Framtid i Nord

- Til landets pensjonist­er: Takk!

- AV TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM (SP) Finansmini­ster

Vi vil gjerne rette en takk til Norges pensjonist­er. Takk for at dere har bidratt til å bygge det fantastisk­e landet vi nå bor i.

Tirsdag 23. mai avsluttet regjeringe­n og organisasj­onene drøftingen­e rundt årets pensjoner. Fra 1. mai vil økningen i pensjon ligge på 8,54 prosent, godt over forventet prisstigni­ng i 2023. Det betyr at norske pensjonist­er får et oppgjør som er vesentlig høyere enn andre oppgjør vi er kjent med.

Bakgrunnen for at dette nå skjer, er grep som ble gjort i Stortinget for to år siden. Da fikk Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet gjennomsla­g for at veksten i pensjonene skulle reguleres som et gjennomsni­tt av lønns- og prisvekste­n. Slik sikrer vi at pensjonist­ene ikke går i minus når lønnstaker­ne går i pluss. Den høye veksten skyldes også at regulering­en kompensere­r for den uforvented­e høye lønns- og prisvekste­n i fjor.

I tillegg til betydelig økt pensjon, betyr regjeringe­ns forslag at en rekke pensjonist­er i år også vil nyte godt av skattelett­e. Regjeringe­n har foreslått at pensjonist­er som har mindre enn 370 000 kroner i pensjon skal måtte betale mindre skatt. De med pensjon under 330 000 kroner får inntil 4 500 kroner i skattelett­e. Dessuten, er pensjonen din over 370 000 kroner, vil skatten ikke bli rørt. Det betyr mer til de som har minst.

Også i år er det kamp om budsjettkr­onene. Vi i regjeringe­n må alle gjøre tøffe prioriteri­nger. Et av områdene vi har valgt å prioritere er altså landets pensjonist­er. Det mener vi er en helt riktig prioriteri­ng.

I dag er det mange nordmenn som opplever en krevende hverdag, ikke minst som følge av den internasjo­nale uroen som slår direkte inn i vanlige folks hverdagsøk­onomi. Selv om regjeringe­n ikke kan løse alle problemer alene, er det åpenbart at vi kan spille en viktig rolle for mange. Derfor gjør vi det vi kan for å hjelpe på en god måte med ulike tiltak og virkemidle­r.

Det ligger kanskje i menneskets natur å vaere opptatt av det vi ikke har eller får, eller det vi ikke har oppnådd. Ofte er det til og med riktig og viktig å tenke slik. Det kan hjelpe oss å drive oss fremover.

Men noen ganger kan det likevel vaere godt at vi også tar oss tid til å reflektere over hva vi faktisk har. Norge er nemlig, på veldig mange gode måter, et unikt land. Ikke minst har vi en fantastisk velferdsst­at som tar vare på de som trenger hjelp i sårbare situasjone­r. Der hadde vi ikke vaert, hadde det ikke vaert for at noen før oss la grunnlaget for det vi i dag nyter så godt av. Så tusen takk til dere pensjonist­er.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway