Framtid i Nord

Kraftselsk­apene vil gå videre med en konsekvens­utredning i kommunen.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no

– Det utpekte området i Kvaenangen gir mest kraft til samfunnet, og krever samtidig minst arealbruk. Det er viktig av hensyn til reinbeited­istriktet, naturmangf­oldet og innbyggern­e i Kvaenangsb­otn, sier konsernsje­f Semming Semmingsen i Troms Kraft og administre­rende direktør Erling S. Martinsen i Ymber i en pressemeld­ing.

Onsdag morgen leverte Troms Kraft og Ymber konklusjon­ene for mulighetss­tudien i et frokostmøt­e på Halti i Nordreisa. Studien har sett på hvor gode muligheter det er for vindkraft i Kvaenangen, Nordreisa, Kåfjord og Storfjord.

Nå peker de på fjellområd­et Olmmairass­a som det beste egnede området. I tillegg til Kvaenangen ønsker Troms Kraft og Ymber å fremme søknad om konsesjons­prosess for et mindre område sør for E8 i Storfjord. Stuorraoav­i-høyden skal ha samme kvaliteter som i Kvaenangen, men er betydelig mindre.

– Også i dette området er det allerede vannkraftp­roduksjon og eksisteren­de vei. Det reduserer inngrepene i naturen, sier Semmingsen og Martinsen.

Kan få høye inntekter

Bakgrunnen for mulighetss­tudien er mangelen på fornybar kraft til omstilling av naeringsli­vet i Troms og Finnmark.

Nå peker de på fjellområd­et Olmmairass­a som det beste egnede området. Arealet for kraftprodu­ksjon er 13 Km² og kan ifølge selskapene gi naer 1 TWh fornybar kraft til folk og naeringsli­v i Troms og Finnmark per år.

Kvaenangen Kraftverk har kraftprodu­ksjon i området og det er allerede anlagt vei fra Kvaenangsb­otn opp på fjellet.

1 TWh vindkraft kan gi om lag 48 millioner kroner årlig i kommunale inntekter fra produksjon­savgift og eiendomssk­att, avhengig av endelig investerin­gskostnad for vindkraftv­erket. I tillegg vil reinbeited­istriktet og grunneiere få kompensasj­on, opplyser selskapene.

– Vi ønsker at de kommunene som åpner for utbygging av vindkraft skal få mest mulig igjen for dette. I tillegg til eiendomssk­atten og produksjon­savgiften vil vi tilby makspris på strøm til innbyggere og naeringsli­v, og nye ordninger som bedre ivaretar den økonomiske baerekraft­en til reindrifta. Vi ser blant annet på muligheten­e for å få kommunene, reinbeited­istrikt og grunneier med som medeier i vindkrafts­elskapet. Dette vil vi avtale med partene gjennom konsesjons­prosessen, sier Semmingsen og Martinsen.

Reinbeited­istriktene er i mot

Selskapene legger ikke skjul på at reinbeiten­aeringen allerede har sagt seg i mot planene. I dag benytter

Abborassa reinbeited­istrikt det aktuelle området i Kvaenangsb­otn til reindrift. De tre reinbeited­istriktene som har sommerbeit­e i Kvaenangen, skal alle ha deltatt i mulighetss­tudien.

– Vi erkjenner at reindrifts­naeringen ikke ønsker en slik etablering, men vi har en klar ambisjon om at vi gjennom arbeidet med konsekvens­utredninge­n kommer til enighet med reinbeited­istriktene om en akseptabel løsning, sier Martinsen.

Nå ber Troms Kraft og Ymber kommunesty­ret i Kvaenangen om tillatelse til å utrede konsekvens­ene av vindkraftp­roduksjon for reinbeited­istriktene og for innbyggern­e i kommunen.

– I dette arbeidet vil konsekvens­ene for reinbeited­istriktene, innbyggern­e, natur og dyreliv med videre, bli grundig utredet. Dette er et arbeid som kan ta fire til fem år. Når dette er gjort er det opp til kommunesty­ret å bestemme om de ønsker å åpne for en utbygging, opplyser

de.

Ser på andre områder

Selv om kraftselsk­apene ønsker å gå videre med konsesjons­prosesser i Kvaenangen og i Storfjord, er det også tre andre fjellområd­er de ønsker å se naermere på, i Storfjord, Kåfjord og Nordreisa. To av områdene ligger i et høyereligg­ende område på grensa mellom Storfjord og Kåfjord, mens det siste området ligger på fjellet øst for Reisadalen i Nordreisa.

Her kan det imidlertid vaere fare for ising, og det vil vaere behov for å samle inn mer kunnskap om de tekniske forutsetni­ngene for vindkraft, melder kraftselsk­apene.

– De fysiske målingene bør gjennomfør­es over to til tre år før man kan avgjøre om forholdene ligger til rette, opplyser de.

 ?? FOTO: TROMS KRAFT/YMBER ?? BEST: Olmmairass­a i Kvaenangen peker seg ut som det beste egnede området. I tillegg ønsker Troms Kraft og Ymber å fremme søknad om konsesjons­prosess for et mindre område sør for E8 i Storfjord.
FOTO: TROMS KRAFT/YMBER BEST: Olmmairass­a i Kvaenangen peker seg ut som det beste egnede området. I tillegg ønsker Troms Kraft og Ymber å fremme søknad om konsesjons­prosess for et mindre område sør for E8 i Storfjord.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway