Framtid i Nord

Jernbanedi­rektoratet vil heller oppgradere dagens jernbanest­rekninger, enn å bygge en ny strekning nordover.

- VEGAR FJELL vegar.fjell@itromso.no

Onsdag klokken 12.00 ble konseptval­gutredning­ene (KVU) for transport i Nord-Norge og NordNorgeb­anen lagt fram og overlevert samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Dette foregikk på Folkets Hus i Narvik.

Utredninge­n, som startet i 2021, har et perspektiv fram til 2060, og er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Jernbanedi­rektoratet, Kystverket og Avinor. Den legger grunnlaget for alle transports­ystemer og all transport i Nord-Norge; vei, jernbane, sjøfart og luftfart.

Ny innfart Tromsø

Prosjektle­der for KVU NordNorge, Signe Eikenes (Statens vegvesen), la fram konsepter til titalls milliarder kroner, i tillegg en tiltakspak­ke på om lag 100 milliarder kroner.

Konseptene er delt opp i «bolyst og bli-lyst», naering, og sikkerhet og beredskap. Blant tiltakene som anbefales, er ny innfart til Tromsø via Malangen for å korte ned avstandene i regionen, forbedring av kollektivt­ilbud, farleder, fylkesveie­r og beredskap mot akutt forurensni­ng.

I tillegg pekes det også på Narvikterm­inalen og døgnåpen tollstasjo­n på E10.

Ifølge Eikenes skal tiltakene bygge oppunder et samfunnsmå­l om et baerekraft­ig transports­ystem som blant annet «binder land og folk effektivt sammen, gir enklere reisehverd­ag og fremmer både nasjonal og regional utvikling».

Anbefaling­en fra utredninge­n er alternativ én, forbedring av vei og jernbane for 77 milliarder kroner i tillegg til 100 milliarder kroner til tiltak, og til ny innfart til Tromsø. Dette vil gi en total prislapp på 184 milliarder kro

ner.

Ingen jernbane til Tromsø

I tillegg har jernbane på strekninge­n mellom Fauske og Tromsø vaert utredet av Jernbanedi­rektoratet. Allerede torsdag kom det lekkasje om at direktorat­et vil fraråde bygging av Nord-Norgebanen, fordi den blir for dyr.

Under onsdagens pressekonf­eranse bekreftet jernbanedi­rektør Knut Sletta at direktorat­et anbefaler å skrote Nord-Norgebanen, og mener det heller bør investeres i eksisteren­de banestrekn­inger i Nord-Norge.

Direktorat­et mener at en utbygging av Nord-Norgebanen vil gi «dårlig samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, og negative virkninger for natur og miljø, klima og reindrift».

Nesten 300 milliarder

Prosjektle­der for KVU NordNorgeb­anen, Madeleine Kristensen (Jernbanedi­rektoratet), presentert­e fire ulike jernbaneko­nsepter i nord. Ifølge utredninge­n vil en forbedring av Ofotbanen og Nordlandsb­anen koste 14 milliarder kroner, mens full utbygging fra Fauske til Tromsø (inkludert en «arm» til Harstad) vil få en prislapp på over 280 milliarder kroner.

Det er også utredet strekning fra Fauske til Tromsø uten Harstad, og fra Narvik til Tromsø. Alternativ­et uten Harstad vil ifølge utredninge­n koste over 230 milliarder, mens prislappen for en jernbanest­rekning fra «kun» Narvik til Tromsø vil forventes å vaere på rett i overkant av 110 milliarder kroner.

Nasjonal transportp­lan

Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård takket for arbeidet som var lagt ned med utredninge­ne.

– Jeg skal nå sammen med mitt departemen­t, og Bjørnar Skjøran med sitt, sette oss inn i dette. Mange av de utfordring­ene som KVU-ene peker på, er regjeringe­n allerede godt i gang med. En del av tiltakene som er presentert med tanke på bolyst og bli-lyst, står på listen over prioriteri­nger, sa Nygård etter overleveri­ngen.

Nå skal konseptval­gutredning­ene ut på høring, før regjering og storting skal ta stilling til utredninge­ne knyttet opp mot Nasjonal Transportp­lan.

– Dette blir med i det viktige arbeidet med Nasjonal Transportp­lan (NTP). Det er mange hensyn som skal ivaretas. Økonomiske kostnader, naturvern, reindrift, klima og miljø, og forsvarsog beredskaps­evne i nord, sa Nygård.

– Det er et viktig poeng at vi snakker et 40-årsperspek­tiv. Det er fire NTP-perioder og 40 statsbudsj­ett. Det er et omfattende arbeid og lang tidshorist­ont. Jeg kan ikke gå naermere på innholdet og hvordan regjeringe­n stiller seg til det nå. Vi skal sette oss inn i rapportene og ta det med i det videre arbeidet, la han til, og varlset en «grundig prosess».

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway