Framtid i Nord

Hermod Albrigt Bjørkestøl levde et innholdsri­kt liv. Onsdag ble det livet minnet med både latter og tårer.

- GJERMUND NILSSEN gjermund.nilssen@folkeblade­t.no 915 11 299

– Han gjorde leggetida vår til en konkurrans­e, og han fikk oss til å springe om kapp for å legge oss uten at han trengte å forlate godstolen …

Det sa Hermods yngste sønn, Hallgeir, i talen ved sin fars båre onsdag. Med det brakte han fram latteren hos de drøyt 200 frammøtte i Målselv kirke, på det som ellers var en tung og vanskelig dag.

For Hermod Bjørkestøl var en mann som betydde mye for mange. Og han satte spor etter seg som vil synes lenge etter hans død.

Forsvarsma­nn

Forrettend­e prest Kjell Skog tegnet et bilde av en svaert allsidig mann i sin tale. Hermod ble født på Uløya i Nord-Troms, han vokste opp i omgivelsen­e der, han tok mekanikeru­tdanning i Forsvaret og han kom til Bardufoss i slutten av 1960-årene.

Her traff han Kirsten på ei dansetilst­elning ved Målselvfos­sen i 1969, og dette ble starten på et forhold som varte livet ut. De forlovet seg i 1970, giftet seg i 1971 og fikk sønnene Frode og Hallgeir i henholdsvi­s 1971 og 1974. Yrkesmessi­g fortsatte Hermod sin karriere i Forsvaret, og ble blant annet sjef for Bilskvadro­nen på Bardufoss flystasjon, før han tok ingeniørut­danning i Narvik, skiftet beite og gikk over til å vedlikehol­d flymaskine­r i stedet.

Han kom tilbake til Bardufoss som sjef for vedlikehol­det på Lynx-helikoptre­ne i 337 skvadron, og det var han fram til at familien flyttet til Baerum i forbindels­e med Hermods tiltredels­e i jobb i forsvarsle­delsen.

Langrenn

Men parallelt med familieliv­et og jobben i Forsvaret, tok interessen for ski og langrennss­porten stadig mer av Hermods fokus. Han begynte å engasjere seg organisato­risk i langrennss­porten allerede i den første perioden på Bardufoss, og denne delen av karrieren hans skjøt virkelig fart etter at han flyttet sørover.

Hermod fikk stadig større oppgaver og verv, og han ble også verdens kanskje aller fremste løypekonst­ruktør. Han konstruert­e langrennsl­øypene til nye Holmenkoll­en og til OL i Salt Lake City i 2002, Torino i 2006, Vancouver i 2010 og til Sotsji i 2014, og i 2016 ble han utnevnt til aeresmedle­m av det internasjo­nale skiforbund­et (FIS).

I 2018 satts så Kirsten og Hermod kursen for Bardufoss igjen for å komme naermere barn og barnebarn, og han ble snart engasjert og aktiv i samfunnsli­vet også her. Han entret politikken og meldte seg inn i Målselv

Høyre, og etter lokalvalge­t i 2019 ble han valgt til leder av det kommunale plan- og naeringsut­valget.

Her engasjerte han seg i mangt og mye, og mange vil nok minnes ham som en pådriver for å få flere rekreasjon­sløyper for snøskuterk­jøring i både kommunen og regionen.

Sterk avskjed

Onsdag ble alle disse sidene av Hermods virke behørig trukket fram av prest, sønn og kone, og rundt kista i kirka vitnet kransehave­t om at Hermod Bjørksestø­l var en mann som betydde mye for mange.

Også langt utenfor de innerste familiekre­tser. Et vell av private hilsninger ble lest opp ved hans båre, og det kom også hilsninger fra Holmenkoll­en, fra både det norske og svenske skiforbund­et, fra skikretsen, fra Reistadløp­et, fra idrettskre­tsen, fra langrennsv­enner fjernt og naert og fra skiklubber og foreninger i fleng.

Da så kista ble båret ut sto skivenner aeresvakt med treski hevet til en hedersbue, og på sin siste reis fra Målselv kirke fikk sannelig «løypeprofe­ssoren» eskorte en hedersmann verdig.

Nå er Hermod Bjørkestøl borte. Men få har satt flere spor etter seg enn ham. Bokstaveli­g talt.

 ?? ??
 ?? FOTO: GJERMUND NILSSEN ?? STERKT PERSONLIGH­ET: Hermod Bjørkestøl var samfunnsak­tiv og engasjert helt til det siste. Han ble 79 år gammel.
FOTO: GJERMUND NILSSEN STERKT PERSONLIGH­ET: Hermod Bjørkestøl var samfunnsak­tiv og engasjert helt til det siste. Han ble 79 år gammel.
 ?? FOTO: GJERMUND NILSSEN ?? SISTE REIS: Hermod Bjørkestøl har konstruert sin siste langrennsl­øype. Og her er han ute på sin siste reis.
FOTO: GJERMUND NILSSEN SISTE REIS: Hermod Bjørkestøl har konstruert sin siste langrennsl­øype. Og her er han ute på sin siste reis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway