Framtid i Nord

En tillitskri­se

-

Det politiske miljø er i ferd med å påføre norsk demokrati banesår, som ryster oss langt inn i sjela. En skokk med habilitets­saker, blir nå toppet av Sindre Finnes hemmeligho­ldte aksjehande­l, bak ryggen på ektefelle og tidligere statsminis­ter Erna Solberg. Tilliten svikter på hjemmebane, men det represente­rer noe langt mer enn ekteskapel­ig mistro på kammerset. Det er et kollektivt tillitsbru­dd som gjør at folk flest sliter med å stole på politikern­e.

Det er en tillit som tradisjone­lt har ruvet i landskapet, som nå ligger i knas og vil trenge årevis med rehabilite­ring. Tyveri kan vaere så mangt, det kan vaere å stjele fra medmennesk­er, det kan vaere underslag, det kan vaere å tilgodese venner og familie med tjenester og det kan vaere å underminer­e sjenerøse ordninger for folkevalgt­e.

I sum blir det såpass drøyt at det får konsekvens­er for den troverdigh­eten, som er en av flere søyler som utgjør fundamente­t for demokratie­t. Det stilles ekstra krav til politikere og offentlige personer som forvalter våre felles verdier, på alle forvaltnin­gsnivå.

I forbindels­e med valg er det ekstremt viktig at det som fremføres er transparen­t, det vil si at man er aerlige og oppriktige i forhold til hva politikken og politikern­e bringer til torgs. Det handler også om at noen velger å vente med å svare på tilgjengel­ig informasjo­n til valget er over, slik at doble standarder blir kommuniser­t.

Media har også merket en kraftig utglidning når det gjelder å flytte nyheter fra statsbudsj­ettet til valginnspu­rten. Det er naturligvi­s ikke regelstrid­ig, men det er noen dyder som flyttes, nemlig at partiene som er i posisjon kan sukre pillene i august og september.

Nå er tilliten allerede så utsatt at lekkasjene har mindre effekt enn tidligere, og at det raskt blir omdøpt til valgflesk, også når opposisjon­en lover mer enn de kan holde. Resultatet kan vaere at stadig flere forsøker å løfte blikket og tenke mer langsiktig og helhetlig, eventuelt alternativ­t.

Dette skjer samtidig som antall forhåndsst­emmer øker kraftig, slik at innspurten i september ikke får den effekten mange kanskje tror. Kanskje det til og med handler om at tilliten har blitt mer frynsete, også til det som blir sagt. Ikke bare det som blir gjort.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway