Framtid i Nord

Bygdelaget på Vorterøy er ikke skuddredde når de straks går i gang med å bygge scene på kaia for kvensk konsert.

- KJETIL MARTESØNN SKOG Kjetil@framtidino­rd.no

Sola skinner på kaia på Vorterøy, og folkene som står i en klynge og planlegger stråler om kapp med den. At det akkurat denne dagen er helt andre ting på kaia, plager ikke gjengen. De vet at i løpet av de neste to ukene skal det hele se fullstendi­g annerledes ut.

– Vi skal bygge en scene her som er stor nok til bandet, og så må vi sørge for at det blir mulig å svinge seg her, smiler Rolf Terje Enoksen og Jan Ole Johansen.

– Alltid godt vaer her

Annie Blomi fra Halti Kvenkultur­senter og Kaisa Maliniemi fra Nord-Troms Museum smiler, de også. Selv om de - som en del av Paaskiviik­ko - skal arrangere konsert med sekstetten Major Minority på Vorterøy, en fredag i juni, vet de at det hele er i trygge hender.

– Det er alltid godt vaer når jeg besøker Vorterøya, sier Maliniemi, direktør for museet.

– Og skulle det mot all formodning bli dårlig vaer, så har vi gammelskol­en å rømme inn i. Så dette blir bra.

Konserten er samarbeid mellom de to kulturinst­itusjonene, bygdelaget, stiftelsen Vorterøy Kai og oppdrettss­elskapet Lerøy.

– Her er det mange solide aktører som drar i samme retning, og da blir det bra, sier

Blomi, som leder Kvenkultur­senteret.

Begrenset med plass på kaia

Og de som føler seg kallet til å oppleve kvensk musikk på brygga en forsommerd­ag på den lille øya, vest i Skjervøy, de bør kjenne sin besøkelses­tid. Det er nemlig ikke snakk om at det plass til alle.

– Vi tror vi skal klare å ha plass til 70 gjester, sier Johansen og Enoksen.

– Det er jo ikke store kaia, så dette blir en intim og nokså ekslusiv konsert. Det blir musikk, det blir bacalao, servering fra kafeen vår, Kaikanten, og så kan de som vil overnatte i telt eller hos bekjente her på øya.

Og partnerne tenker også å tilby noen billetter som inkluderer båtskyss fra Hamneidet og ut til øya.

– Men det er jo faktisk også mulighet å ta hurtigbåte­n hit på fredag. Og de som bruker den kan komme fra Tromsø og Karlsøy Skjervøy, understrek­er kaiformann John Olsen.

Nye timer med dugnad

Han, Jan Ole Johansen og Rolf Terje Enoksen vet at de har noen timer med hammer og sag foran seg for å gjøre kaia klar for konsert. Men de er ikke skyggeredd­e. I fjor åpnet stiftelsen tross alt fiskebrukm­useet på den samme kaia. Det etter en omfattende dugnad på kaia.

– Vi er vante med å snekre her, ja, humrer de.

Kaia vi står på, står faktisk nettopp som følge av dugnad og samarbeid. For noen år siden var den falleferdi­g, men så gikk gode krefter sammen og renoverte og fikset. I dag er det ei robust kai, men flere ukentlige båtanløp, aktiv, daglig kaidrift av Lerøy og sommerkafé med uteserveri­ng og altså fiskebrukm­useum. Kaia på Vorterøy lever i beste velgående.

Enoksen er en av de svaert aktive hytteeiern­e på øya, mens Johansen og Olsen er to av fem fastboende på Vorterøya. De vet at for at øya deres skal leve, så må de stå på og skape aktivitete­r.

– Jeg tror en kaikonsert som dette vil vaere med på å skape liv og igjen sette dette lille samfunnet på kartet. Og her er kaiplass og teltplasse­r for de som vil komme og ligge over. Og lørdagen kan man runde av med museumsbes­øk, kaffe på Kaikanten og Ut i Nord-turer til Varden og Pinnen, reklamerer Jan Ole Johansen i velkjent stil.

MAJOR MINORITY

Dansk/norsk musikkgrup­pe som holdt sin første felles konsert under Paaskiviik­ko i 2019

Består av de kvenske musikerne Øystein Fredriksen; gitar og Nikolai Äystö; perkusjon, og Calibut Bands musikere, Simon Don Eriksen; trekspill, George Mihalache; cimbalom, Ida Hvid; kontrabass og Ruhi-Deniz Erdogan; trompet

Blander mollstemte kvensk musikk med Calibut bands jazzinspir­erte balkanske rytmer og romanimusi­kk

Repertoare­t er i all hovedsak kvensk musikk som tolkes på ny, inspirert av fortelling­er om lengsel, vandringer og kjaerlighe­t – som er noe alle disse sjangrene har til felles, og rett og slett latt musikken vaere førende for hvordan dette blir.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway