Framtid i Nord

Det eldste koret i NordTroms holder jubileumsk­onsert.

-

– Det er veldig artig at Liv, som startet det hele for 50 år siden, nå er kommet tilbake til oss og skal lede oss gjennom dette prosjektet, stråler Karin Elvenes-Leiros.

Holder jubileumsf­est

I disse dager øves det voldsomt i Kåfjordkor­et.

Lørdag om to uker er det nemlig duket for jubileumsf­est på Senter for Nordlige folk i Manndalen.

Da skal sangerne vise fram kreftene sine, der både nåvaerende og tidligere medlemmer skal dirigeres av Liv Rundberg og Ole Johan Monsen.

Publikum kan forvente sanger på både samisk og norsk, noen soloinnsla­g og kanskje litt revy.

– Vi har jo profilert det samiske godt opp gjennom årene, litt kvensk har vi også hatt. Så nå har vi plukket fram igjen litt av det gamle repertoare­t som vi jobber med, avslører ElvenesLei­ros.

Rundberg har gjennom årene tonesatt flere dikt og tekster fra kåfjordbyg­dene som har blitt brukt i koret. Noen av disse skal også fremføres under jubileet.

– Vi har jobbet mye med lokalt stoff, og har på denne måten vaert, og er fremdeles en viktig kulturbaer­er i kommunen, sier Elvenes-Leiros.

Startet som kirkekor

Koret ble først startet opp som Kåfjord kirke- og bygdekor i 1973. Det var fordi Liv Rundberg kom flyttende sørfra og fikk jobben som organist i kommunen.

– Stillingen omfattet kirkemusik­alsk arbeid, derfor kalte vi det kirke- og bygdekoret. Det var en del av menigheten­s arbeid i den perioden, forklarer Rundberg.

I 1984 endret koret navn, som siden har vedvart, og koret har oppigjenno­m årene hatt utallige musikalske samarbeid med andre sanggruppe­r og kor. «Tonetreff for Nord-Troms», musikkstev­net som startet i 1977, sørget dessuten for mye koraktivit­et i regionen i samme periode.

– Vi hadde flere store fellesnumr­e, og reiste rundt i alle kommuner, mimrer Rundberg.

Den gamle sirkushest­en

Opp gjennom årene har Kåfjord hatt flere barne-, ungdoms og skolekor. Men

Kåfjordkor­et er likevel bautaen som alltid har stått støtt.

– Hvorfor har det vaert en slik iver etter å synge i kor i Kåfjord?

– Det tror jeg nok vi kan takke Liv for, hun har vaert primus motor og har hatt en viktig rolle også i det generelle musikklive­t i Kåfjord. Hun er flink til å dra oss alle med, se alle, og «pushe» oss til å stå fram og prestere. Sanggleden hennes smitter over på alle, skryter Elvenes-Leiros.

– Njaa, det er vel flere enn bare meg, sier Rundberg – og legger til:

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway