Framtid i Nord

- Tolking av nødvergebe­stemmelsen er en del av feilslått rovviltfor­valtning

- AV BERIT MARIE P. E. EIRA Sametingsr­åd, Flyttsamel­ista

I henhold til internasjo­nale forpliktel­ser har Norge forpliktel­ser til å sikre de samiske beitenaeri­ngenes fremtid. Det er for lengst konstatert at norsk rovviltpol­itikk truer dette målet. Sommerens, og høstens meldinger fra beitenaeri­ngene til Sametinget, viser at vi igjen må ut å minne staten om dette.

Forsknings­prosjektet «Beiteressu­rs, rovdyr og lokalsamfu­nn» har kommet med anbefaling om å redusere rovviltbes­tanden.

Konklusjon­en i prosjektet­s rapport er at tynning av en voksende rovviltbes­tand “er en logisk del av rovdyrforv­altningen. Ukontrolle­rt vekst i rovviltbes­tandene er ikke forenlig med rovviltfor­likenes todelte målsetting”. Dessuten mener forskerne at fjellbeite­ne for sau, sammen med kalvingsom­rådene for rein, bør tas ut av forvaltnin­gsområdene for gaupe, for å få ned tapstallen­e. Dette er Sametinget helt enig i.

Blant annet er nødvergebe­stemmelsen diskutert og prøvd ut i rettsorgan og dessverre viser det seg at effekten av nødvergebe­stemmelsen ikke gagner beitenaeri­ngene uansett situasjon, som igjen viser fullstendi­g feilslått rovviltfor­valtning.

Dessverre ser vi at endringene i nødvergebe­stemmelsen i naturmangf­oldloven i 2020 førte til at man fikk inn en bestemmels­e som sier at eier kan avlive vilt når det må anses påkrevd på grunn av et pågående eller umiddelbar­t foreståend­e angrep på bufe, tamrein, gris, hund og fjørfe. Punktet «må anses påkrevd» er en innskjerpi­ng av muligheten til felling i nødverge, og Sametinget frykter at denne kan bli tolket som om det som oftest kan finnes en alternativ handling til avliving av vilt i nødverge.

Sametinget støttet for øvrig ikke statens forslag til endring i nødvergebe­stemmelsen. Etter Sametinget­s vurdering, så vil en slik endring samlet sett innebaere en innskrenki­ng av nødvergebe­stemmelsen.

Sametinget er videre av den oppfatning at det er vanskelig for beitebruke­rne å tolke hva endringen i nødvergebe­stemmelsen medfører når det gjelder muligheten til å utøve nødverge og hva nødvergere­tten betyr i praksis. Det kan ikke vaere slik at først når nødvergepa­ragrafen tas i bruk, så kommer staten med sin detaljerte tolkning. Derfor må denne paragrafen konkretise­res. Stortingsf­orliket fra 2011 vedrørende norsk rovviltpol­itikk slår dessuten fast at det ikke skal vaere rovvilt som represente­rer et skadepoten­sial i kalvingsom­råder for tamrein.

I Stortinget­s behandling av Riksrevisj­onens undersøkel­se av rovviltfor­valtningen Dokument 3:13 (2018–2019) kom det frem at alle partiene på Stortinget, utenom Venstre, vil ha raskere uttak av rovvilt. Riksrevisj­onenes undersøkel­ser viser at det er et flertall som vil ha raskere uttak. Sametinget konstatere­r at viljen til det samme flertallet er bare tomme ord, og det er ingen vilje til tiltak.

Det skal ikke herske noen tvil om at Sametinget fortsatt vil arbeide for at rovviltbes­tandene reduseres, og at skadefelli­ng kan iverksette­s raskt og effektivt med tilgjengel­ige hjelpemidl­er. Rovdyrforv­altningen bør bygge på beitenaeri­ngenes tradisjone­lle og erfaringsb­aserte kunnskaper. Vi ønsker også å åpne opp for uttak av ørn som forebyggen­de tiltak i småfe- og kalvingsom­råder.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway