Framtid i Nord

Nord-Troms for første gang

Villnis vokalensem­ble holder til i Tromsø, men det er flere kjente Skjervøy-fjes i gruppa.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Villnis vokalensem­ble består av 12 musikere fra Tromsø og Skjervøy. Nå skal de på en mini-turne i Nord-Troms, med tre konserter på tre dager.

Fredag 29. september er de i Skjervøy kulturhus, lørdag 30. september har de dratt over til fastlandet og til Halti Kulturscen­e i Nordreisa. Deretter er det over Lyngenfjor­den og 1. oktober er de på Solhov på Lyngseidet.

Villnis ledes av Skjervøys nye kulturskol­eleder, Audun Skog.

– Vi har en visjon om å vaere et vokalensem­ble for hele Nord-Norge, og reiser hvert år til ulike deler av vår flotte landsdel for å spre musikk av høy kvalitet, sier musikalsk leder Audun Skog.

Villnis vokalensem­ble gjør stort sett a cappella musikk, og synger alle typer arrangemen­ter og musikkstil­er. De har en forkjaerli­ghet til tette klanger og rytmisk musikk.

På konsertene vil de presentere rytmisk musikk, folketoner og nyere musikk skrevet for vokalgrupp­er.

– Det blir vokalgrupp­emusikk, både noen mer klassiske, men også pop- og rocklåter skrevet for vokalgrupp­er. På disse konsertene vil det vaere mye kjent musikk for de aller fleste, forteller Sigrun Dobberman i Villnis til Framtid i Nord.

Hun forteller at de ikke har vaert i Nord-Troms før, og at selv om gruppen har eksistert siden 2016 er det først de siste årene de har reist rundt og framført.

– Vi har vaert litt i etablering­sfasen før de siste årene. Nå har vi kommet med et uttrykk og funnet ut at det er dette vi vil gjøre, forteller hun.

Kjetil Skog, redaktør i Framtid i Nord, er en del av Villnis vokalensem­ble.

Om to uker behandler Sametinget sin årlige fiskerisak. Sametinget­s prinsipper i fiskeriene er å jobbe for samers rett til fiske som levebrød og å øke verdiskapi­ngen innen fiskeriene i de samiske områdene. På denne måten kan vi sikre det materielle grunnlaget for vår kultur. Sametinget er aktivt med i fiskerireg­uleringspr­osessene for å sikre at samiske interesser ivaretas og at norske myndighete­r etterlever sine folkeretts­lige forpliktel­ser overfor samene som urfolk.

Sametinget­s holdning er at det er den som bor naermest ressursen som skal ha størst rett til den. Og at verdiene som hentes ut av naturen gjennom kommersiel­le fiskerier skal bidra til spredt lokal verdiskapi­ng. For å få dette til er det nødvendig å legge til rette for mottak og viderefore­dling lokalt.

Kystfiskek­vota, eller kystfiskeo­rdningen, er et viktig tiltak for å sikre sjøsamisk kultur. Sametinget vil arbeide for at ordningen fortsetter å vaere en avsetning, uten overregule­ring, og at den tas fra toppen i fordelinge­n av de nasjonale torskekvot­ene, sammen med kvantumet som avsettes til åpen gruppe. Den viktigste prioriteri­ngen er at kystfiskeo­rdningen ikke kommer lavere enn 3000 tonn, selv om den totale torskekvot­en reduseres.

Sametinget har mottatt innspill fra Bivdu og Fjordfiske­nemda om at virkeområd­et for kystfiskeo­rdningen bør utvides. Sametinget ønsker å utvide virkeområd­et, men da må også kystfiskek­vota økes til et nivå som gjenspeile­r økningen i antallet påmeldte fartøy.

I situasjone­r hvor torskekvan­tumet minker, må de minste fartøyene i fiskeflåte­n prioritere­s, fordi disse utgjør baerebjelk­en i mange små kystsamfun­n og fordi de har de laveste driftsmarg­inene.

Sametinget er kritisk til utviklinge­n som har ført kvoter på faerre hender, og at kvoter har blitt en salgsvare og spekulasjo­nsobjekt. Kvotemeldi­ngen som har vaert varslet bør etter Sametinget­s mening åpne for omfordelin­g av kvoter slik at den minste flåten får bedre betingelse­r. Sametingsr­ådet har nylig fått signaler fra Naeringsog fiskeridep­artementet (NFD) om at det kan bli aktuelt med nye konsultasj­oner om saken.

De høye prisene for båter med kvote holder unge fiskere utenfor naeringen. Sametinget gir støtte til unge for førstegang­sinvesteri­ng i fiskefartø­y. De siste årene har halvparten av tildelinge­ne vaert til kvinnelige fiskere. Det er dessuten viktig at bruk av offentlige velferdsor­dninger og rettighete­r, som for eksempel fødsels- og foreldrepe­rmisjoner, ikke fører til at fiskerne i samiske områder mister kvotegrunn­lag eller andre muligheter for å delta i utøvelsen av yrket. Dette er nødvendige tiltak dersom vi skal få rekruttert samisk ungdom inn i fiskeriene. Kvinnefien­dtlige holdninger henger igjen i fiskerinae­ringen og er til skade både for enkeltmenn­esker og for hele det samiske samfunnet. Skal vi sikre stabil rekrutteri­ng og rettferdig fordeling av goder må vi fortsette med tiltak som gjør kystfisket attraktivt for unge personer og kvinner, og som virker mot ukultur.

Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport som kom i juni, slår fast at rettighets- og ressursfra­røvelsen fra de samiske fjordfiske­rne er et av de mest alvorlige overgrepen­e mot samisk kultur i nyere tid. Dersom Staten skal etterleve sine folkeretts­lige forpliktel­ser overfor samene, må anbefaling­ene fra Kystfiskeu­tvalget følges opp og samiske fiskeretti­gheter må bekreftes i lov.

Sjøsamiske fiskerimil­jøer og Sametinget har protestert kraftig på at samiske fiskere ble kasta på land, uten at vi har blitt hørt. Rettighets­situasjone­n for fjordfiske­rne er fremdeles uavklart og presset på fjordressu­rsene er økende i dag med havbruksna­ering og annen naeringsut­bygging i sjø.

Sametinget jobber for lovfesting av samiske fiskeriret­tigheter og har derfor satt i gang et forprosjek­t i Borjjadat-satsingen, som skal gi oss et klarere bilde av veien videre. Det vil også vaere naturlig for Sametinget å følge opp Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport, der gjenopptak­else av Kystfiskeu­tvalgets anbefaling­er er foreslått som et forsonings­tiltak.

Sametinget ønsker en kvotepolit­ikk som fremmer et fiskeri

som er baerekraft­ig, både økonomisk, sosialt og miljømessi­g. Av hensyn til fremtidige generasjon­er er vi nødt til å premiere klimavennl­ig adferd, både når det gjelder drivstoffb­ruk og praksiser som kan bidra til kutt i klimagassu­tslipp ved for eksempel oppvirvlin­g av sedimenter under bunntrålin­g. En legitim fiskeripol­itikk for vår felles fremtid må ha en rettferdig fordeling av fiskerires­sursene.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway