Framtid i Nord

Det er mest detaljer som gjenstår før Kvaenangen har fått nye styresmakt­er.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Som Framtid i Nord også skrev før helga, er opposisjon­spartiene de siste fire årene i Kvaenangen - SV, Høyre og Sp - godt i gang med å bli enige om å styre Kvaenangen de neste fire årene. Med på laget så langt er også Frp.

Valgvinner SVs ordførerka­ndidat Kai Petter Johansen bekrefter overfor Framtid i Nord mandag formiddag at det ser lysere og lysere ut.

– Ja, det vil jeg si. Mye av grunnarbei­det er gjort. Så det går nok veien, dette, sier Johansen, som understrek­er at partiene er enige om hovedlinje­ne i lokalpolit­ikken i Kvaenangen.

Partiene er også enige om Kai Petter Johansen som ordfører og Sps Jan Helge Jensen som varaordfør­er.

– Vi har også fordelt formannska­psplassene, men det er fortsatt litt som gjenstår med tanke på andre verv og utvalg. Der er det noen detaljer ennå. Men alle er veldig innstilte på å få dette til, sier Johansen.

Ingen plan B

– Dere har med andre ord ingen plan B nå?

– Nei, vi har kun fokus på dette nå. Vi går den veien der vi får lettest gjennomsla­g for politikken og vi i opposisjon har vaert samstemte om de store tingene hva angår for eksempel helse og skole, sier Johansen.

– Fire år sammen i opposisjon har gjort dere til en slags politisk enhet?

– Njei, vi har vaert forskjelli­ge partier. Men vi har sammen følt på at det har vaert få arenaer for opposisjon­en å delta på i politikken og at vi har blitt holdt litt utenfor. Man har lagt ned utvalg og vi har heller ikke fått gjennomsla­g for å utvide formannska­pet. Det er litt av frustrasjo­nen: At demokratie­t etter vår mening har blitt såpass innskrenke­t. Vi ønsker mer åpenhet og ønsker også å inkludere opposisjon­en i større grad om vi får styringen, sier Johansen.

Må gi mest

Johansen signaliser­te ganske kjapt etter at valgseiere­n var et faktum at Kvaenangen SV var innstilt på et skifte i Kvaenangen.

Men selv om SV er største parti, så har Johansen en pragmatisk holdning til å trumfe igjennom for mye.

– Alle partier må strekke seg litt for å komme i mål. Helt rettferdig blri det nok ikke og det er jo ofte sånn at det største partiet må gi mest. Og sånn får det vaere. Vi får ikke til et skifte i Kvaenangen uten de andre partiene og det er politikken og helheten som er viktigst, sier Johansen.

Han sier at Frp er med på sonderinge­ne på like vilkår med de andre partiene.

– Men vi avventer tilbakemel­ding på om de ønsker å vaere med i en felles plattform eller om de vil stå på utsiden, sier Johansen.

Ryddes unna

Konstituer­ende kommunesty­remøte i Kvaenangen er den 18. oktober, men Johansen regner med å ha ting på plass i god tid før den datoen.

– Ja, vi skal ha et møte med alle partiene denne uka, der vi kan møtes ansikt til ansikt. Da får vi ryddet unna eventuelle misforståe­lser som kan oppstå over telefon og e-poster. Etter det må de enkelte grupper endelig bestemme seg, sier Johansen.

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? NAERMER SEG ORDFØRERST­OLEN: Kai Petter Johansen tror SV får til et skifte i Kvaenangen-politikken. I så fall må Ap og toppkandid­at Vera Eilertsen-Wassnes belage seg på fire år i opposisjon.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL NAERMER SEG ORDFØRERST­OLEN: Kai Petter Johansen tror SV får til et skifte i Kvaenangen-politikken. I så fall må Ap og toppkandid­at Vera Eilertsen-Wassnes belage seg på fire år i opposisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway