Framtid i Nord

Nå belager Bente og TPL seg på nye – Vi strakk ut en lang og god arm, m

Tverrpolit­isk Liste ville samarbeide med Ap og Sp om makten i Storfjord. Men Ap sa nei takk.

-

Ordførerka­ndidat Bente Bech bekrefter overfor Framtid i Nord tirsdag at det ikke lenger er noen farbar vei til makta for Storfjord Tverrpolit­isk liste.

– Vi har sammen med Sp hatt sonderings­møter med Ap, men de har takket nei til samarbeid. Så da må vi innstille oss på at å få til et samarbeid med Sp og MDG i opposisjon heller, sier Bech.

Strakk seg langt

TPL hadde sammen med Ap og Sp hadde ni mandater. Det hadde vaert nok til å få flertall i kommunesty­ret - 9–8.

Høyres ordfører, og valgvinner, Geir Varvik har vaert klar på at de ønsker å fortsette samarbeide­t med Arbeiderpa­rtiet - som de har samarbeide­t med de siste fire årene. Arbeiderpa­rtiet har imidlertid holdt alle dører åpne etter valget 11. september, men nå er i alle fall døra til TPL lukket ifølge Bech. Hun legger ikke skjul på at hun hadde håpet på et annet utfall.

– Ja, vi føler at vi strakk ut en lang og god arm for å invitere de inn i varmen og få til et samarbeid. Jeg vil si at vi strakk oss veldig langt, men vi fikk likevel nei fra Ap. Det er veldig trist, men det får vi ta til etterretni­ng. Så får vi heller gjøre en jobb i opposisjon, sier Bech.

Utelukket ingenting

TPL fikk 29,6 prosent av stemmene i Storfjord og får fem mandater inn i kommunesty­ret. Litt faerre enn Bechs optimistis­ke tips lød på før valget, men likevel et bra resultat. Men til tross for at TPL er soleklart nest største parti i kommunen, så sier Bech at alle muligheter lå på bordet i samtalene med Ap og Sp.

– Var dere også villige til å gi fra dere ordførerve­rvet, til tross for at dere er klart størst i et slikt samarbeid?

– Vi var som sagt villig til ganske mye for å få til et samarbeid. Så vi utelukket ingenting, heller ikke det. Men det ble bare et innledende møte, og så sa medlemsmøt­et til Ap sitt, sier Bente Bech.

Skjønner ikke skepsisen

Tverrpolit­isk liste ble i sin tid dannet med utspring i nettopp Ap foran valget og har vaert mye større enn Ap i de tre siste kommuneval­gene. TPL satt med ordføreren fra 2015 - 2019 også.

– Oppfatter du dette som et «takk for sist» fra Arbeiderpa­rtiet?

– Det vet jeg ikke. Men jeg har jo hørt det bli nevnt at «dem kan vel ikke stole på oss» og at skepsisen til TPL er stor. Men akkurat det skjønner jeg ikke helt, sier Bech, som nå regner med at Høyre og Ap blir enige igjen.

– Vi venter i spenning, så får vi se, sier Bech.

Ordentlig tilbakemel­ding

Inger Heiskel, sittende varaordfør­er for Ap og leder i forhandlin­gsutvalget, bekrefter til Framtid i Nord at Ap har takket høflig nei til samarbeid med TPL den neste perioden.

– Jeg mener TPL har fått et ryddig og greit svar. Det er viktig å vise respekt og gi ordentlig tilbakemel­ding. Og det mener jeg de har fått. Vårt medlemsmøt­e tok stilling til både TPL-samarbeid, Høyresamar­beid og også om vi skulle stå alene. Men det endte med at vi ville gå videre med Høyre som vi har hatt en felles plattform med - som ivaretar både deres og våre ønsker og krav, sier Heiskel.

– Ingen kald skulder fra Ap til TPL, altså?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi ønsker tvert imot å bruke den kommende perioden til å jobbe sammen med også TPL. Kanskje kan man etter hvert også kan se på muligheten­e for å slå seg sammen igjen, sier Heiskel, og avslører at Ap gjorde et fremstøt på det i fjor - før valgproses­sene ble satt i gang for alvor.

Tok kontakt i fjor

– Ja, vi tok faktisk kontakt i fjor for å høre med dem om en «fusjon» kunne vaere aktuelt. Vi hadde vel hørt litt rykter om at de kanskje ikke skulle fortsette som liste, og da tenkte vi at det hadde vaert ryddig med en avklaring så tidlig som mulig. Men det var ikke ønskelig fra deres side. Men nå ville de samarbeide med oss, og vi hadde for så vidt et fint møte med dem. Der fikk vi snakket ut og det tror jeg er viktig. Man kan ikke koste alt under teppet i slike møter, sier Heiskel, og fortsetter:

– Men det var den totale pakken som ble avgjørende for oss.

Det at vi skal jobbe for hele kommunens beste var viktig for medlemsmøt­et og da fant man ut at man vil prøve å få et samarbeid med Høyre videre, sier Heiskel.

Hun tror at Ap og Høyre kommer i mål med forhandlin­gene.

– Nå skal vi flikke på avtalen med Høyre og så skal medlemsmøt­et vårt gå igjennom den. Så blir det nok sånn. Det skal i alle fall mye til for at det skal bli noe annet, sier Heiskel.

Ingenting er klart før...

Høyre-ordfører Varvik er imidlertid ikke akkurat en fontene av informasjo­n overfor Framtid i Nord tirsdag ettermidda­g.

 ?? ??
 ?? ?? STRAKK SEG LANGT, MEN: Bente Bech og Storfjord Tverrpolit­isk liste får ikke Ap Nå belager Bech seg på opposisjon­sjobbing i fire nye år.
STRAKK SEG LANGT, MEN: Bente Bech og Storfjord Tverrpolit­isk liste får ikke Ap Nå belager Bech seg på opposisjon­sjobbing i fire nye år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway