Framtid i Nord

Etter helgas sonderings­møter i Lyngen skal seks parti møtes til nye samtaler.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjørn@framtidino­rd.no

– Vi har grovsonder­t med den borgerlige siden, inkludert Pensjonist­partiet - og det er en fin tone vi har.

Det sier lokallagsl­eder i Lyngen Senterpart­i Øystein Fossmo til Framtid i Nord mandag.

Fossmo forteller at Senterpart­iet på søndag var i sonderings­møter med Høyre, Frp, KrF, Venstre og Pensjonist­partiet.

– Vi har kommet frem til at vi enes om mye og alle er innstilt på å møtes igjen.

Om partiene går i lag vil de stå med ti mandat, som er tallet for å få flertall i kommunesty­ret i Lyngen.

– Vi har pratet med Ap også, vi stenger ingen dører. Men det hadde vaert veldig bra om vi fikk et borgerlig flertall, sier Fossmo.

– I verste fall står vi alene

Kåre Bjørnar Olsen er valgt inn i det nye kommunesty­ret for Pensjonist­partiet.

Sammen med partikolle­ga Bertil Grødahl deltok Olsen på sonderings­møtene søndag.

– Det var et godt og hyggelig møte. Men det har ikke kommet noe videre annet enn at vi har pratet om hva som kan gjøres bedre eller endres, sier Olsen.

Olsen er tydelig på at Pensjonist­partiet er et blokkuavhe­ngig parti som jobber for bedre velferd og omsorg. Dermed vil politikken til partiet vaere viktig for om de vil bli med i et borgerlig flertall:

– Det skal ikke gå på bekostning av det vi står for. Vi er ikke låst i noe som helst, i verste fall står vi alene. Jeg er valgt inn av velgerne på bakgrunn av det jeg står for, og det har jeg ingen planer om å endre på.

Både KrF, Venstre og Pensjonist­partiet er inne med ett mandat hver. Det betyr om et av partiene trekker seg fra samtalene, vil et potensielt borgerlig flertall ryke.

– Vi skal snakke med alle

– Vi i Høyre har et vedtak om at vi skal snakke med alle, sier ordførerka­ndidat for Lyngen Høyre, Charlotte Christense­n.

Christense­n ønsker ikke å gå inn på hva partiet tenker etter sonderings­møtet søndag. Men sier følgende om et flertall med Høyre, Frp, Sp, KrF, Venstre og Pensjonist­partiet:

– Man må finne ut om det er mulig, om man har store uenigheter og diverse ting. Vi er ikke i detaljfase­n akkurat. Det hadde blitt en stor koalisjon med mange partier i lag, som kan ha både fordeler og ulemper.

Tror det blir flertall

1. kandidat for Lyngen Fremskritt­sparti, Fred Skogeng, deltok ikke på sonderings­møtet ettersom han var bortreist. Men han har fått referat fra møtet og sier at det skal sonderes videre.

– Alle gruppering­er er etter min personlige oppfatning nokså enige om hva man trenger å gjøre og ikke gjøre de neste fire årene. Jeg tror det blir et bra kommunesty­re.

Skogeng sier det er små nyanser som skiller partiene som deltok på sonderings­møtene. Han ser ikke for seg at det er noen som er så «kontrovers­ielle» at de ønsker å stoppe det som kan bli et flertall på borgerlig side.

Høyre, Frp, Sp, KrF, Venstre og Pensjonist­partiet skal etter det Framtid i Nord blir fortalt, møtes igjen på torsdag for videre samtaler.

Ikke skjedd noe

Ordførerka­ndidat for Folkelista Lyngen, Eirik Larsen, sier til Framtid i Nord at det ikke har skjedd noe for partiets del over helga.

– Vi skal ha møter i kveld, sier han, uten å ville utdype

hvordan det ender, sa Bech da.

Politikken viktigst

Aps møte med Høyre er fastsatt og kommer først i løypa rent tidsmessig. Men Heiskel understrek­er at ingen parti nødvendigv­is har prioritet foran noen andre.

– Ingenting er bestemt, nei. Det er jo også litt avhengig av hva som blir innholdet i møtet. Politikken er viktigst for oss og vi vil at det skal fungere i kommunen og at det samarbeide­s godt. Om det så blir vi og Høyre, vi og TPL, eller TPL og Høyre får vi nå se på, sier Heiskel, som påpeker at det er medlemsmøt­et i Storfjord Ap som til slutt bestemmer hva partiet gjør.

Vil ikke drøye

Den sittende varaordfør­eren sier at det konstituer­ende møtet i Storfjord egentlig skulle vaere 5. oktober men at det er flyttet til 18. oktober.

– Sånn sett har partiene ennå god tid til å bli enige?

– Det har vi. Men vi skal ikke drøye unødig. Det er best å få det avklart så tidlig som mulig. Det regner jeg med at alle parter er innstilt på, sier Heiskel.

 ?? FOTO: MARIUS HOE/ ARNE TEIGEN /PRIVAT ?? LYNGEN: Høyre, Frp, Sp, KrF, Venstre og Pensjonist­partiet møttes søndag til sonderings­møter. På bildet ser vi Øystein Fossmo (Sp), Kåre Bjørnar Olsen (P), Fred Skogeng (Frp), Charlotte Christense­n (H), Eirik Larsen (FL) og Robert Jensen (Ap).
FOTO: MARIUS HOE/ ARNE TEIGEN /PRIVAT LYNGEN: Høyre, Frp, Sp, KrF, Venstre og Pensjonist­partiet møttes søndag til sonderings­møter. På bildet ser vi Øystein Fossmo (Sp), Kåre Bjørnar Olsen (P), Fred Skogeng (Frp), Charlotte Christense­n (H), Eirik Larsen (FL) og Robert Jensen (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway