Framtid i Nord

Onsdag kveld meldte kommende posisjon i Kåfjord at de var blitt enige om verv og politisk plattform for de neste fire årene.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Bernt E. Isaksen Lyngstad i Arbeiderpa­rtiet fortsetter som ordfører og Svein O. Leiros i Senterpart­iet er tilbake i rollen som varaordfør­er.

Av andre verv vil Britt M. Pedersen (Ap) ta over som gruppelede­r, Dagfinn Lyngstad (Ap) skal lede utvalget for miljø, drift og utvikling, og utvalget for oppvekst og omsorg splittes i to utvalg, ledet henholdsvi­s av Lisa Katrine Mo (Ap) og Bjørnar Mandal (Sv).

Den politiske plattforme­n partiene har kommet fram til har de Kalt Fossenerkl­aeringa, avslører Leiros.

Samtlige av toppene i partiet sier at de er fornøyde med hvordan forhandlin­gene har gått siden de signerte intensjons­avtalen dager etter valget.

– Medlemmene våre er også fornøyde. Alle partiene har hold medlemmene sine informerte underveis og fått innspill fra de til forhandlin­gsgruppa. Sluttprodu­ktet ser veldig bra ut, så nå gjenstår bare den viktigste jobben; å sette politikken ut i live, sier Lyngstad.

Fokuset rettes mot helse og oppvekst

Årsaken til at utvalg for omsorg og oppvekst deles opp, er også todelt.

En av grunnene er at det er de to største sektorene i kommunene, som tar 80 prosent av budsjettet.

– De to områdene ser vi vil vaere mest utfordrend­e framover. Rekrutteri­ng av fagpersone­ll skal vi ha ekstra fokus på – hvordan vi skal rekruttere sykepleier­e til helse og laerere til oppvekst, sier Leiros.

Alle tre nevner for så vidt at rekrutteri­ng vil og er en utfordring, noe alle kommuner opplever nå.

– Alle sektorene er viktig, men vi vet jo at eldrebølge­n kommer og vi må knives som alle andre om å tiltrekke oss omsorgsper­sonell. Men vi må også se på boligsitua­sjonen, sier Mandal og nevner både tomter og boliger som kan leies.

– Vi har mye å ta tak i. Helse er spesielt viktig, sier han.

Revurdere felles ungdomssko­le

Lyngstad påpeker også at å styrke møteplasse­ne, både for den yngre og den eldre generasjon­en, er noe de vil jobbe for

– De gjør at man kan leve det gode liv her i Kåfjord. Med den topografie­n vi har, er det et stykke mellom bygdene.

– Har det vaert noen saker dere har vaert uenige på?

– Det er jo politiske forskjelle­r ute å går, men vi har hatt gode samtaler og løsninger. Det er ingen som har måtte svelge noen store kameler, svarer SVpolitike­ren.

Leiros er enig i at det er noe småtteri, men at i de blir bagateller i det store bildet.

– Spesielt enige om at vi må styrke rus, psykiatri og helse. Og faktisk er vi enige i saken om felles ungdomssko­le, at det må ses på andre løsninger på grunn av økonomien.

I dag ligger det et vedtak om at kommunen skal en gang få utredet muligheten for en felles ungdomssko­le eller 5. til 10. trinn i Kåfjord.

Kommunen jobber også med planene for en ny brannstasj­on, samt nevner Leiros flommen i 2022 som gir kommunen merkostnad­er på over 42 millioner.

Erfaring på toppen

– Ser du fram til å tre inn som varaordfør­er igjen?

– Absolutt. Jeg tror at jeg og Bernt med den erfaringen vi har kan utgjøre en forskjell. Å ha en rødgrønn styring i kommune tenker jeg er en fordel – å kunne ha direkte kontakt med regjerings­partiene vil vaere viktig, sier Leiros.

For Mandal har dette blitt en god start for hans inntreden i Kåfjord-politikken.

– Vi var klar over at det var et Sv-grunnlag i Kåfjord, men vi så nok ikke for oss å komme i posisjon. Vi ønsker å vaere med å påvirke poltikken i Kåfjord, så når vi så at folket hadde stemt rødgrønt gikk vi for det helt fra starten, sier Mandal.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway