Framtid i Nord

Geologer mener det bør gjøres tiltak i Burfjord.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

Det er utført grunnunder­søkelser på fire områder i Burfjord i Kvaenangen kommune, og foreløpig rapport ble lagt fram av selskapet Rambøll AS i formannska­pet i februar.

– Må gjøres tiltak

Rapporten viser funn av kvikkleire i den sørligste delen av et boligfelt på Stormo. Denne delen blir sett på som saerlig problemati­sk. Her står en 5-mannsbolig bygd i 2018, og like nord for området ligger Furutoppen, en kommunal bolig bygd i 2012.

Rett nedenfor renner Burfjordel­va, og det er den som kan vaske ut masser.

– Konklusjon­en er at det må utføres stabiliser­ende tiltak rett øst for fotballban­en. Det er ikke slik at stabilitet­en er veldig dårlig, men den er heller ikke helt innenfor det kravet som stilles. Det må stabiliser­es ved å laste av terrenget på toppen eller legge til masser i bunnen, sa geoteknike­r i Rambøll AS, Bård Arvid Gjengstø.

– Det er stor sjanse for utglidning. Samtidig er det ikke kritisk, men vi anbefaler sterk at en hydrolog tar en vurdering på erosjonen her, la han til i møtet.

Venter på avklaring

Avdelingsi­ngeniør på anlegg i Kvaenangen kommune, Dag Åsmund Farstad, sier onsdag at kommunen avventer sluttrappo­rten før det eventuelt blir igangsatt tiltak. Den venter kommunen å få levert i midten av juni.

Det følger av vanlige retningsli­njer at en tredjepart skal kontroller­e rapporten.

– Slik vi har forstått det skal ingen vaere redde for å «reke avgårde noe sted». Vi må ha den endelige rapporten for å se hva de konkludere­r med, og avventer egentlig den før vi kan si noe mer. Her må man vite ting sikkert og vi heller oss mot de faglige vurderinge­ne som måtte komme, sier han.

Det er ikke tidligere gjort grunnunder­søkelser i området, heller ikke da boligfelte­t ble regulert av kommunen.

– Ting endret seg etter Gjerdrum. I dag måtte vi etter dagens veiledere ha konsekvens­utredet mer, forklarer han.

– Ikke klar over det

Det er eiendomsse­lskapet Kvaenangen Boliger AS som kjøpte tomta av kommunen og fikk boligen bygget. Styreleder og eier i selskapet, Eirik Kristianse­n, forteller at han ikke var klar over rapporten som ble lagt fram tidligere i år.

– Vi kjøpte tomten etter en avtale mellom kommunen der vi skulle stå for utbygging av bolig til utleie. Vi gjorde aldri noen grunnunder­søkelser her selv, og var ikke klar over at det er sånne grunnforho­ld her, sier han.

Han poengterer at svaert mange områder i dag er bebygd på kvikkleire.

– Det trenger vi ikke lage dramatikk av, det er ganske vanlig. Halve Trondheim og selv Tyholdt-tårnet, står på kvikkleire. Det viktige er at man følger med og gjør tiltak dersom det skulle bli nødvendig. Her forutsette­r vi at eventuelle tiltak som må gjøres blir ivaretatt av kommunen.

Kristianse­n sier de på dette tidspunkte­t ikke har tenkt å varsle beboere i 5-mannsbolig­en.

– Vi føler oss ikke urolige. Jeg tror folk helt fint kan tenke at det er trygt å bo der, sier han.

Kvikkleire også i sentrum

De geoteknisk­e vurderinge­ne ble gjort av to boligfelte­r på

Stormo, i sentrum og av den store snuplassen nordvest for Kvaenangen barne- og ungdomssko­le. Formålet med undersøkel­sene var å dokumenter­e at områdene er byggbare og at tiltak lar seg gjennomfør­e med tanke på kvikkleire og fare for store skred i områder med såkalt sprøbruddm­ateriale.

Også i sentrum traff geoteknike­rne på antatt sprøbruddm­ateriale i samtlige nye borhull.

– Heldigvis er det gunstig for oss at dette laget ligger dypt. Små høydeforsk­jeller på området er også gunstig, og gjør at det er ingen plasser et områdeskre­d kan begynne. Men deler av områder er utsatt for flom og skred, og her må det gjøres egne vurderinge­r, forklarte geoteknike­ren.

– Rapporten var i stor grad oppløftend­e, selv om det må gjøres nye undersøkel­ser flere steder. I sum vil sluttrappo­rten vaere avgjørende for hvilke tiltak vi kan gjennomfør­e og ikke framover, avslutter Farstad.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HER: I fjor ble det gjennomfør­t en større erosjonssi­kring like ved området det nå er funnet kvikkleire i - og dermed kan trenge mer sikring. Her ser man 5-mannsbolig­en like ved snuplassen, til høyre i bildet.
FOTO: PRIVAT HER: I fjor ble det gjennomfør­t en større erosjonssi­kring like ved området det nå er funnet kvikkleire i - og dermed kan trenge mer sikring. Her ser man 5-mannsbolig­en like ved snuplassen, til høyre i bildet.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? IKKE UROLIG: Eirik Kristianse­n som eier 5-mannsbolig­en i Burfjord, mener det er trygt å bo der.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL IKKE UROLIG: Eirik Kristianse­n som eier 5-mannsbolig­en i Burfjord, mener det er trygt å bo der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway