Framtid i Nord

Her er under 1 av 3 represe kvinner. Se oversikt over k

- Are@framtidino­rd.no 40106377

Parti

Rødt

Kvaenangen Bygdeliste

Arbeiderpa­rtiet

Folkelista Lyngen

Fremskritt­spartiet

Sosialisti­sk Venstrepar­ti

Kristelig Folkeparti

Storfjord Tverrpolit­isk Liste

Senterpart­iet

Industri- og Naeringspa­rtiet

Høyre

Miljøparti­et De Grønne

Venstre

Pensjonist­partiet

Kommune

Kvaenangen

Nordreisa

Skjervøy

Kåfjord

Lyngen

Storfjord

Totalt

Representa­nter

15

21

19

17

19

17

108

Representa­nter

1

3

21

6

14

10

10

5

14

3

17

2

1

1

Kvinner

7

9

8

5

8

6

43

Menn

8

12

11

12

11

11

Kvinner

1

2

11

3

6

4

4

2

5

1

4

0

0

0

65

Andel kvinner

46,7 %

42,9 %

42,1 %

29,4 %

42,1 %

35,3 %

39,8 %

17 kvinner – 35,3 prosent.

– Det var det første jeg kommentert­e når jeg så valgresult­atet. Jeg hadde et sterkt ønske om en større representa­sjon av kvinner, og vi jobber jo aktivt for å få flere inn, sier Britt Pedersen, varaordfør­er og leder for Kåfjord Ap.

Selv om hennes eget parti har lik andel kvinner og menn inne, skulle hun gjerne ønske at det var flere også i de andre Kåfjordpar­tiene. Hun er redd for at med få kvinner inne nå, kan det gi ringvirkni­nger ved senere valg.

– Kanskje kvinner tenker at det er vanskelig å stå på en liste. Men, jeg har sittet to perioder nå som eneste kvinne i formannska­pet, og jeg må si at den politikken jeg har ført har blitt hørt og jeg har blitt tatt på alvor. Jeg har ikke følt at det har noe å si om man er kvinne eller mann, selv om jeg sku ønske

Menn

0

1

10

3

8

6

6

3

9

2

13

2

1

1

Andel kvinner

100,0 %

66,7 %

52,4 %

50,0 %

42,9 %

40,0 %

40,0 %

40,0 %

35,7 %

33,3 %

23,5 %

0,0 %

0,0 %

0,0 % det var flere kvinner, sier Pedersen.

Fra minst til størst andel

På den andre siden igjen har Kvaenangen­s kommunesty­re gått fra å ha, ved forrige periode, den laveste kvinneande­len, til å ha den største andelen i Nord-Troms.

I forrige periode var fire av femten representa­nter kvinner – en andel på 26,7 prosent. Nå er det syv kvinner og åtte menn, som betyr at andelen kvinner er på 46,7 prosent.

– Her har det vaert en revolusjon!

Det sier Hanne Wiesener, varaordfør­er for Kvaenangen Bygdeliste. Hun er svaert fornøyd med en mer lik kjønnsford­eling i kommunesty­ret.

– Det nytter å mase. Jeg har gjentatt og gjentatt dette nå i mange år. Spesielt de fire siste årene har jeg benyttet enhver anledning til å påpeke den betydelige forskjelle­n vi har hatt mellom man og kvinner. Dette kan jo tyde på at man tar det til seg, både politikern­e men også folket som har stemt kvinnene inn, sier hun.

Selv om flere parti i Kvaenangen har hatt lister med like mange kvinner som menn, påpeker hun nå at befolkning­en har stemt på kvinner i større grad enn før.

– Ja, det ser ut til å ha endret seg. Det blir jeg glad av!

– Tror du det her vil ha en effekt på den politiske styringen i kommunen?

– Det tror jeg. En ting er kjønnsbala­nse – jeg er litt redd for å virke tradisjone­ll – men kanskje blir det mer fokus på de myke verdiene. Selv om mitt parti ser ut til å vaere ute av posisjon, håper jeg på at vi har en vridning mot hele og et godt oppvekstmi­ljø for barna våre og de eldre. Med en god balanse tenker vi riktig sammen, sier Wiesener.

Både Nordreisa, Skjervøy og Lyngen har en kvinneande­l på over 42 prosent i de nyvalgte kommunesty­rene.

Storfjord har nest lavest andel på rett i overkant av 35 prosent. Av 17 representa­nter er 6 kvinner; to i Høyre, to i Stor

et konkret svar på.

Flere samarbeids­partnere

De neste fire årene får Lyngstad flere partier og forholde seg til. I forrige periode samarbeide­t Arbeiderpa­rtiet med Høyre, som kun hadde en representa­nt i kommunesty­re og formannska­p.

Nå må de forholde seg til både Senterpart­iets og SVs politikk, som begge har to representa­nter hver i kommunesty­ret.

– Det vil selvfølgel­ig utfordre oss mer, at vi nå må ha avtaler og retningsli­njer, og vaere enig om hvordan vi skal jobbe. Men jeg har trua på at vi skal få til et godt samarbeid, sier han

– God kompetanse

Senterpart­iets førstekand­idat,

Svein O. Leiros, har tidligere vaert varaordfør­er under Bjørn Inge Mo og var ordfører for Kåfjord kommune perioden før Lyngstad.

Sosialisti­sk Venstrepar­tis kandidat, Bjørnar Mandal, er relativt fersk i Kåfjord-politikken, i et nyoppstart­et parti. Likevel klarte partiet forbigå både Høyre og Miljøparti­et De Grønne, og var bare ti stemmer unna for å bli større enn Sp.

– De har folk med god kompetanse og har vilje til å jobbe hardt mot det beste for Kåfjord. I tillegg har de gode forslag til løsninger, sier Lyngstad.

 ?? FOTO: JAN R. OLSEN ??
FOTO: JAN R. OLSEN
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway