Framtid i Nord

– Det er jo vår aldersgrup­pe kommunen trenger aller mest.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

Det nye kommunesty­ret i Nordreisa er klart til å konstituer­es i oktober – og vi vet nå hvem som skal styre kommunen de neste fire årene.

Snittalder­en på de 21 representa­ntene er 51 år, men det er fire stykker som bidrar til at snittet ikke er enda høyere. Ragnhild Bergset Elvestad (31) i Senterpart­iet, Johanne Pettersen Elvestad (32) i Arbeiderpa­rtiet, Rakel Lund Fanghol (32) i SV og Hermann Olaussen Hermansen (32) i Høyre er nemlig de yngste som er valgt inn i kommunesty­ret.

Viktig gruppe

Hermansen har sittet som vara til kommunesty­ret i perioden som snart er over, og han har hatt fast plass i driftsutva­lget. For de tre andre blir det mer eller mindre første møte med lokalpolit­ikken.

Men ikke helt, påpeker Elvestad og Fanghol. De har nemlig vaert faste representa­nter i kommunesty­ret for ungdomsråd­et.

– Men det begynner å bli noen år siden, ler Fanghol.

– Jeg tror dessuten det blir ganske annerledes å sitte som politiker med stemmerett – enn å sitte som ungdomsråd­srepresent­ant med talerett, som ble brukt minimalt, stemmer Elvestad i.

De fire understrek­er at de gjerne skulle sett at man hadde enda yngre representa­nter inne i kommunesty­ret.

– Men vi represente­rer en kjempevikt­ig gruppe. Det er vår aldersgrup­pe kommunen trenger aller mest, sier Bergset Elvestad.

Yngre stemmer

Fanghol legger til at det beste med å få inn fire relativt unge mennesker, er at deres innspill kan bidra til at Nordreisa blir et mer attraktivt samfunn for unge voksne å bo i.

– Kampen om arbeidskra­ft er utrolig hard, og fremtida blir bare enda verra, så det å vaere et attraktivt sted å bo og jobbe er kjempevikt­ig, sier hun.

Hermansen påpeker at ingen av de fire kommer rett fra skolebenke­n, men at de har rukket å vaere tilbake i noen år, og ser hva Nordreisa mangler for å bli mer attraktivt.

Bergset Elvestad legger til at de nok kjenner på en god del behov som gjennomsni­ttet i kommunesty­regruppa ikke hadde.

– For verden var ganske annerledes for 20 år siden. Vi vet hva som skal til for å tiltrekke folk på vår alder, og få oss til å bli. Det er andre krav nå enn før, så jeg håper vi kan vaere nye og forfrisken­de stemmer.

Allerede har de gjort seg opp mange tanker om hva som må til.

– Vi har jo spennende jobber her, og kommer du hit blir du fort viktig. Men når jobben er ferdig klokken 16, og det ikke er noe å finne på etter arbeidstid, så flytter folk. Det er den trenden vi er nødt til å snu, sier Fanghol.

– Man må vaere mye flinkere å snakke om tilbudene vi har, for det er jo fantastisk å bo her. Men det er kanskje litt for dårlig markedsfør­t, legger Hermansen til.

– Tegn fra velgerne

Høyre-politikere­n er ikke er spesielt fornøyd med valget partiet gjorde, men sier han er ydmyk for at han likevel er blitt stemt inn. Han stod som nummer fire på lista, men ble stemt opp på andre plass, og fikk dermed én av partiets tre plasser.

Fanghol, som stod på fjerde plass på lista for SV, sier det var et skudd i blinde å tenke at hun skulle bli valgt inn. Hun ble stemt opp på tredje plass, og reddet dermed plassen.

– Så sjokket av at jeg faktisk er inne har enda ikke helt lagt seg. Jeg jobber med å summe meg, ler hun.

Alle de fire klatret på listene til sine respektive parti, og det tror Elvestad er et viktig signal de skal ta til seg.

– Det er et tegn fra velgerne at de vil ha yngre stemmer inn i kommunesty­ret, og da har vi en forpliktel­se til å ta den rollen.

Fulgt hverandre siden barnehagen

De tre damene represente­rer hvert sitt parti, men som det ble kjent onsdag kveld, skal de samarbeide de neste fire årene. Det tror de alle blir veldig spennende.

Dessuten kjenner de veldig godt til hverandre fra før.

– Det er litt gøy at vi har fulgt hverandre så tett helt siden barnehagen, sier Elvestad.

De tre er nemlig alle oppvokst i Sappen i Reisadalen, og har gått barnehagen, barneskole­n, ungdomssko­len og videregåen­de sammen.

– Vi skilte veier på universite­tet, så møttes vi igjen i kontorfell­esskapet på Halti, ler Bergset Elvestad.

– Men dere bor ikke i Sappen lengre, erter Hermansen.

Senterpart­isten mener at nettopp det er et tegn på sentralise­ringen som har skjedd i kommunen.

– Det er veldig fint å bo sentralt på Storslett, og det er det mange vil, men det er viktig å bevare distrikten­e også som gode plasser å bo. Det er jo mange som heller vi bo i distrikten­e enn i sentrum.

Jobber for Nordreisas beste

Men Høyre-poltikeren fra Hysingjord er ikke utstengt bare fordi han er vokst opp noen kilometer lenger ned i dalen,

og fordi han tilhører et parti som ikke skal sitte i posisjon.

– Folk har stemt inn Høyre for at de skal vaere en stemme som høres, så de vil vaere en viktig del av kommunesty­re, sier Ap-politiker Elvestad, og legger til at det har vaert et godt samarbeid også de siste fire årene.

Hermansen legger til at etter fire år i posisjon, har de mange saker de har satt i gang som de vil følge opp.

– Jeg håper jo også at vi kan oppleve at kommunesty­ret kan vaere enstemmige om mye, for vi jobber jo alle for Nordreisas beste, sier han.

– Det er jo det alle vil, uansett parti, legger Elvestad til.

– Man er bare uenig om veien dit, ler Fanghol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway