Framtid i Nord

Langrennse­ntusiasten fra Uløybukt i Skjervøy, Hermod Bjørkestøl, er død etter lengre tids sykdom.

- TROND SANDNES KJETIL MARTESØNN SKOG trond@folkeblade­t.no Kjetil@framtidino­rd.no

Han ble 79 år gammel. Bjørkestøl beskrives som en som har forandret nordnorsk, norsk og internasjo­nal skisport.

Han var født på Uløybukt i Skjervøy, der han ofte var på hytta med familien, og var bosatt på Bardufoss. I tillegg til å jobbe for skisporten var han også politiker for Høyre i Målselv.

Det var Nordlys som omtalte dødsfallet først.

– En enorm betynding

Trond Sandelin kjente Hermod Bjørkestøl svaert godt. Manndaling­en, som i dag bor i Rotsund, var laerer i Uløybukt og bodde hjemme hos familien Bjørkestøl.

– Jeg våger å si at jeg var sjette sønn i huset. Jeg og Hermod, samt brødrene Jan Gunnar og Per, snakkes og møtes minst en gang hvert eneste år. Seimølja på naustlofte­t på Bjørkestøl er en tradisjon!

Sandelin har mange år bak seg i skimiljøet i Nord-Troms, og er fortsatt aktiv både i innog utland. Han beskriver Hermod Bjørkestøl­s betydning for idretten som enorm.

– Hans kamp for sonerenn og for intersonem­esterskap i Troms Skikrets ga fantastisk­e resultater for rekrutteri­nga. Han jobbet også for offensive terminlist­er, altså at det var skikkelig matching på løpene. Det ga resultater i form av løpere som Jan Lindvall, samt sterke resultater i skisporet. Rundt 1980 var Troms skikrets en av landets sterkeste, og det kan nok tilskrives Hermod.

– Verdens beste løypelegge­r

Sandelin mener vennens innsats viste betydninge­n av godt lederskap.

– Vi var noen som fikk bekjempa «lua i hånda»-mentalitet­en. Vi våget å tro at vi var gode ledere og trenere, og det at vi hadde gode ledere, som nettopp Hermod var, ga resultater.

At Bjørkestøl i tillegg, ifølge Sandelin, ble verdens beste til å stikke ut løyper, mener han er betegnende for personen.

– Han våget å ta tøffe grep. Han våget å legge innovative løyper som utfordret løperne, men som også ga publikum gode opplevelse­r.

Trond Sandelin forteller at det den siste tiden, både før og etter Bjørkestøl­s bortgang, har vaert mange telefoner.

– Jeg har vaert i Finland og trent med en gruppe, og er på vei hjem. Nå ringer det folk fra

Finland, fra Sverige og andre steder, og alle sender hilsener. Hermed betydde mye for veldig mange, sier vennen

– En kjempe

– Her kan du bruke de flotteste ordene du finner. Det er en kjempe som har gått bort. Både nasjonalt og internasjo­nalt, sier OL-vinner og FIS-topp Vegard Ulvang til avisa.

For idretts-Norge er han mest kjent som langrennsl­ederen som var med på å revolusjon­ere langrennss­porten med sine løypekonst­ruksjoner.

– Hermod har satt mange spor etter seg, og han er internasjo­nalt stor, sier Asgeir Moberg, mangeårig administra­tiv leder i Troms skikrets og nå ansatt i Norges skiforbund, til avisa Nye Troms.

Bjørkestøl var så anerkjent internasjo­nalt at han i 2016 ble aeresmedle­m i FIS, Det internasjo­nale skiforbund­et.

Har satt solide skispor etter seg

Han har blant annet konstruert langrennsl­øypene til De olympiske vinterleke­ne i Salt Lake City i 2002, Torino i 2006, Vancouver i 2010 og Sotsji i 2014.

I Salt Lake ble en avgjørende motbakke oppkalt etter Bjørkestøl, med det velklingen­de navnet «Hermod Hill».

– Det var også Hermod som konstruert­e det nye stadionet i Holmenkoll­en, og gjorde det så spektakula­er som det har blitt, sier Moberg til avisa.

Bjørkestøl bidro også til løyper i Nord-Troms. I 2014 var han sterkt involvert i oppbygging­en av nytt skianlegg ved Saga i Nordreisa, og for to år siden leverte han også forslag til nye skiløyper på Skjervøy.

Uløybuktin­gen var også i mange år en sentral aktør i UL Blåtind, idrettslag­et til Uløybukt. Har var han både skiløper og fotballspi­ller.

Bjørkestøl var aktiv politisk i Målselv, hvor han har bodd siden 2018 samt en periode tidligere. Han var politisk aktiv for Høyre helt fram til det siste, og var blant annet leder i plan- og naeringsut­valget i kommunen. Han hadde yrkeskarri­eren sin i Forsvaret.

Hermod Bjørkestøl bisettes fra Målselv kirke onsdag 27. september.

 ?? FOTO: GJERMUND NILSSEN ?? EN KJEMPE: Hermod Bjørkestøl fra UYløybukt i Skjervøy, døde søndag, 79 år gammel.
FOTO: GJERMUND NILSSEN EN KJEMPE: Hermod Bjørkestøl fra UYløybukt i Skjervøy, døde søndag, 79 år gammel.
 ?? FOTO: ROGER BJØRKESTØL ?? HJEMME I ULØYBUKT: Hermod Bjørkestøl var ofte hjemme i Uløybukt. Her fra det tradisjone­lle påskerenne­t, sammen med bror Per Bjørkestøl og sambygding Øystein Sørvoll.
FOTO: ROGER BJØRKESTØL HJEMME I ULØYBUKT: Hermod Bjørkestøl var ofte hjemme i Uløybukt. Her fra det tradisjone­lle påskerenne­t, sammen med bror Per Bjørkestøl og sambygding Øystein Sørvoll.
 ?? ?? VÅGET Å TRO: Trond Sandelin (t.h.) har kjent Hermod Bjørkestøl siden 1967, og betegner han som en svaert viktig skikkelse for skiidrette­n i Troms. Her sim tidtaker under et renn i Nordreisa i 2017.
VÅGET Å TRO: Trond Sandelin (t.h.) har kjent Hermod Bjørkestøl siden 1967, og betegner han som en svaert viktig skikkelse for skiidrette­n i Troms. Her sim tidtaker under et renn i Nordreisa i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway