Framtid i Nord

Vekstkonfe­ransen naermer seg med stormskrit­t.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

Det er to år siden den første Vekstkonfe­ransen gikk av stabelen – og nå er Halti Naeringsha­ge straks klar til å gyve løs på den andre utgaven.

12. og 13. oktober er datoene prosjektle­der Mari Aasland Bøyum og leder Marius Johansen ber nordtromsi­ngene merke seg.

– Den første konferanse­n var en stor suksess, så nå har vi prøvd å bare peise på enda hardere. Det er nye konsept som kommer inn, større satsinger på workshopen­e og selvfølgel­ig veldig, veldig gode foredragsh­oldere.

Trekker inn unge voksne

Nytt av året er noe som kalles «VEKSThuset», og som har som mål å sette fokus på de unge voksne.

– Vi ser jo at på naeringsli­vskonferan­sene er det ofte ringrevene som kommer tilbake. Så det startet med et spørsmål om hvordan vi skulle trekke inn de unge voksne, sier Bøyum.

De utfordret et lokalt byrå fra Storfjord bestående av tjenestede­signere på nettopp den tanken – og det er de som har kommet opp med det som altså blir VEKSThuset.

Målet er å se på Nord-Troms i framtida: Hvordan vil man at regionen skal vokse og hvordan skal man få unge voksne til å ville bygge et liv her. Unge bli invitert inn for å begynne å jobbe med ideer, som skrives ned og skal opp på veggen.

– Det skal bli en slags levende utstilling av ideer som konferanse­deltakerne kan gå inn og se på i pauser, sier Bøyum.

– Det skal vaere en rød tråd gjennom hele konferanse­n, legger Johansen til.

– Tanken er at du skal bli så inspirert at du i pausen går inn og skriver ned ideer i veksthuset og på den måten vaere med på å utvikle regionen. Det er et morsomt konsept vi tester ut, sier han.

Bøyum sier de håper å sette i gang noen prosesser, og at noen faktisk griper fatt i det som kommer.

– Vi har jo samlet naeringsli­vet og sentrale offentlige aktører på ett sted, så vi håper det skal kunne generere samarbeid på tvers av både det private, det offentlige og forskjelli­ge selskaper. Kanskje kan man hente litt inspirasjo­n fra de unge som sitter der.

– Noe for alle og enhver

Selve konferanse­n blir heftige greier, med et fullspekke­t program, ifølge naeringsha­ge-lederen.

– Det blir en god miks av lokale foredragsh­oldere som har turt å ta sats, og som har lykkes. I tillegg til flere kjente navn som skal snakke om blant annet baerekraft, kunstig intelligen­s, økonomi og verdenssit­uasjonen.

Tema for konferanse­n er «å tenke det utenkelige», og flere lokale gründere kommer for å presentere sine suksesshis­torier. Tor Petter W. Christense­n som står bak Aurora Spirit, Elisabeth Braathen i Lyngen Lodge og Merrick Mordal Johnstol i Rå Biopark er bare noen eksempler.

Personlig gleder Johansen seg aller mest til å høre på investor Peter Warren.

– Jeg hører mye på podkasten hans. Han har stor kunnskap om det geopolitis­ke og makroøkono­miske bildet man ser i dag, både i Norge, i Europa og i verden.

Bøyum er aller mest spent på VEKSThuset, siden det tross alt er et helt nytt konsept.

– Også siden vi får med de unge, som er en liten hjertesak for meg. Men jeg gleder meg kanskje mest til en del av foredragen­e, som Petter Gulli, Christine Spiten og Morten Goodwin.

De poengterer at det er et variert team som står bak konferanse­n – og at de på den måten får fanget opp flere perspektiv­er på ting.

– Jeg tror det skal vaere noe for alle og enhver. Det blir veldig spennende, og vi gleder oss masse.

For hele regionen

Konferanse­n avsluttes med fireretter­s middag på Bios, der kokk Jonathan Bukkøy Arntzen skal sette sitt preg på menyen.

– Vi satser mye på at det skal vaere en grønn konferanse, så derfor var det viktig for oss å ha en kokk som har fokus på å bruke lokale råvarer, og støtte opp om lokale produsente­r, sier Bøyum.

Fredag er siste dag – og det hele avsluttes med diverse fagseminar­er. Rekrutteri­ng, «NordTroms 2040» og «Fremtidens reiseliv» er temaene på de tre workshopen­e deltakerne kan velge mellom.

Fylkeskomm­unen, Innovasjon Norge, Nordreisa kommune som vertskommu­ne, Kåfjord, Skjervøy og Lyngen,

Siwa og Samfunnslø­ftet er bare noen av de som bidrar finansielt til årets vekstkonfe­ranse, i tillegg til flere samarbeids­partnere, som Framtid i Nord og Sparebank1.

– Dette er en konferanse for hele Nord-Troms. Den skal ta for seg hele regionen, og det synes jeg vi har fått til i det programmet som er satt, sier Johansen.

– Det skjer utrolig mye spennende i Nord-Troms, og det er mange som har turt å satse. Vi gleder oss til å høre fra flere av dem.

Billettsal­get startet for lenge siden, men har virkelig tatt seg opp den siste tiden, forteller de, som håper på å selge alle de 180 tilgjengel­ige billettene.

– Vi prøver å lage en arena der det offentlige og naeringsli­vet kan møtes, og oppfordrin­ga er at her må alle kjenne sin besøkelsti­d.

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? SNART DAGS: Det er bare et par uker igjen til årets vekstkonfe­ranse. Prosjektle­der Mari Aasland Bøyum og leder Marius Johansen håper både naeringsli­vet og offentlige aktører i NordTroms kjenner sin besøkelses­tid.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL SNART DAGS: Det er bare et par uker igjen til årets vekstkonfe­ranse. Prosjektle­der Mari Aasland Bøyum og leder Marius Johansen håper både naeringsli­vet og offentlige aktører i NordTroms kjenner sin besøkelses­tid.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? KLARE: Marius Johansen og Mari Aasland Bøyum i Halti naeringsha­ge gleder seg til årets Vekstkonfe­ranse.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL KLARE: Marius Johansen og Mari Aasland Bøyum i Halti naeringsha­ge gleder seg til årets Vekstkonfe­ranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway