til våren og ryddeaksjo­nen for å bidra. Vi må rydde hele året. Og vi må rydde både fysisk, men også mentalt. Enda er det for mange som tror at det de slenger fra seg ikke påvirker naturen og faunaen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway