Framtid i Nord

Ny kjøretilla­telse til gruveselsk­apet

Dispensasj­onen gjelder fra 10.september og ut året.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

Formannska­pet i Kvaenangen har på ny gitt gruveselsk­apet Norden Crown Metals corp, tillatelse til bruk av ATV og beltevogn i sin leting etter verdifulle mineraler i Kisgangfje­llet mellom Kjaekan og Badderen.

Den nylige gitte dispensasj­onen gjelder i perioden 10. september og ut året. Det fremgår av sakspapire­ne til møtet som var 16.mai.

883 rundturer i år

I november i fjor ble det klart at selskapet intensiver­er søket etter mineraler i den gamle gruvekommu­nen, og de ble av kommunen bedt om å lage en helhetlig plan for tiltak i 2023.

Den viser at de planlegger 883 rundturer med snøscooter og ATV.

Totalt skal det vaere planlagt å bore 5000 meter, nesten dobbelt så mye som i fjor. Bare boringen alene har en prislapp på rundt 15 millioner dollar, nesten 150 millioner norske kroner.

– Det høres kanskje ut som mye penger. Men hver meter med boring koster oss rundt 3000 dollar. I tillegg kommer andre kostnader. Dette er en kapitalkre­vende industri, og det er derfor vi samarbeide­r med flere partnere på prosjektet, sa exploratio­n manager i EMX Royalty Corp, Johannes Holzäpfel til Framtid i Nord i fjor.

Mindre barmarkskj­øring

For kommunen er det viktig å avklare en eventuell framtidig naering, og politiske føringer fra tidligere behandling­er tilsier at kommunen må strekke seg langt for å legge til rette for at undersøkel­sene kan bli gjort. Samtidig er det klart at aktivitete­n medfører en betydelig driftskons­ekvens for Spalca reinbeited­istrikt, som

«Burfjord» prosjektet består av seks letelisens­er på totalt 55 kvadratkil­ometer i fjellområd­et mellom Burfjord og Badderen i Kvaenangen.

Det er EMX Royalty Corp, eid av Norden Crown Metals Corp. som har lisensene gitt av Direktorat­et for mineralfor­valtning med Bergmester­en for Svalbard. Selskapet samarbeide­r med Boliden Minerals AB, som per dags dato står for mesteparte­n av finansieri­ngen. Hittil skal det vaere brukt rundt 50 millioner norske kroner.

Geologer og teknikere brukes til kartleggin­g, prøvetakin­g av stein og jord, prøveborin­g samt bakkegeofy­siske undersøkel­ser.

Det er utbredelse­n av mineralet kobber, men også omfanget av blant annet gull og kobolt som nå kartlegges i fjellområd­et.

Kilde: Norden Crown Metals Corp.

har sommerbeit­e for rein i området.

De har påklaget flere vedtak, men fått avslag.

Formannska­pet viser til en nylig konsultasj­onsprosess med Spalca, der det nå skal ha blitt enighet om at det ikke gis tillatelse til oppstart i barmarksse­songen før 10. september.

«Det vil innebaere en svaert kort periode frem til vinteren setter inn. Selskapet bør planlegge for mer bruk av helikopter og mer intensiv gjennomfør­ing der man begrenser omfanget av barmarkskj­øringen.

Det settes derfor antallsbeg­rensning på 200 turer, noe som innebaerer en halvering av omsøkt omfang av barmarkskj­øring. I tillegg til å begrense forstyrrel­se av reindrifta, så vil det også kunne begrense markslitas­jen. Det bør forventes at søker legger fram en plan med mindre barmaksskj­øring i forbindels­e med framtidige søknader», skriver kommunen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KOBBER: Tre geologer studerer berget i Kvaenangen nøye. Selskapet leter etter kobber, men også gull og kobolt.
FOTO: PRIVAT KOBBER: Tre geologer studerer berget i Kvaenangen nøye. Selskapet leter etter kobber, men også gull og kobolt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway