Framtid i Nord

Kan fort bli fire magre år

-

Eirik Losnegaard Mevik for Arbeiderpa­rtiet, Siv Elin Hansen for SV, John Karlsen og Vidar Langeland for Frp, Nils-Einar Samuelsen for KrF og Toril Bakken Kåven for Nordkalott­folket. Det er de seks med bostedsadr­esse i Nord-Troms som har fått plass på Fylkesting­et de neste fire årene.

Legger vi godviljen til, eller kanskje mest forhåpning­ene, kan vi innlemme Kristina Torbergsen for Ap som en av våre. Torbergsen er fra Skjervøy, selv om hun har bostedsadr­esse i Tromsø.

Og det er nettopp de to store byene, pluss Senja, som sitter med makta i fylkesting­et. Og i saerdelesh­et Tromsø. Av de 37 representa­ntene som har fått plass, bor 16 av dem i fylkeshove­dstaden. Harstad har fem og Senja fem. Deler vi det i regioner, har Midt-Troms ti og Sør-Troms seks. Og da har vi ikke telt med politikere fra disse regionen som bor i Tromsø, slike som Høyres Benjamin Furuly som er fra Midt-Troms. Gjorde vi en slik utregning, ville Midt-Troms vokst betydelig.

Det er urovekkend­e, tatt i betrakning at fylkeskomm­unens utfordring­er er store på veldig mange områder. Nord-Troms har mye dårlig vei, men det har også Midt- og Sør-Troms. NordTroms er ikke den eneste regionen med et slitent skolebygg. Og skolebåten til Nord-Troms videregåen­de er ikke kontrahert...

Våre seks-syv representa­nter vil få det tøft når det skal forhandles om prioriteri­nger. Og de får det ikke bare tøft i fylkesting­ssalen, men de må jammen jobbe godt innad i egne partier. Losnegaard Mevik er for eksempel alene fra Nord-Troms i Aps gruppe.

I enkelte partier kreves det påvirkning utenfra. Høyre, som har syv representa­nter, har ingen fra vår region. Det samme gjelder Sp, der ingen av de tre som er inne, er fra Nord-Troms. Det innebaerer at lokalparti­ene i Nord-Troms må stå hardt på barrikaden­e i forkant av fylkesting­smøtene, om de skal vinne fram saker for Nord-Troms.

6+1 er ikke den Lotto-gevinsten du feirer med de store utskeielse­ne. Den utgjør selvsagt noe, men når ikke helt opp sammenlign­et med de store premiene. Faren er dessverre stor for at dette også blir summen av gevinster når vi skal gjøre opp regnskapet i 2027.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway