Framtid i Nord

- Ap sikrer et krafttak mot mobbing i skolen

- AV ELISE WAAGEN Utdannings­politisk talsperson Ap

Trygge elever som trives på skolen, laerer best. Derfor er det urovekkend­e at stadig flere elever melder om mobbing i skolehverd­agen. Nå er tiden overmoden for et krafttak mot mobbing.

Mobbing er et stort samfunnspr­oblem. Vi vet at barn som blir mobbet, er mer utsatt for et bredt spekter av helseprobl­emer, økt fravaer og dårligere skoleprest­asjoner. Alle fortjener et miljø fritt for mobbing, og ingen barn og unge skal vaere redde for å oppleve mobbing verken på skoleveien, i friminutte­ne eller i timen.

Regjeringe­n viser nå vei for å snu en negativ utvikling vi ikke kan stå stille å se på. I neste års statsbudsj­ett settes det av 35 millioner kroner til en kraftpakke mot mobbing som skal styrke de tiltakene vi vet virker, og som skal bidra til økt kompetanse i kommuner og skoler. Målet må vaere en trygg og god skolehverd­ag for alle elever – fordi elever må ha det bra for å laere bra.

Det er helt avgjørende at skolene jobber godt med forebyggin­g, og tar tak i mobbing og dårlige skolemiljø på et tidlig tidspunkt. Det må skje før sakene blir store og vanskelige. Mobbing blir ikke borte uten videre, og arbeidet med å bygge trygge og gode skolemiljø­er for alle barn og elever krever et systematis­k og kontinuerl­ig arbeid på den enkelte skole.

Tall fra Elevunders­økelsen viser en markant økning i andelen elever som svarte at de var blitt mobbet i 2022, sammenlign­et med året før. Økningen var saerlig negativ på 7. og 10. trinn. Tallene taler for seg selv, og det er behov for et mer systematis­k arbeid for å skape et godt og trygt skolemiljø for alle barn.

Regjeringe­ns kraftpakke mot mobbing skal bidra til at alle elever, foreldre og skoler skal oppleve å få bedre hjelp og faglig støtte til å håndtere mobbesaker, og inneholder tre konkrete satsinger. For det første setter vi av 15 millioner til beredskaps­team mot mobbing. Slike team er nøkkelpers­oner som kan tre sammen når det er behov for det, og som kan bidra til å løfte kompetanse­n og løse konflikter på skoler med saerlige skolemiljø-utfordring­er. Den andre satsningen er å bruke 10 millioner kroner på å utvide antall skoler i laeringsmi­ljøprosjek­tet, som er en ordning hvor de som sliter med skolemiljø­et kan få støtte og veiledning av fagfolk over tid. Prosjektet har allerede høstet gode resultater, og flere skoler har klart å snu en negativ utvikling i mobbesaker. Den siste satsningen handler om å styrke statsforva­lterne med 10 millioner kroner, for å bidra til å få ned køen av skolemiljø­saker, samtidig som statsforva­lterens forebyggen­de arbeid styrkes, i form av bedre støtte og veiledning til skoler og kommuner.

Arbeiderpa­rtiet er ikke fornøyd før skolen er trygg for alle elever, og derfor er det bra regjeringe­n nå satser på tiltak vi vet fungerer. Det er viktig for at både elever og foreldre skal vaere trygge på at alle barn blir tatt vare på i skolen, og for å bidra til at skolemiljø­et legger til rette for trygge vilkår for god laering og trivsel for alle elever.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway