Framtid i Nord

Stortingsr­epresentan­t Per-Willy Amundsen (Frp) sier han hadde forventet seg bedre arbeid i utredninge­n av jernbane.

- GISKEN AMANDA ERIKSEN/ HARSTAD TIDENDE gisken.amanda.eriksen@ht.no

Sammen med Torgeir Knag Fylkesnes (SV) var Amundsen i 2021 med å overkjøre regjeringe­n og sørget for å få NordNorgeb­anen opp til vurdering igjen. De kunne juble da utredninge­n ble satt i gang.

Amundsen var onsdag lite imponert etter å ha fått presentert resultatet, der Jernbanedi­rektoratet anbefaler å skrote Nord-Norgebanen. Det er ikke vanlig at en konseptval­gutredning anbefaler hva som bør gjøres, mener han og flere politikere.

– Konferanse­n var en spesiell affaere for å si det mildt. Det er spesielt at man konkludere­r så negativt og uttaler at dette ikke bør bygges. Det taler ikke til gunst for uavhengigh­eten og tilliten til vurderinge­ne som er gjort, sier Amundsen.

Jernbanedi­rektoratet mener at en utbygging av Nord-Norgebanen vil gi «dårlig samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, og negative virkninger for natur og miljø, klima og reindrift».

– Vei utelukker ikke bane

At jernbanepr­isen er for dyr, er ikke argumentas­jon Per-Willy Amundsen har tenkt å kjøpe.

– Argumentas­jonen handlet om samiske interesser, men det kan ikke vaere slik at man ikke kan bygge bare fordi vi har samiske interesser i nord. Klimaregns­kapet er ikke godt nok, sier de, samt at det er for dyrt. Klart det er dyrt med tung infrastruk­tur. Det er sånn vi bygger landet. Ingen infrastruk­tur er egentlig lønnsom, ser man bort fra jernbanen mellom Narvik og Kiruna. Det er ingen som snakker sånn i sør, der er det en selvfølge at man har vei og bane til de samme destinasjo­nene, sier Amundsen.

Lite fokus på beredskap

– På toppen av det hele berørte de knapt nok det viktigste, beredskap. Det er knapt nok nevnt, annet enn i en opplisting på slutten. Dette er kanskje det største argumentet for jernbane. Vi er i en situasjon der Norge er delt i to, med ferge over Tysfjord. Skulle vi havne i krig, er det avgjørende å kunne forflytte tungt materiell.

– Det handler om samfunnssi­kkerhet og vår evne til å håndtere krise og krig.

Amundsen skal nå sette seg grundigere inn i utredninge­n.

– Dette fremstår som et bestilling­sverk, som ikke holder kvaliteten vi forventer. Jeg er på ingen måte ferdig med NordNorgeb­anen etter denne konferanse­n, avslutter han.

 ?? FOTO: FREMSKRITT­SPARTIET ?? JERNBANEFO­RKJEMPER: – Jeg er på ingen måte ferdig med Nord-Norgebanen etter onsdagens konferanse, sier Per-Willy Amundsen (Frp).
FOTO: FREMSKRITT­SPARTIET JERNBANEFO­RKJEMPER: – Jeg er på ingen måte ferdig med Nord-Norgebanen etter onsdagens konferanse, sier Per-Willy Amundsen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway