Framtid i Nord

– Jeg tar det som en utfordring, sier Morten Fredriksen (Sp).

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

Forrige uke ble det klart at Arbeiderpa­rtet, Senterpart­iet og SV i Nordreisa har gått sammen om å styre de neste fire årene. Hilde Nyvoll (Ap) skal vaere ordfører også i fortsettel­sen, men varaordfør­eren er en relativt ny mann i politikken – hvert fall i senere tid.

Morten Fredriksen var Senterpart­iets andrekandi­dat – og nå er det klart at det er han som skal ta over varaordfør­erjobben etter Karl-Gunnar Skjønsfjel­l (H).

– Det er intensjone­n hvert fall, sier Fredriksen, og sikter til at partiene har signert en intensjons­avtale, men at den endelige samarbeids­avtalen ikke er hundre prosent på plass enda.

Ikke helt fersk

– Var dette noe du hadde sett for deg da du stilte til valg?

– Nei, ikke i utgangspun­ktet, men jeg så at faren var der. Det var ikke en utenkelig situasjon, sier han.

Olaug Bergset, partiets ordførerka­ndidat, hadde varslet på forhånd at hun kom til å gå ut av politikken for å bli kommunalsj­ef – dersom hun ikke endte opp som ordfører.

Fredriksen ser imidlertid med spenning på oppgavene som venter.

– Det blir en bratt laeringsku­rve, og det er mye å sette seg inn i, men jeg tar det som en utfordring. Det blir spennende, sier han.

Helt fersk i politikken er han ikke. For en del år tilbake satt han i helse- og omsorgsutv­alget i kommunen, og de siste årene har han engasjert seg i og prioritert landbruksp­olitikk og organisasj­onsarbeid.

– Nå har jeg mer eller mindre trekt meg ut av det, og begynte å kjenne lysta til å gjøre noe i politikken igjen.

Det var også grunnen til at han takket ja til å stå så høyt oppe på Senterpart­iets liste.

– Jeg føler at om jeg skulle inn i politikken, måtte jeg vaere i en posisjon der jeg faktisk fikk muligheten til å gjøre noe. Med å stille såpass høyt oppe, var sjansen ganske stor.

Personlig erfaring

Han har flere ting han håper på å få til i løpet av de neste fire årene – men han er enda avventende for å se hvor han havner.

– Vi er tre partier som skal bli enige om en kabal når det gjelder hvem som skal hvor. Så vi får se, men det er klart at jeg har ønsker.

Fredriksen legger nemlig ikke skjul på at det er helse som ligger hans hjerte naermest.

– Personlig har vi jo hatt noen kamper i helse og omsorg, og gjort oss noen erfaringer. Det er et område jeg føler jeg har litt kunnskap om, og jeg har brukt mye tid på å sette meg inn i det som skjer der.

Han nevner også det å utvikle kommunen som regionsent­er. Nå er det på tide at det begynner å skje noe, sier han.

– Det har vaert tenkt og planlagt og det har ikke skjedd mye på flere titalls år. Det stopper opp med at vi begynner å diskutere flytting av E6 hver gang vi snakker om utvikling av sentrum. Min spådom er at E6 vil gå der den går i mange år fremover, så da må vi faktisk utvikle det vi har.

– Ikke minst må vi få til naeringsar­ealer. De må vi ha klare den dagen det kommer interesser­te bedrifter eller andre og forespør om muligheter.

Har trua

Fredriksen, som da etter alt å dømme blir varaordfør­er når det nye kommunesty­ret konstituer­es i oktober, har god tru på samarbeide­t med Arbeiderpa­rtiet og SV.

– Ja, ellers hadde vi ikke gått inn i det. Vi har vurdert andre muligheter også. Men jeg tror dette skal bli en god løsning.

Nå jobber partiene intenst for å komme til en ferdig avtale, sier han.

– Der røper jeg ingenting, humrer han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway