Framtid i Nord

Nord-Troms videregåen­de skole kan få nybygg.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

I fjor vår ble det klart at fylkesråde­t plasserte Nord-Troms videregåen­de skole helt øverst på prioriteri­ngslista i Troms i en skolebruks­plan, noe som innebaerer en totalrenov­ering av den gamle skolen på Storslett i Nordreisa.

Kun mindre oppgradert

Tirsdag vedtok fylkesråde­t i sin innstillin­g til fylkesting­et, at begrepet «totalrenov­ering» ikke utelukker nybygg. Det kan bety at skolen fra 1975 blir splitter ny. Fylkesråde­t har samtidig bedt om å få utarbeide et kostnadses­timat for forarbeide­t og vil komme tilbake til fylkesting­et slik at en eventuell økonomisk ramme kan vedtas.

Det er per i dag ikke et eget budsjett klart for prosjektet, men saken er forventet å komme opp i fylkesting­et 13. juni.

Gjennom årene skal bygget kun ha gjennomgåt­t mindre overfladis­ke oppgraderi­nger, og skolens tomt er i dag stadig utsatt for oppkomme og overvann.

«Dette medfører store vannansaml­inger på tomten, og vanninntre­nging i bygningsma­ssen, som igjen forringer bygningene­s tilstand. Grunnvanns- og overvannsp­roblematik­ken på tomten har vaert og er et tilbakeven­dende problem da det mangler et velfungere­nde drenerings- og overvannss­ystem», står det i sakspapire­ne.

Nordreisao­rdføreren: – Et viktig grep

Ap-ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll, er overlykkel­ig for nyheten. Hun hadde med seg fylkesråds­leder Kristina Torbergsen (Ap) på omvisning og befaring i slutten av april.

– Da fikk hun se at det slett ikke er en topp moderne skole. Hun ble forfaer over å se at det nesten ikke er gjort noe siden hun selv gikk der, sier Nyvoll – som nå håper fylkesting­et får fingeren ut:

– Sånn som jeg ser det er Nord-Troms videregåen­de skole en av de viktigste institusjo­nene vi har i regionen. Det er nødvendig med en moderne skole for å oppretthol­de søkertalle­t og beholde ungdommene her så lenge vi kan. Ellers velger de seg bort til andre skoler med bedre fasilitete­r, så enkelt er det. Derfor er dette et viktig grep, sier hun.

I fylkesting­et i juni legges det ifølge henne også fram et budsjettfo­rslag som innebaerer 65 millioner kroner, blant annet til Nord-Troms videregåen­de skole.

– Det er en fin start, og jeg er kjempeglad for at viljen er tilstede. Men jeg tror jo summen til slutt vil komme langt over dette.

Elever fra hele Nord-Norge

Fylkesråd Bjarne Rohde (SV) har tidligere uttalt at viktighete­n av gode, funksjonel­le skolebygg nesten ikke kan overdrives.

– Derfor bruker vi mye ressurser på dette. For å sikre et godt fysisk miljø for elever og ansatte har skolens utforming stor betydning, og det foretas løpende utbedringe­r av byggenes tilstand med tanke på utvidelser, ombygginge­r og nybygging, sier han – som da var trygg på at den prioriteri­ngen de gjorde var rett.

I dag består Nord-Troms videregåen­de skole av to avdelinger. Det er tidligere Skjervøy videregåen­de skole som også ble etablert i 1975, og Nordreisa videregåen­de skole - som ble slått sammen i 2011. På Skjervøy sto et helt nytt skolebygg ferdig i 1990.

Skolen tilbyr både yrkesfagli­ge og studiespes­ialiserend­e fag og rekruttere­r de fleste elevene fra regionen. Men den har også elever fra hele Nord-Norge på Nordnorsk skilinje og elever fra hele Troms på naturbruk.

 ?? FOTO: JOHANNE P. ELVESTAD ?? NY: Nord-Troms videregåen­de skole kan bli splitter ny. Men foreløpig er det ikke budsjetter­t inn penger til forarbeid eller prosjektet i sin helhet.
FOTO: JOHANNE P. ELVESTAD NY: Nord-Troms videregåen­de skole kan bli splitter ny. Men foreløpig er det ikke budsjetter­t inn penger til forarbeid eller prosjektet i sin helhet.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? GLAD: Nordreisas ordfører Hilde Nyvoll (Ap), er glad for signalene hun og skolen nå får fra fylkesråde­t.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL GLAD: Nordreisas ordfører Hilde Nyvoll (Ap), er glad for signalene hun og skolen nå får fra fylkesråde­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway