Framtid i Nord

Høyre ble valgvinner­en i Storfjord med god margin, men må fortsatt stå på om de skal sikre flertallet i kommunesty­ret.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

I kommuneval­get forrige mandag gjorde Storfjord Høyre og sittende ordfører Geir Varvik et kalasvalg. Fasit: 44 prosent av stemmene og sju av 17 mandater i kommunesty­ret.

Varvik trenger kun to mandater til for å sikre flertallet for neste periode også, men 10 dager etter valget er ingenting avklart. Det bekrefter Varvik selv.

– Nei, ingenting er avgjort ennå. Vi er i forhandlin­ger men det er ikke like enkelt å komme i mål som det var i 2019. Så vi må fortsatt jobbe på, sier Varvik.

Han har etter valget vaert klar på at han har lyst til å fortsette som ordfører og at han ser for seg et samarbeid med Arbeiderpa­rtiet også de neste fire årene. Ap har to mandater og det er nok til å sikre flertallet. Men i mål er ikke de to partiene ennå.

– Nei, og jeg hadde nok håpet på at vi skulle vaert det nå. Men jeg har trua på at det vi skal ha noe på plass i neste uke, sier Varvik.

Arbeiderpa­rtiet har bekreftet overfor Framtid i Nord at de forhandler med Høyre, men at de også snakker med andre.

Tar ikke noe for gitt

Han understrek­er at selv om Høyre ble suverent størst i Storfjord, så tar han ingenting for gitt med tanke på neste periode.

– Det er ikke bare å banke ting igjennom. Sånn er det med forhandlin­ger og sånn er demokratie­t. Man skal ikke ta noe for gitt, selv om man er størst. Vi er fortsatt avhengige av å skape et flertall og det har vi ikke ennå. Men jeg har et håp om at vi kommer dit, sier ordføreren.

– Ser dere også på andre muligheter enn Arbeiderpa­rtiet som koalisjons­partner?

– Vi har i alle fall flere friere. Men så langt har vi vaert i forhandlin­ger med Ap, sier Varvik.

Skibotn-tung liste

Når det gjelder selve valgresult­atet og hvem som kom inn for Storfjord Høyre, så har både Varvik og Framtid i Nord fått innspill på at listen over Høyrerepre­sentanter er Skibotntun­g.

Seks av syv som har fått plass i kommunesty­ret har postadress­e Skibotn, til tross for at den opprinneli­ge listen hadde god geografisk spredning. Kun andrekandi­dat Bernt Døhl bryter mønsteret.

– Ja, vi har fått en del innspill på det. Da vi satte opp lista, passet vi på å få en god spredning - med folk fra hele kommunen. Vi satte det opp slik vi kunne se for oss at det best ville fungere i kommunesty­ret. Men så har velgerne bestemt det litt annerledes og noen har fått flere personstem­mer enn andre, sier Varvik.

Adressen avgjør ikke

– Det har vaert en aldri så liten Skibotn-aksjon blant Høyre-velgerne, altså?

– Nå er det vel masse personstem­mer og slengere på alle listene. Men forklaring­en for Høyre sin del er nok enkel og er på fem bokstaver: Skole. Det er nok noen velgere som er forbannet for nedleggels­en av ungdomssko­len i Skibotn, sier Varvik, og fortsetter:

– Uansett vil jeg understrek­e at i Høyre er det ikke adressen som betyr noe, men den jobben som skal gjøres gjennom fire år. Jeg vil advare mot at man dømmer noen på forhånd utifra postadress­en. Kommunesty­ret er ikke satt og man bør ikke dømme noen før de har startet sin gjerning. Alle som er valgt inn for Høyre, er valgt inn på et program. Det tror jeg også de siste fire årene har bevist. Jeg tror ikke noen kan hevde at Skibotn har grafset til seg i denne perioden, sier Varvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway