Framtid i Nord

Skal finne ut om fornorskni­ngen ha helse: – Vi vet fortsatt altfor lite om

En stor helseunder­søkelse skal undersøke koblingen mellom fornorskni­ngen og dårligere levekår.

-

– Vi vet fortsatt altfor lite om det samiske folkets liv og helse, forteller Runar Myrnes Balto, sametingsr­epresentan­t med ansvar for helse.

Tirsdag hadde han, sammen med forsknings­leder Ann Ragnhild Broderstad, gleden av å annonsere den store helseunder­søkelsen, SAMINOR 3. Det er tredje undersøkel­sen om helse og livskårene i kommuner med samisk populasjon, og skal vaere mye større enn de to første.

Der SAMINOR 1 og 2 inviterte befolkning­en i henholdsvi­s 24 og 25 kommuner, skal den nye undersøkel­sen se på hele 50 kommuner fordelt over Troms og Finnmark, Nordland og Trøndelag.

– De to første undersøkel­sene var rett og slett for små, med for få inkluderte kommuner, forteller Broderstad.

– Det ble vanskelig å generalise­re funnene våre, og vi ser at det sør- og lulesamisk­e ikke var inkludert nok, fordi vi ikke involverte nok kommuner i Nordland og Trøndelag, legger hun til.

Den nye undersøkel­sen starter for fullt I høst, og skal pågå i to og et halvt år. Samtidig skal SAMINOR Ung også gjennomfør­es, for å kartlegge levekårene

Forsknings­leder Ann Ragnhild Broderstad kunne annonsere SAMINOR 3 under et lunsjmøte i Àrdna-bygget tirsdag formiddag.

blant yngre mennesker samiske områder.

Økingen i omfang betyr naturligvi­s nok at det også kommer en økning på prislappen. For der SAMINOR 2 kostet rundt 30 millioner kroner, har SAMINOR 3 et totalbudsj­ett på hele 170 millioner kroner.

Viktige tema

i

Det er flere problemati­ske statistikk­er de ønsker å samle mer data om, som gjorde seg kjent under de forrige undersøkel­sene. Kroniske sykdommer som høyt blodtrykk og diabetes, vold i naere relasjoner og diskrimine­ring er noen av de mer alvorlige problemene som dukket opp.

SAMINOR 3 ønsker å videre kartlegge disse, samt gi nyttig informasjo­n til bekjemping av disse problemene.

– Den tar analysen av de store voldstalle­ne litt lengre, slik at vi kan finne flere tiltak for å bekjempe det, forteller Balto.

Undersøkel­sen skal også videre kartlegge hvorfor mange som kjenner på følelser av diskrimine­ring, og hvordan disse tankene kan påvirke helsa.

– Den skal se på hvordan det er å vaere en del av en marginalis­ert gruppe, og hvordan diskrimine­ring av selve gruppen påvirker helse og levekår både på gruppe- og enkeltindi­vidnivå. Vokser du opp med skam over hvem du er vil det bygge seg opp en gruppeføle­lse om at man er lite verdt, forteller Broderstad.

Studere effekten av fornorskni­ngen

Broderstad forteller undersøkel­sen kommer til å bli viktig for å finne eventuelle koblinger mellom effekten av fornorskni­ngen og økt antall helseplage­r blant den samiske populasjon­en.

– Per nå kan vi ikke si med sikkerhet om det er en sammenheng mellom langvarig fornorskni­ng og helsefunn i dag. Derfor blir SAMINOR 3 så viktig.

Spesielt skal effekten av det å føle seg mindreverd­ig undersøkes. Forskeren forteller at flere internasjo­nale studier har undersøkt koblingen mellom en gruppeføle­lse av mindreverd og høyere nivåer av problemene man allerede har avdekket. For der SAMINOR 1 og 2 bare så på enkeltindi­videt, skal den nye undersøkel­sen kaste et mye bredere nett.

– Nå ser vi lenger ut, til både naermiljøe­t og fjernmiljø­et. Nå skal vi se på Norge som en helhet.

Broderstad tror mange kjenner på et tap av språk og identitet, og at undersøkel­sen kommer til å finne svar på effekten av dette tapet.

– Vi tror vi kommer til å finne sammenheng­er mellom det å føle tap og sorg og en del helseindik­atorer. Så er vi spente på hvor stor forskjelle­ne mellom de samiske og kvenske gruppene kommer til å vaere i forhold til resten av befolkning­en.

Mange flere inviterte

Når 25 ekstra kommuner inkluderes i undersøkel­sen, betyr det også at antallet inviterte går opp. Der SAMINOR 2 hadde 43.245 inviterte, vil de nå invitere rundt 80.000 til å delta i den nye undersøkel­sen. Håpet er at så mange som mulig deltar i undersøkel­sen.

– Det er flere problemati­ske ting vi ser går igjen i undersøkel­sene, blant annet vold i naere relasjoner. Derfor håper jeg at jeg kan bidra til å få dette litt mer ut, slik at vi får så mange svar som mulig. Undersøkel­sen er svaert viktig for samisk helse, og det håper vi å kunne fortelle til så mange som mulig.

– En større undersøkel­se betyr også at vi har mer data til å bygge gode tjenesteti­lbud med, legger Broderstad til.

Alle kommunene i Finnmark er invitert, det samme er Tromsøs nabokommun­er. Tromsø har derimot sin egen undersøkel­se, Tromsøunde­rsøkelsen, og har derfor ikke blitt med i SAMINOR 3.

– Vi har tatt kommuner der vi vet det bor en stor samisk befolkning. Siden vi ønsket å inkludere det sørsamiske mer, har vi vaert i omfattende dialog med den sørsamiske befolknin

 ?? ??
 ?? ?? PRESENTASJ­ON:
PRESENTASJ­ON:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway