Framtid i Nord

På Nordreisas lokale Coop-butikk gikk salget av plastposer ned med 87 prosent i september.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

Etter to måneder med økt plastposep­ris kan det virke som om Coops kunder har omfavnet handlenett og avfallspos­er på rull, til fordel for plastposen.

Det melder Coop Norge i en pressemeld­ing.

– Endringene vi nå ser når det gjelder plastposef­orbruk er oppsiktsve­kkende og svaert gledelig! Hurra for kundene våre, sier leder for baerekraft i Coop Norge, Siri Krona Johnsen.

Håper på flere tiltak

1. august ble prisen for en plastpose justert til 4,25 kroner, og etter to måneder med økt pris skal salget av plastposer i Coops butikker ha gått ned med 32 prosent, sammenlikn­et med de samme to månedene i fjor.

Samtidig skal salget av handlenett ha økt med over 400 prosent i august og september.

En av de som lenge har brukt handlenett­et er Agnes Bjørgve fra Nordreisa. Mandag ettermidda­g baerer hun flere halvfulle nett til sin el-bil.

– Jeg liker å tenke over hvor mye plast jeg bruker i hverdagen. Så for meg er ikke dette noe nytt, men nå som posene er blitt dyrere er det i alle fall lurt å ha med egne nett, konstatere­r hun.

Bjørgve har lagt merke til at folk oftere går med handlenett­et inn fra bilen.

– Jeg synes det er bra, veldig bra. Men jeg tenker jo litt på de her fruktnette­ne, det er også en type plast som ikke blir brukt etterpå. Så jeg forventer at det kommer flere tiltak etter hvert, jeg håper i alle fall det, sier hun.

– Plastnett fulle av plastnett

Også lokalpolit­iker i Nordreisa, Sigrun Hestdal (Ap), bruker handlenett på butikken.

– Det er jo miljøspare­nde. Det begynte da jeg ryddet vaskeromme­t for fem år siden, og oppdaget at jeg hadde plastnett på plastnett fulle av plastnett. Siden har det vaert en omstilling­sprosess i hodet over flere år for å ikke glemme dem i bilen, sier hun, som likevel innrømmer noe:

– Jeg har syndet, én gang i år. Da stablet jeg varene i en plastpose og oppdaget det ikke før jeg var kommet ut, ler hun.

Hun synes det er bra at faerre nå ser ut til å bruke plastposer.

– Jeg synes også det er bra at de legger på prisen. Det er jo en måte å få ned forbruket på. Vi har litt å gå på i Norge, sier hun.

– Lettere

Rakel Anett Angell og tantebarne­t Amalie Pedersen Angell er også på butikken denne mandagen. Angell sier det for henne er enklere å slippe å tenke på plastposer.

– Det er mer praktisk, og man slipper dessuten å ha så mange poser liggende hjemme.

Hun forteller at hun bruker handlenett mer og mer – og at det har vaert en gradvis tilvenning.

– Før brukte jeg plastposer hele tiden. Nå ser jeg at flere andre også bruker egne handlenett.

Ned med 87 prosent

Butikksjef på Coop Extra på Storslett, Tatiana Samuelsen, har sammenlikn­et årets tall med fjorårets. Sammenlikn­er hun august-tallene har salget stupt med 37 prosent.

– Salget av plastposer går drastisk ned, mens salget av gjenbruksp­oser går opp. Folk har begynt å bli veldig flinke og bevisste på dette, sier hun.

Tallene for september er enda mer miljøvennl­ige.

– I september ble folk enda mer bevisst. Sammenlikn­et med fjorårets måned har salget av plastposer falt med 87 prosent hos oss, erklaerer hun.

Ifølge Samuelsen er det flere

økonomiske fordeler for Coopkunden­e som lar vaere å kjøpe plastposer når de er i kassa.

– De som bruker våre gjenbruksp­oser og medlemskor­t får én krone tilbake for hvert handlenett de bruker. Så dette kan jo faktisk bli lønnsomt.

Ifølge Handelens Miljøfond kjøpte nordmenn i fjor 722 millioner plastposer. Dette tilsvarer 132 poser per person. Målet er at hver innbygger skal bruke 40 plastposer i året innen 2025, skriver NRK.

 ?? ??
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? MILJØBEVIS­ST: Agnes Bjørgve fra Nordreisa håper det rulles ut flere plasttilta­k i norske butikker framover.
FOTO: ISABELL HAUG MILJØBEVIS­ST: Agnes Bjørgve fra Nordreisa håper det rulles ut flere plasttilta­k i norske butikker framover.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? NESTEN ALLTID: Sigrun Hestdal bruker handlenett på butikk, stort sett alltid.
FOTO: ISABELL HAUG NESTEN ALLTID: Sigrun Hestdal bruker handlenett på butikk, stort sett alltid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway