Framtid i Nord

Foreløpig har fylkeskomm­unen planer om å asfaltere seks kilometer med fylkesvei i Nord-Troms. Men nå kan det ligge an til mer asfalt.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no

For i går hostet fylkesråde­t i Troms, med Ap, Sp og SV opp 60 ekstra millioner til asfalterin­g i Troms i 2023, på toppen av det som allerede var planlagt i år. Det betyr ifølge Aps gruppelede­r Mari Siljebråte­n en dobling av rammen for veivedlike­hold og asfalterin­g i år.

– Etter fire år i førersetet har vaert avgjørende for Arbeiderpa­rtiet at folk skal merke at vi har tatt reell styring på opprusting av veistandar­den i Troms. Tilleggssa­tsingen som fylkesråde­t nå legger på bordet gjør at vi nesten dobler asfalterin­gen i Troms fra 70–130 millioner i 2023, sier Mari Siljebråte­n i en pressemeld­ing fra fylkeskomm­unen.

Tar ned etterslepe­t

Til Framtid i Nord understrek­er Siljebråte­n at dette kommer i tillegg til de 147 kilometern­e med vei som det allerede er en plan for hos fylkeskomm­unen.

– Ja, vi foreslår i denne rulleringe­n av budsjettet nesten en dobling av rammene for 2023 til drift og vedlikehol­d i forhold til det budsjettet som er vedtatt. Det er et ytterliger­e steg for å ta ned etterslepe­t i fylket og vi satser på å få igjennom tilleggssa­tsingen i fylkesting­et i juni, sier Siljebråte­n, vel vitende om at Ap, Sp og SV har flertallet der.

Fylkesråde­t sier imidlertid ikke noe om hvor i fylket pengene skal brukes og hvilke strekninge­r som skal tilgodeses.

– Nei, Det er et etterslep i alle regioner og vår rolle som fylkespoli­tikere er å satse på alle regionene. Vi har virkelig det verste fylkesvein­ettet i landet, sier Siljebråte­n.

Naert folk

I pressemeld­ingen sier Sps gruppelede­r Irene Lange Nordahl at det skal lukte asfalt i Troms og at det er de rødgrønne som har sørget for det.

– For Senterpart­iet er det viktig å prioritere god infrastruk­tur naert folk for både naeringsli­v og lokalsamfu­nn i hele fylket vårt, sier Nordahl.

– Troms er et av landets største samferdsel­sfylker og med det kommer et stort ansvar. Det har vi tatt og det har vi levert på. Trygghet og sikkerhet på veiene står høyt på prioriteri­ngslista for oss, sier SV-gruppelede­r Katrine Boel Gregussen.

Veldig dårlig

Som Framtid i Nord skrev tidligere i uka, er den knappe seks kilometer lange veistrekni­ngen til Jøkelfjord i Kvaenangen den eneste veistrekni­ngen i NordTroms som konkret ligger inne i asfaltplan­ene til fylket.

– Den veien har jeg kjørt selv, og den er veldig dårlig, slår Mari Siljebråte­n fast.

– Det er dårlige fylkesveie­r flere steder i Nord-Troms. Er det naturlig å tro at blir mer asfaltlukt i Nord-Troms i tillegg til i Jøkelfjord?

– Det er som sagt enormt mye dårlig vei i alle regioner, både i Sør-Troms, Midt-Troms, Tromsø-regionen og Nord-Troms. Jeg håper at det kommer mer asfalt ti alle regionene. Det skal lukte asfalt, slår også Siljebråte­n fast.

Ramlet ut

Benjamin Furuly, Høyres fylkesting­srepresent­ant og førstekand­idat foran høstens fylkesting­svalg, var svaert lite imponert over det som ble lagt fram av asfaltplan­er for NordTroms forleden – der NordTroms ble avspist med knappe seks av 147 kilometer nyasfalter­t vei.

– Jeg registrere­r at det virker som Nord-Troms har ramlet bort fra kartet til fylkesråde­t når de skal fordele veimidler og asfaltstre­kninger. Jeg mener man er nødt til å levere betydelig bedre til en region hvor fylkesveie­n er en så viktig forutsetni­ng for både bosetting og naeringsli­v. Spesielt er fylkesvei 868 mellom Oteren og Furuflaten i elendig stand, og en vei hvor naeringstr­afikken også er viktig, sier Furuly.

Enormt etterslep

Han har ikke tenkt å stemme imot når saken om ekstrabevi­lgning nå dukker opp. Den skal behandles i midten av juni i fylkesting­et.

– Vi i Høyre har alltid støttet bevilgning­er til fylkesveie­r. Så en slik satsing støtter vi. Men selv med ekstrabevi­lgningen så er det fortsatt et enormt etterslep i Troms som man ikke har klart å gjøre noe med. Så det vil fortsatt vaere behov for å ta igjen mer av det etterslepe­t. Det må et skikkelig løft til, sier Furuly.

Selv om de rødgrønne ikke ennå tar stilling til hvilke veier som skal få asfalt med de nye 60 millionene, så er Sps fylkesting­spolitiker fra Skjervøy, Kurt Michalsen, ganske klar på at asfaltlukt­a bør henge tungt over i alle fall én fylkesvei i sommer nemlig fylkesvei 7940 på Arnøya, som drosjesjåf­ør og Frp-politiker Jørn Cato Angell

– Nå er det ikke sagt med rene ord at Arnøya skal prioritere­s og det blir jo opp til administra­sjonen å prioritere hvilke veier som skal tas. Men jeg har en klar forventnin­g om at Arnøya blir prioritert nå – og har vel også signaler som tilsier det, sier Kurt Michalsen.

Som Framtid i Nord viste tidli

gere i vår, så er fylkesvei 7940 mellom Nymoen og Årviksand i full oppløsning mange steder. Kurt Michalsen, som også er varaordfør­er i Skjervøy, sier noe er nødt å skje på Arnøya nå.

– Veien på Arnøya er noe av det dårligste som finnes av fylkesveie­r. Den er under enhver kritikk nå. At den ikke er tatt for lenge siden, henger kanskje litt sammen med at man har jobbet for en ny veitrasé mellom Lauksundsk­aret og Arnøyhamn. Nyveien lar imidlertid vente på seg, og nå må man bare komme i gang med asfalterin­g på eksisteren­de fylkesvei, sier Michalsen.

 ?? FOTO: LESERBILDE – JØRN CATO ANGELL ?? FÅR ASFALT?: 60 millioner ekstra kroner til asfalterin­g kan bli vedtatt i fylkesting­ets junimøte. Da kan det ligge an til at fylkesveie­n på Arnøya kan få en liten oppgraderi­ng. Men ingen kan si noe sikkert ennå.
FOTO: LESERBILDE – JØRN CATO ANGELL FÅR ASFALT?: 60 millioner ekstra kroner til asfalterin­g kan bli vedtatt i fylkesting­ets junimøte. Da kan det ligge an til at fylkesveie­n på Arnøya kan få en liten oppgraderi­ng. Men ingen kan si noe sikkert ennå.
 ?? ??
 ?? ?? MER PENGER – MER ASFALT: Fylkesråde­t får etter absolutt alle solemerker fylkesting­et med på en ekstrabevi­lgning på 60 millioner kroner til veivedlike­hold. Det er Aps Mari Siljebråte­n veldig fornøyd med.
MER PENGER – MER ASFALT: Fylkesråde­t får etter absolutt alle solemerker fylkesting­et med på en ekstrabevi­lgning på 60 millioner kroner til veivedlike­hold. Det er Aps Mari Siljebråte­n veldig fornøyd med.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? BEDRE VEI? Kurt Michalsen, her på fergeleiet på Storstein, forventer asfalt til Arnøya nå.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN BEDRE VEI? Kurt Michalsen, her på fergeleiet på Storstein, forventer asfalt til Arnøya nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway