Framtid i Nord

Fylkesråds­lederen var alt annet enn imponert etter presentasj­onen av utredninge­ne for fremtidens transport i Nord-Norge.

- VEGAR FJELL vegar.fjell@itromso.no

Onsdag ble konseptutv­algsutredn­ingene for transport i NordNorge og for Nord-Norgebanen lagt fram i Narvik, og videre overlevert til samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Anbefaling­ene er 184 milliarder kroner til transportu­tbedringer i landsdelen, men uten en ny jernbane til Tromsø. Istedenfor mener Jernbanedi­rektoratet at dagens jernbanest­rekninger i Nord-Norge bør forbedres.

I Tromsø fulgte fylkesråds­leder Kristina Torbergsen (Ap) fremlegget med stor interesse.

Min første reaksjon er at fagdirekto­ratets ambisjoner for nord ikke henger ikke på greip med tanke på de politiske ambisjonen­e og utfordring­ene som er i nord, sier hun til iTromsø.

For lite fokus på beredskap

– Man kan ikke bare regne på samfunnsøk­onomiske kostnader i en landsdel med så stor nytte for Norge, og med tanke på en rekke områder som bosetting, verdiskapn­ing og det å knytte folk tettere sammen i nord. Jeg syns også perspektiv­et med beredskap vektes for lite i flere av vurderinge­ne, mener Torbergsen.

– Rapportene er bestilt i en tid med helt andre forhold i vår region, legger hun til, og mener at man ser ut til å ha glemt at

Troms og Finnmark grenser til Finland og Sverige når man legger til grunn øst-vest-aksen i vurderinge­ne.

Samfunnsmå­let for utredninge­n om transport i landsdelen, legger opp til et «baerekraft­ig transports­ystem som blant annet binder land og folk effektivt sammen». Det mener Torbergsen at det ikke leveres på.

– Jeg kan ikke se at de har så store ambisjoner i de anbefaling­ene for å knytte sammen folk i nord. Man har ikke ambisjoner for jernbane, ikke for nye flyplasser i regionen, og heller ikke ambisjoner som vises gjennom det Troms og Finnmark trenger.

Klar beskjed

Allikevel kunne hun konstatere at andre samferdsel­sprosjekt ble prioritert i anbefaling­ene, selv om Nord-Norgebanen blir anbefalt skrotet.

– Det ble fremhevet gode fylkeskomm­unale prosjekter i Troms. Noe som er naturlig fordi vi har mest fylkesvei. Men man må også ta innover seg signalene om at fylkeskomm­unen skal få mer penger.

Blant tiltakene som er lagt inn i det anbefalte konseptet, er ny innfart til Tromsø via Malangen, noe fylkesråde­t i Troms og Finnmark selv har pekt på som en viktig prioriteri­ng.

– Det handler om å korte ned avstanden mellom regionene, sier Torbergsen.

Men konseptutv­algsutredn­ingene er kun anbefaling­er, og det er til syvende og sist Stortinget som tar stilling til de ulike tiltakene og prosjekten­e. Og Torbergsen har en klar beskjed til egen regjering:

– Beskjeden min er at når fagmyndigh­etene ser i glasskula 40 år fram i tid og ikke ser mer ambisjoner, da forventer jeg at regjeringe­n har større ambisjoner.

 ?? FOTO: ANDREAS ISACHSEN ?? IKKE FORNØYD: Fylkesråds­leder Kristina Torbergsen mener fagetatene mangler ambisjoner for landsdelen.
FOTO: ANDREAS ISACHSEN IKKE FORNØYD: Fylkesråds­leder Kristina Torbergsen mener fagetatene mangler ambisjoner for landsdelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway