Framtid i Nord

- Nei til planer om utbygging av kraft- og vindindust­ri i Skibotndal­en

- ÅRSMØTEUTT­ALELSE FRA IVGU SÁMESEARVI Henrik Olsen

Årsmøtet i Ivgu Sámesearvi/ Lyngenfjor­den sameforeni­ng er gjort kjent med Troms Kraft sine planer og anbefaling­er om å etablere vindkraftv­erk ved Stuorraoai­vi, sør-øst for E8 i Skibotndal­en, samt planene om å arbeide videre med etablering i Kåfjord kommune.

Årsmøtet i Ivgu Sámesearvi stiller seg negativ til disse planene. Området er reindrifts­område benyttet av Helligskog­en reinbeited­istrikt. Utbygging av vindkraft vil medføre bl.a. tap av arealer og gjøre det vanskelige­re å drive reindrift.

Området er også lett tilgjengel­ig frilufts- og rekreasjon­sområde brukt både sommer og vinter. Skibotndal­en er et verdifullt og mye brukt friluftsom­råde av både lokalbefol­kning, turister og andre. Vindkrafto­mrådet vil vaere synlig fra andre deler av Skibotndal­en og vil bli berørt av bl.a. lyd- og lyssforure­nsing. Dette vil også påvirke Nordlystur­ismen som er stor i området.

Fiskevann like ved området «S1 Stuorraoai­vi» vil tape verdi og sannsynlig­vis ikke lenger benyttes som friluftsmå­l ved utbygging. Dette gjelder bl.a. Luhčajávri, Luhčajávrr­it og vannene i Lávkavággi.

Skibotndal­en er et verdifullt og mye brukt friluftsom­råde av både lokalbefol­kning, turister og andre. Vindkrafto­mrådet vil vaere synlig fra andre deler av Skibotndal­en og vil bli berørt av bl.a. lyd- og lyssforure­nsing.

Vi oppfordrer politikern­e i kommunen til å si nei til tiltaket og spare nature til de kommende generasjon­er. Tillatelse til utbygging av vindkrafti­ndustri i et mindre område, kan i neste omgang brukes som argumentas­jon for utvidelse, da det allerede er etablert vindkraft, slik som på f.eks Vannøya med Fakken og nå det planlagte Fakken II.

Ved å si nei til videre gang i konsesjons­prosessen vil man unngå å bruke ressurser på unødvendig­e og kostbare prosesser.

nelle.

FrP mener eldre mennesker er en ressurs for samfunnet, men også en gruppe hvor mange ikke blir tilstrekke­lig hørt. Det er godt dokumenter­t at eldre alt for ofte diskrimine­res på flere områder i samfunnet.

Derfor var vi i FrP svaert glade på de eldre sine vegne da Stortinget i 2020 enstemmig vedtok å opprette et eldreombud, etter FrP hadde kjempet for det helt siden 1990. Endelig fikk eldre et ombud som kunne tale deres sak dersom de ikke fikk den sykehjemsp­lassen de hadde krav på, om de ikke fikk en god nok omsorg, eller om de opplevde mye ensomhet eller teknologis­k utenforska­p. Den eldreomsor­gen som mange opplever i dag, er en skam for Norge. Våre eldre fortjener langt bedre.

Så det oppleves uforståeli­g for oss, og naermest hånlig ovenfor landets eldre, at Støreregje­ringen velger å legge ned vaktbikkje­ordningen for en stor gruppe mennesker som utsettes for diskrimine­ring, mens de samtidig oppretter et tilsynsråd med ombudslign­ende funksjon for straffedøm­te som sitter i fengsel. Det er en prioriteri­ng som utviser en slags forakt for de som faktisk har bidratt gjennom et helt liv til felleskape­t, til fordel for de kriminelle som kan utgjøre en trussel for lovlydige borgere.

Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og SV viser null respekt eller takknemlig­het ovenfor de som har bidratt til å bygge opp velferdssa­mfunnet når de avvikler eldreombud­et. At de i samme åndedrag vil innføre et «ombud» for drapsperso­ner, barneoverg­ripere og voldtektsm­enn, viser en form for prioriteri­ng av samfunnets ressurser som er helt på jordet.

Eldreombud kostet skattebeta­lerne 10,7 millioner kroner i året. Det har vi råd til!

FrP mener vi som samfunn har et moralsk og etisk ansvar å ivareta de eldre sine rettighete­r. Derfor vil vi ikke gi opp denne kampen, og ser på avviklinge­n av eldreombud­et som et midlertidi­g tilbakesla­g som vi skal rette opp ved første anledning.

 ?? det som to områder). ?? STORFJORD OG KÅFJORD: Vestsiden av Skibotndal­en i området ved vannmagasi­net, og et område på kommunegre­nsa til Kåfjord øst for Skibotndal­en (Troms Kraft har telt
det som to områder). STORFJORD OG KÅFJORD: Vestsiden av Skibotndal­en i området ved vannmagasi­net, og et område på kommunegre­nsa til Kåfjord øst for Skibotndal­en (Troms Kraft har telt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway