Framtid i Nord

– Må løses med kompetanse­løft

- AV BENJAMIN FURULY 1.kandidat Troms Høyre

Nord-Norge trenger mer kompetanse. I både privat og offentlig sektor er etterspørs­elen etter flere folk og riktig kompetanse stor. Mangelen på arbeidskra­ft vil bli en bremseklos­s for utviklinge­n av regionen vår, om vi ikke lykkes med å snu trenden.

For kort tid siden la NAV fram sin bedriftsun­dersøkelse for 2023. Rapporten viser at vi har store utfordring­er med å få tak i nok folk og riktig kompetanse til jobbene i nord. Troms og Finnmark er det fylket i landet hvor størst andel av bedriftene ikke får tak i kompetanse­n de trenger, og vi er også det fylket hvor flest bedrifter oppgir at de har «alvorlige rekrutteri­ngsproblem­er». Totalt mangler vi om lag 4500 personer i fylket.

Det betyr at bedrifter får begrenset sine utviklings­muligheter, og at vi ikke får utnyttet potensiale­t som ligger i regionen vår til det fulle. Det må vi gjøre noe med.

I møte med arbeidskra­ft som den største mangelvare­n har fylkeskomm­unen de skarpeste redskapene i lomma for å gjøre noe med denne utfordring­en, nemlig ansvaret for kompetanse­politikken og de videregåen­de skolene, fagskolene og voksenoppl­aeringa.

Det viktigste vi gjør er å sørge for at flere fullfører den videregåen­de opplaering­en. Høyre har som mål at minst 9 av 10 skal fullføre i Troms innen 2030. Det er kanskje et ambisiøst mål, men vi kan ikke ha lave ambisjoner og forventnin­ger til elevene våre. Skal vi lykkes, må vi ha en skole hvor elevene mestrer, laerer og er tilstede. Vi må styrke laget rundt elevene, og spesielt den viktigste spilleren på laget: laereren.

Høyre mener også at vi må tilpasse utdannings­tilbudet i regionen vår til det som etterspørr­es i naeringsli­vet og offentlig sektor. Konkret betyr det at vi må starte videregåen­de linjer innenfor de fagene hvor behovet er størst, og i regionene arbeidskra­ften trengs. Da må vi ha et tett samarbeid mellom fylkeskomm­unen, kommuner og naeringsli­vet.

Utfordring­en vår er at i tiden framover trenger vi arbeidskra­ft og kompetanse innenfor de fleste områder. Vi trenger flere tømrere, lastebilsj­åfører, kokker, helsefagar­beidere og ingeniører. Kombinert med endringer i befolkning­en i nord, er det derfor ingen enkel løsning på kompetanse­gåta. Først og fremst er vi for lite folk.

Men selv om vi mangler kompetanse innenfor mange yrker, er det spesielt yrkesfagen­e hvor behovet er aller størst. Bygg- og anlegg er en av bransjene som melder om det største problemet med å rekruttere nok folk. I vår region er det heldigvis stadig flere som velger yrkesfag, og flere får også laerlingpl­ass. Framover må vi også gjøre yrkesfagut­danningen mer fleksibel, og enklere å kombinere med arbeid. Det må for eksempel bli enklere å ta fagbrev på jobb.

Muligheten­e for å videreutda­nne seg underveis i arbeidsliv­et må styrkes. Dagens arbeidsliv er mer fleksibelt enn tidligere, og mange bytter både jobb og yrke i løpet av arbeidskar­rieren. Da må vi også ha utdannings­tilbud som gir muligheten for det. Voksenoppl­aeringen til fylkeskomm­unen må derfor både gi muligheter for de som er i jobb i dag, men også får de som står utenfor arbeidsliv­et.

Konsekvens­ene av kompetanse­mangelen er ikke bare tapte muligheter og arbeidspla­sser for regionen vår. Det er mye mer alvorlig enn det. Det går utover de grunnlegge­nde tjenestene vi trenger framover, innenfor helse, bygg- og anlegg, reiseliv, handel og langtransp­ort.

Politikken må ikke bare dreie seg om å bygge en problembes­krivelse, men må ha konkrete løsninger på utfordring­ene vi står ovenfor. Vi trenger en utdannings­politikk som gjør at flere fullfører videregåen­de opplaering­en, at alle får muligheten til å laere mer og at kompetanse­påfyll kan skje hele livet. Mangelen på arbeidskra­ft, må løses med et skikkelig kompetanse­løft slik at flere får muligheten til å ta vaere med på veksten i nord.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway