Framtid i Nord

Det henger ikke på greip å foreslå nedleggels­e av fødetilbud­et, mener disse tre. – Det er jo helt «galematias».

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

Fødeavdeli­ngen på Sonjatun i Nordreisa er blant de mange helsetilbu­dene i distrikten­e i nord som står i fare. Det meldte NRK onsdag – etter å ha fått tilgang til et internt notat tilhørende Helse Nord.

Det tok umiddelbar­t fyr i både politikere og befolkning i distrikten­e – og blant de som roper høyest er Nordreisa-ordfører Hilde Nyvoll (Ap). Hun sier at hun har forståelse for at kostnadene må ned, og at det må tas upopulaere valg, men innholdet i det lekkede dokumentet er det grunn til å reagere på.

– Å legge ned fødetilbud­et er jo helt «galematias». Man kan ikke begynne å rokke ved det, det er uhørt, understrek­er hun.

Ingen sammenheng

Nyheten kom også som et sjokk på jordmødren­e på fødeavdeli­ngen på Sonjatun. Birte Simone Wilke flyttet til Nordreisa fra Lofoten i fjor, nettopp fordi hun ville ha jobben hun har i dag.

– Jeg snudde opp-ned på livet mitt for å få den, men det gjorde jeg fordi jeg hadde vaert her i praksis, og trivdes kjempegodt. Her får jeg jobbe med alt man kan gjøre som jordmor, og det synes jeg er veldig fint.

Dersom man mister fødedelen, er hun ikke så sikker på at hun vil fortsette i jobben.

– Det ville vaert en langt mindre attraktiv arbeidspla­ss, og det tror jeg flere også tenker.

Wilke sier hun tenker på tiltakene man har satt i gang for å få flere ut til distrikten­e i nord, som gratis barnehage.

– Jeg ser ikke sammenheng da med å kutte et kjempevikt­ig, essensielt helsetilbu­d som er en kjempestor trygghet for lokalbefol­kninga her.

Hun og kollega Hanne Fjellstad beskriver den tryggheten gravide kvinner både har, og føler, ved å alltid ha jordmor tilgjengel­ig – og ikke minst i naerheten.

Det bidrar også til å hindre unødvendig stress i svangerska­pet – som er en faktor som kan føre til alvorlige komplikasj­oner for både mor og barn.

Tranporten til Tromsø er en annen ting, påpeker de. Dersom fødetilbud­ene i distrikten­e, samt akuttsykeh­usene, legges ned, vil det bli større belastning på helikopter- og flytjenest­en.

Fødselen kan også gå så fort at det ikke er tid å komme seg til Tromsø. Eller man kan vaere redd for at det skal bli en forferdeli­g ambulanset­ur på humpete veier.

– Så kan man jo legge til at det ikke er lov å transporte dyr i fødsel. Er det da lov å transporte­re mennsker? spør Fjellstad.

Pasienter fra 14 til 100

Jordmødren­e viser også til Sonjatun-modellen, og måten de er organisert på, som er unik i hele landet.

– Vi tar vare på gravide, fødende, kvinner i barsel, vi har prevensjon­sveilednin­g, tar celleprøve­r, bistår på helsestasj­on for ungdom. Vi møter en pasientgru­ppe fra 14 til 100 år, og den kontinutit­eten er en kjempestor trygghet, sier Wilke.

At det er mer stress på UNN enn på Sonjatun er ingen hemmelighe­t, og jordmødren­e får mange tilbakemel­dinger på at det er fint å vaere der. Der føler de seg godt ivaretatt og får mye oppmerksom­het.

– De sier at når man kommer inn dørene her, er det som om roen senker seg over dem.

Nyvoll påpeker at fødetilbud­et og den interkommu­nale jordmortje­nesten henger så tett sammen, at dersom man rokker ved fødetilbud­et, rokker man ved så mye mer.

– Da kan ikke de fødende få den veiledning­a og oppfølging­a de får i dag, hverken før eller etter fødsel.

– For å si det enkelt, legger jordmor Fjellstad til:

– Hvis fødestua legges ned, vil vi ikke ha det tilbudet vi har i dag til både gravide, fødende, kvinner i barsel og kvinnehels­e generelt. Slik vi jobber er vi en viktig del av å gi et likeverdig helsetilbu­d til kvinner i distriktet, som de som bor naert sykehus, og det er ett av målene til Helse Nord. Så med dette motsier de jo seg selv, sier hun.

– Henger ikke på greip

Det vil i tillegg rasere fagmiljøet, og hvor lett vil det bli å få tilsatt nye jordmødre, spør Fjellstad seg.

– Blir fødestua nedlagt, vil det medføre et stort tap for distriktet, fastslår hun.

– For hele Nord-Troms, legger ordføreren til.

– Vi vil jo ha flere ut i distrikten­e, at de skal bosette seg her, og ikke minst at kvinner skal føde flere barn. Da henger det ikke på greip at vi skal fjerne fødetilbud­et.

Det er mye som ikke henger på greip med forslaget, mener damene.

– Men tapet er størst for kvinner i distrikten­e der fødestuene eventuelt forsvinner. Jeg tror også at dersom man hadde gjort et helhetlig regnskap på det, hadde man ikke kommet billigere ut ved å legge ned til

budene, sier Fjellstad.

– Dette føles som et spark mot både kvinnehels­e, likestilli­ng og likeverdig­het, avslutter

Wilke med.

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? KAMPKLARE: Ordfører Hilde Nyvoll, jordmor Hanne Fjellstad og jordmor Birte Simone Wilke er klare til å kjempe med nebb og klør for å beholde fødetilbud­et på Sonjatun.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL KAMPKLARE: Ordfører Hilde Nyvoll, jordmor Hanne Fjellstad og jordmor Birte Simone Wilke er klare til å kjempe med nebb og klør for å beholde fødetilbud­et på Sonjatun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway