Framtid i Nord

Ap-toppen Kristina Torbergsen har ingen umiddelbar løsning i sikte for maktfordel­ingen på fylkesting­et.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

– Det er ikke noe nytt å melde her. Det foregår samtaler på kryss og tvers, men det er ingenting nytt.

Det sier Aps førstekand­idat Kristina Torbergsen om sonderinge­ne som foregår på fylkesnivå etter valget forrige mandag. Valgresult­atet ga ingen klare flertall til noen av de på forhånd mest aktuelle konstellas­jonene og da må det jobbes i Troms. Og det gjøres det også, skal vi tro skjervøyva­eringen.

Skanse til skanse

Den sittende fylkesråds­lederen er opptatt av at man ikke bare skal få et flertall, men at man klarer å styre fylket på en god måte.

- Det har jeg sagt siden resultaten­e kom på valgnatten. Vi må opp på 19 mandater og det er det handler om. Men samtidig er det viktig å få et styringsdy­ktig flertall som skal klare å styre over tid, og ikke bare «skrape sammen» nok mandater til å få makten. De neste fire årene ønsker vi å bruke på få finne gode løsninger for folk og ikke bare bruke tid til å gå fra skanse til skanse på fylkesting­et, sier Torbergsen.

Prater med alle som vil prate

Ap fikk inn ni mandater og har sammen med sine kumpaner de siste fire årene Senterpart­iet og SV 16. Det er tre for lite til å få flertall. På borgerlig side har Frp og Høyre til sammen 13 mandater.

- Hadde det utkrystall­isert seg et helt naturlig flertall, så hadde det vaert enklere å lande ting. Men det gjør det ikke, og da må vi bruke tid.

- Du nevner samtaler «på kryss og tvers». Betyr det at Ap må kikke over til «den andre siden» for å sikre et flertall?

- Altså: Arbeiderpa­rtiet gjør sine sonderinge­r og vi har som sagt ikke noe nytt å melde nå. Hadde vi hatt et flertallet på plass, så hadde vi kommet ut med det. Vi har pratet med både de vi styrer med i dag og med andre. Det magiske tallet er 19 og de som styrer i dag har bare 16 i det nye fylkesting­et. Det mangler med andre ord fortsatt tre. Men vi prater med alle som vil prate med oss og sånn er det med Ap; vi ønsker å vaere med å styre fylkeskomm­unen, sier Torbergsen.

Fragmenter­t

Hun kaller det politiske landskapet fragmenter­t, og slår fast at det er vanskelig å komme til 19 uten at verken Høyre eller Arbeiderpa­rtiet er med.

- Det er ingen enkel ligning som går opp, så her må man gå mange sonderings­runder for å finne løsninger. Vi ser at for eksempel Nordkalott­folket og Industri

– og naeringspa­rtiet har kommet inn. Derfor sier jeg «kryss og tvers» og derfor er jeg opptatt av at vi bruker tid på sonderinge­ne, for å se om det er mulig å finne et styringsdy­ktig flertall. Det er ekstra viktig nå når vi skal reetablere Troms fylkeskomm­une. For meg er politikken det viktigste, sier Torbergsen.

Torbergsen understrek­er at man har litt bedre tid til å komme i mål enn mange kommuner har.

– Det konstituer­ende møtet er ikke før 24. oktober. Så det er ikke det samme hastverket på fylkesnivå som det vi ser i mange kommuner, sier Torbergsen.

 ?? FOTO: RONALD JOHANSEN - ITROMSØ ?? SONDERER: Kristina Torbergsen og Troms Ap har fortsatt en jobb å gjøre om de ønsker å få på plass et flertall i fylkesting­et.
FOTO: RONALD JOHANSEN - ITROMSØ SONDERER: Kristina Torbergsen og Troms Ap har fortsatt en jobb å gjøre om de ønsker å få på plass et flertall i fylkesting­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway