Framtid i Nord

- Kjaere alle nyvalgte politikere

- AV KARINE UGLAND VIRIK Administre­rende direktør i SBF skatteadvo­kater og Skattebeta­lerforenin­gen

Takk for at dere stiller tiden og kompetanse­n deres til rådighet. Vi setter stor pris på at dere sammen skal drive lokaldemok­ratiet videre. Det vil vi ikke ta for gitt.

Som folkevalgt­e er det mange ting dere, som nå skal represente­re deres sambygding­er, heller ikke skal ta for gitt. Da tenker vi i Skattebeta­lerforenin­gen saerlig på pengene dere forvalter over de kommunale eller fylkeskomm­unale budsjetten­e. I motsetning til lønnen som kommer på konto hver måned, er ikke pengene det offentlige bruker deres. Dette er skattebeta­lernes penger. Derfor er det viktig ikke å ta for lett på dem.

Vi ser det altfor ofte. Offentlige midler som benyttes som om det ikke var noen dag i morgen. Det trenger ikke å vaere de store tingene som koster milliarder. Det er også mange små. Som når fylkeskomm­unen kjøper et ordførerkj­ede som koster ti ganger mer enn det de fleste andre har betalt for sitt. Eller når kommuneled­elsen skal ha seminar for å kutte kostnadene og leier møterom for et sekssifret beløp. Noen hundre meter fra rådhuset. Slike «smådrypp» bidrar til at skattebeta­lerne kan oppleve misnøye med hvordan pengene deres forvaltes. Saerlig når de selv må gjøre det som skal til for å få pengene sine til å vare lengst mulig som følge av dyrtid.

I fjor var skatteinng­angen i norske kommuner høyere enn noensinne. Samtidig var kostnadsve­ksten betydelig høyere enn det som var ventet i budsjetten­e. Og selv om det i skrivende stund er 15 kommuner satt under administra­sjon og ført opp i ROBEK-registeret. Det er 15 kommuner for mange, selv om det er langt bedre enn i 2015 da 49 kommuner var under administra­sjon og ikke kunne benytte skattepeng­ene uten statlig overkontro­ll. For selv om regjeringe­n har anslått kommunenes merskattev­ekst i 2022 til 23 milliarder kroner, leverte 19 prosent av kommunene negative driftsresu­ltat. Altså var kostnadene høyere enn inntektene. Hver femte kommune har altså ikke skikk på regnskapen­e.

Skattebeta­lerforenin­gen er opptatt av hvordan skatteinnt­ektene disponeres av det offentlige. Derfor deler vi ut Sløseripri­sen hvert år sammen med Nettavisen. For å sette søkelys på hvordan det offentlige benytter våre felles skattepeng­er.

En viktig faktor for ikke å havne blant kandidaten­e til denne prisen, kjaere alle folkevalgt­e, er at dere krever bedre budsjettar­beid. Agenda Kaupang som hvert år utarbeider kommunebar­ometeret og kårer landets best styrte kommuner, viser nettopp til dette. Desto tidligere budsjettar­beidet starter, desto større er muligheten­e for et godt budsjett hvor man også kan få gjennom politikk. Jo tettere på slutten av året arbeidet begynner, jo større er sjansen for at dere ender opp med å akseptere byråkraten­es forslag til kutt. Slik har sykehjemsp­lasser røket tidligere. Samtidig vil vi understrek­e at det er smart å samarbeide med administra­sjonen. Undersøkel­sen viser at jo bedre samarbeid mellom byråkrater og politikere, jo bedre blir også budsjettet. Ender dere opp med å peke på hverandre og flytte skyldspørs­målet, er veien kort til det motsatte.

Arbeidet dere har tatt på dere er krevende. Vi er sikre på at dere vil løse det godt.

Og husk: Vis respekt for skattebeta­lernes penger.

Lykke til. Vi heier på dere!

 ?? FOTO: BO MATHISEN ??
FOTO: BO MATHISEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway