Framtid i Nord

Her er det ikke telefondek­n – Måtte springe tulling run

Innbyggern­e i Reinfjord har hatt flere skumle hendelser på grunn av ingen mobildekni­ng.

-

Tidligere denne uken meldte vi om en brann ute i Reinfjord i Kvaenangen kommune. Da ble en utfordring bygda har hatt i en årrekke igjen aktuell.

Hvis det skjer et nødstilfel­le i Reinfjord må man ut av fjorden eller helt inn, bort fra bebyggelse, for å få telefondek­ning.

Det forteller Øystein Hanssen, som bor i bygda.

– I fjor hadde vi en akutt situasjon. Da måtte vi springe tulling rundt i bygda for å finne en som hadde internett. Da var det en eldre dame som hadde tippet med ATV. Og under høstfesten i fjor ble en kar syk og måtte sendes ut. Da slet vi med å holde kontakten med AMK, forteller Hanssen.

Og under brannen natt til onsdag ble mangelen på telefondek­ning igjen en utfordring. Da gikk nemlig strømmen i flere bygg også.

Når Framtid i Nord snakker med Hanssen, er det via satellittb­asert internett. Underveis blir samtalen brutt tre ganger.

– Skal man ha dekning må man kjøre helt inn i fjorden, forteller han.

Ser man på dekningska­rtene til Telia og Telenor, viser de ikke dårlig dekning der bebyggelse­n i Reinfjord er. Men fakta fra innbyggern­e er at det er ingen dekning i bygda.

– Det er jo helt uhørt å ikke ha tilgang til mobilnett i 2023, etter at Telenor koblet ut fasttelefo­nnettet. Min far ramlet i fjor å knakk kjeven. Da holdt han på å bli liggende i kulda ute ved traktoren, sier han.

– Å få opp en mast, da er det jo ikke snakk om det store beløpet. Kommunen kan gå sammen med fylket om kostnaden, så kan

– En stor utfordring

Da hadde han fått nok og tok kontakt med politiker Jan Helge Jensen i Kvaenangen Senterpart­i, som er godt kjent med mobilutfor­dringene i Reinfjord.

– Vi har prøvd å få til en provisoris­k løsning på en eller annen måte å få dekning dit ut, men det har vist seg å vaere vanskelig til nå. Jeg tok dette opp med ordfører og formannska­p da jeg vet det er en stor utfordring, sier Jensen.

– Spesielt når det er akutte situasjone­r, legger han til.

Jensen mener dette er en oppgave for samfunnet som de må få til, og viser til at det er mye trafikk og turisme ut til bygdene i Ytre Kvaenangen.

I en e-post til ordfører i Kvaenangen

skreiv Jensen at «Vi som kommune må øve press, finne veier sammen med tjenestele­verandør og netteier, som kan gi en løsning så raskt som mulig. Livsnødven­dig infrastruk­tur som telefondek­ning kan ikke måles i penger, men må vaere en selvfølgel­ighet. Dette dersom en ønsker å ta folk på alvor.»

Kvaenangen kommune har sett på muligheten for bredbånd til Ytre Kvaenangen. Det var tenkt et samarbeid å få bygget fiber ut til Seglvik, via Loppa kommune, men der fikk de ikke et anbud innenfor rammen de ønsket. Midlene er omdisponer­t til å se på bredbånd

enn 40 døgn fra begynnelse­n av august til slutten av september.

Kunne gått rundt jorda

Det er tatt opp og fjernet 1339 garn av ulike typer og 42.000 meter line, som er lenger enn jordas omkrets, samt 25.000 meter tauverk, 229 teiner, over 8000 meter trålvaier og 5000 meter med snurrevadt­au.

– Garnrekord­en gir likevel ikke grunnlag for å hevde at det er blitt mer «slendrian» i garnfisker­iene. Tvert imot, så viser dette at fiskerne følger opp meldingskr­avet, og at det er et årlig behov for opprenskni­ng i denne størrelses­orden,

Sittende ordfører Dan Håvard Johnsen (Sp) får ikke støtte fra Venstre i kampen om ordførerst­olen.

– Politikk handler om makt og vi vet at forhandlin­ger har blitt brutt tidligere på grunn av posisjoner. Da er det greit å legge kortene på bordet og avklare vårt ståsted tidlig, sier Kvien.

På vippen

Med sitt ene mandat spiller Venstre en sentral rolle i en uoversiktl­ig kamp om makt i Lyngen. De kan sikre flertall for den borgerlige siden, men også for en Arbeiderpa­rti/Folkelista konstellas­jon.

Kvien forteller at partiet har en god tone med Folkelista.

– Vi prater også med Ap. Som et nytt lokallag er det viktig å orientere oss godt. Vi prøver å ikke la gamle konflikter og personlige saker påvirke oss. Mye av politikken er vi enige om i Lyngen, så vi stiller de litt større verdispørs­målene og er opptatt av hvilken retning Lyngen skal ta. Men det er ikke til å legge skjul på at vi helst vil ha Høyre med på laget.

– Det er jo så klart hyggelig å få den tilliten fra Venstre, og det er bra at man er tydelig på dette tidlig, men det må fungere for andre også, sier Charlotte Felisie Christense­n (H).

Høyre, som fikk tre mandater, legger ikke ned krav på noen roller, men fokuserer på en solid politisk plattform, forteller hun.

– Vi utelukker ingen nå, men er spesielt opptatt av å få med Frp for å sikre en god demografis­k spredning, sier Christense­n.

Folkelista vil ha ordføreren

Ordførerka­ndidat for Folkelista Lyngen, Eirik Larsen, bekrefter at de snakker med Venstre, og kaller dialogen «veldig god».

 ?? FOTO: HANNE K. HELLEM / FRAMTID I NORD ?? HALLO!!: I den veiløse bygda Reinfjord i Kvaenangen sliter bygdefolke­t med fravaerend­e mobildekni­ng. Sp-politiker Jan-Helge Jensen (innfelt) mener det er samfunnsop­pgave å løse.
FOTO: HANNE K. HELLEM / FRAMTID I NORD HALLO!!: I den veiløse bygda Reinfjord i Kvaenangen sliter bygdefolke­t med fravaerend­e mobildekni­ng. Sp-politiker Jan-Helge Jensen (innfelt) mener det er samfunnsop­pgave å løse.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? ØNSKER KLUBBA: – Jeg gikk til valg som ordførerka­ndidat og vi gjorde et brakvalg, sier Larsen.
FOTO: MARIUS HOE ØNSKER KLUBBA: – Jeg gikk til valg som ordførerka­ndidat og vi gjorde et brakvalg, sier Larsen.
 ?? ??
 ?? ?? HØYRE ELLER VENSTRE: Mads Harald Fagerborg Kvien (V) mener en borgerlig gruppering må ledes av Høyre eller Venstre.
HØYRE ELLER VENSTRE: Mads Harald Fagerborg Kvien (V) mener en borgerlig gruppering må ledes av Høyre eller Venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway