Framtid i Nord

Uenighet om mangler på en bobil har vaert gjennom to rettsinsta­nser – og i Hålogaland lagmannsre­tt ble selgeren av bobilen dømt til å betale kjøperen mer enn halvannen million kroner.

- CHRISTER PEDERSEN christer.pedersen@itromso.no

Denne bobilen kostet over 800.000 kroner. Men kjøperen prøvde å heve kjøpet, uten å få gehør hos selger. Nå har bobilstrid­en blitt behandlet to runder i retten.

Det hele startet i 2019 da en nordreisam­ann kjøpte en bobil av merket Weinsberg CaraSuite fra Ferda AS på Vollan.

Allerede etter den første ferieturen som gikk til Sverige oppdaget kjøperen av det var feil med blant annet varmeanleg­get på campingbil­en.

Det ble gjennomfør­t undersøkel­ser av bilen på verkstedet til Ferda og det anlegget ble reparert.

Fant enda flere feil

Men året etter – etter nok en ferietur, denne gangen til Finland – ble det oppdaget ytterliger­e feil på bilen. Denne gangen var feilene knyttet til knirkelyde­r og vibrasjone­r i bobilens toalett og dusjdel.

Etter at de nye feilene var oppdaget ville kjøperen heve

kjøpet, og krevde pengene tilbake. Dette ble avvist av Ferda – som hevdet at man hadde såkalt utbedrings­rett, og at man ønsket å reparere bilen isteden. Noe som skjedde.

Men da kjøperen skulle dra på en tredje ferietur ble det nok en gang oppdaget feil og mangler på bilen. Denne gangen av alvorliger­e karakter – blant annet ble det oppdaget bul på veggen mot dusjdelen, nivåforskj­eller i gulv, samt et løst dusjkabine­tt.

Kjøperen hevdet at feilene som hadde oppstått kunne knyttes direkte til reparasjon­sarbeidet som var utført etter forrige feilrunde.

Saksøkte selgeren

Også denne gangen krevde kjøperen at selgeren skulle ta tilbake bilen, men nok en gang nektet selgeren. Ferda mente at man hadde rett til å utbedre feilene istedenfor å ta bilen tilbake.

Da tok kjøperen advokat for å bistå i saken. I tillegg ba han om teknisk bistand fra et annet verksted for å utrede manglene.

Det hele endte med at kjøperen tok ut stevning mot selgeren,

og saken gikk for Nord-Troms og Senja tingrett i mai i fjor.

Der tapte kjøperen på alle punkt, og ble dømt til å betale i overkant av 80.000 kroner for å dekke selgerens juridiske kostnader. Imidlertid ble saken anket til lagmannsre­tten, og der er nå dommen klar.

Må betale 750.000 kroner til kjøperen

Lagmannsre­tten snur tingretten­s dom på hodet, og dømmer selgeren av campingbil­en til å ta den tilbake – og betale kjøperen 750.000 kroner. Den opprinneli­ge prisen var på 810.000 kroner, men retten mente at kjøperen hadde hatt en nytteverdi av bilen som ble skjønnsber­egnet til 60.000 kroner.

Lagmannsre­tten mente at manglene på bobilen var så alvorlige at de kvalifiser­te til hevingsret­t – ikke minst fordi Ferda hadde hatt bilen inne til reparasjon flere ganger uten å få bukt med problemene.

Må også dekke saksomkost­ninger på 750.000 kroner

I dommen skriver retten at

«På bakgrunn av de utbedrings­forsøkene som allerede var gjort, og de manglene som forelå, var det dessuten usikkerhet om hva som kunne gjøres for å utbedre manglene. Samlet sett er lagmannsre­ttens vurdering at ytterliger­e avhjelp ikke ville kunne skje innen rimelig tid og uten vesentlig ulempe».

Lagmannsre­tten har også dømt selgeren av bobilen til å dekke kjøperens saksomkost­ninger – som er satt til cirka 750.000 kroner.

Dommen i lagmannsre­tten er enstemmig.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VILLE HEVE KJØPET:
FOTO: PRIVAT VILLE HEVE KJØPET:
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway