Framtid i Nord

Nå ber administra­sjonen om lov til å etablere kassakredi­tt-avtale.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

I tirsdagens formannska­psmøte vil administra­sjonen i Kvaenangen be politikern­e om lov til å etablere en kassakredi­tt-avtale på inntil 10 millioner kroner.

Dette gjennom kommunens allerede eksisteren­de avtale med Sparebank 1 Nord-Norge.

Bakgrunnen er at det knapt nok var penger igjen på driftskont­o til å kjøre ut augustlønn­a til kommunalt ansatte, heter det i saksframle­gget.

– Helt utrolig

Det reagerer høyrepolit­iker i opposisjon­en, Geir Morten Olsen, svaert kraftig på.

– Det er helt utrolig at man har 70 millioner kroner på bok ved årsskiftet, også klarer man ikke se fram i tid og holde igjen penger, sier han.

Ved årsskiftet hadde kommunen nemlig 70,9 millioner kroner på sparekonto­en, blant annet på grunn av flere år med gode utbetaling­er fra Havbruksfo­ndet.

Kommunen har historisk sett hatt god betalingse­vne, og hadde så mye midler «til overs» at posisjonen vedtok å nedbetale 12,5 millioner kroner i en ekstraordi­naer nedbetalin­g av gjeld i 2023.

Samme vår som midlene gikk ut av konto kjøpte kommunen én aksje i Ymber AS til 17,8 millioner kroner, og årets faktura til ansattes pensjonsor­dning havnet på svimlende 14 millioner kroner. Samtidig er det heller ingen utbetaling fra staten til kommunene verken i august eller desember måned.

Olsen, som mest sannsynlig kommer i posisjon med Sp og SV etter konstitusj­onsmøtet i oktober, sier politikere er nødt å få forhåndsva­rsler før hendelser som dette.

– Økonomiled­er burde ha advart kommunesty­ret om ekstrautgi­ftene, slik at politikere får kontroll på hva som skjer i kommunen. Nå kommer ting helt utav det blå, sier han – som ikke visste noe om dette før han leste formannska­pspapirene nettopp.

– Vi var uheldige

Økonomiled­er i kommunen, Tore Li, forteller at det var en ubehagelig følelse å sitte i en situasjon hvor kommunen sto så tappet for penger som i sommer.

Han avfeier imidlertid at det er ligger stor dramatikk i situasjone­n.

– Vi var uheldige ved at alt falt på samme tidspunkt, med nedbetalin­g av gjeld, aksjekjøp og en stor regning i samme farta. Når det er sagt kan jeg som økonomiled­er godt si at jeg burde ha forberedt meg bedre på det før jeg tok ferie, sier han.

Li, som har jobbet 30 år med økonomi i Kvaenangen, forteller videre at han aldri før har opplevd kommunen så tom for penger.

– Men så har vi nok heller aldri betalt regninger av den størrelses­orden før. 40 millioner kroner i én smell i løpet av noen uker på sommeren er veldig spesielt, og når det er så spesielt burde jeg selvfølgel­ig ha planlagt det bedre.

150 personer på lønningsli­sta

Li legger til at han nå planlegger for at slikt ikke skal skje igjen, som også er grunnen til at han nå ber om tillatelse­n til en kassakredi­tt-avtale, som slett ikke er uvanlig blant norske kommuner.

– Jeg anser det som at vi har gjenoppret­tet likviditet­en, og tror ikke det blir behov for å bruke avtalen i vinter. Avtalen gir oss likevel bedre likviditet ved større utbetaling­er, og fungerer på den måten som en sikkerhets­ventil, avslutter han.

Rundt 150 personer står på lønningsli­sta til kommunen. Ifølge Li skal alle ha fått lønna si utbetalt som normalt.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? REAGERER: Høyrepolit­iker Geir Morten Olsen reagerer på saken som er satt opp på formannska­psmøtet tirsdag.
FOTO: ISABELL HAUG REAGERER: Høyrepolit­iker Geir Morten Olsen reagerer på saken som er satt opp på formannska­psmøtet tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway