Framtid i Nord

Fire partier skal styre Kvaenangen de neste fire årene.

- ARE BERGSET ELVESTAD ISABELL HAUG

Sosialisti­sk Venstrepar­ti, Høyre, Fremskritt­spartiet og Senterpart­iet i Kvaenangen er enige om å danne flertall i kommunesty­ret de neste fire årene.

Det melder partiene i en pressemeld­ing fredag ettermidda­g.

– En god prosess

Det betyr at Kai Petter Johansen (SV) blir ordfører og Jan Helge Jensen (Sp) blir varaordfør­er de neste fire årene.

Partiene kom til endelig enighet etter et fysisk møte som var ferdig torsdag kveld.

– Det har vaert en god prosess og en prosess hvor vi har spilt på åpenhet. Alle har gått inn i dette med en innstillin­g om en ny politisk retning og da er det også lettere å møte hverandre. Det har skapt tillit og god kommunikas­jon mellom oss, sier Johansen til Framtid i Nord.

Partiene har hatt to fysiske møter hvor alle har vaert samlet.

– Vi har også laget en felles e-post så vi kan komme med innspill om forskjelli­ge ting til hverandre, og hatt telefonmøt­er for å avklare enkeltsake­r.

– Har det bare vaert enigheter eller har noen måtte svelge kameler?

– Vi er jo fire forskjelli­ge partier som har forskjelli­ge grunnverdi­er, men lokalpolit­ikken har samlet oss. Det har ikke vaert store diskusjone­r, selv om vi har måttet gjøre små justeringe­r underveis. Men det er helt naturlig, så lenge ikke ett parti har rent flertall.

Fra innerst til ytterst

I pressemeld­ingen skriver de politiske partiene at innbyggern­e er kommunens viktigste ressurs, og videre at plattforme­n deres bygger på nettopp åpenhet, men også forsvarlig økonomisk styring og medbestemm­else, som igjen skal vaere med på å styrke demokratie­t og bygge tillit.

Politikern­e vil jobbe for et godt samspill mellom naeringsli­v, frivillige lag og foreninger, innbyggere og ansatte, slik at Kvaenangen oppleves som et godt sted å bo, jobbe og leve.

Partiene melder at de legger en desentrali­sert tenking til grunn. Kai Petter Johansen utdyper et ønske om å styrke hele kommunen, fra innerst til ytterst:

– Det finnes naeringsgr­unnlag over hele kommunen og vi er avhengige av bosetning der verdiskapn­ingen skjer. Derfor tenker vi desentrali­sert. Vi har en spredt befolkning og en spredt boligstruk­tur og må bygge opp under det. Tanken om sentralise­ring funker dårlig med de store avstandene vi har, konkludere­r han.

Ny skolestruk­tur?

Johansen trekker fram at partiene, blant annet er enige om å realisere et oppvekstse­nter sør for Baddereide­t.

Her venter politikern­e på en rapport som skal framlegges for kommunesty­ret.

– Det blir spennende å lese den og jobbe ut fra det. Et oppvekstse­nter har vaert et sterkt ønske fra foreldre på denne siden av Baddereide­t, for å få et naermere skoletilbu­d. Etter hvert vil vi se i retning både nord og sør i kommunen, hvordan strukturen og tilbudet er i forhold til behovet.

– Betyr det at et skoletilbu­d

på Alteidet, også muligens kan gjenoppstå?

– Hvis det er et grunnlag og et ønske om det, så er vi gjerne med og ser helhetlig på skolestruk­turen og barnehaget­ilbudet, hvordan man kan flytte ting naermere der folk bor. Det betyr ikke nødvendigv­is at vi flytter hele tilbudet, men i alle fall deler av det. Det er nok noe konkret som kommunesty­ret blir å se på, tror Johansen.

 ?? ?? ENIGE: Fra venstre: Kai Petter Johansen (SV), Aud Tove Tømmerbukt (Frp), Geir Morten Olsen (H) og Jan Helge Jensen (Sp).
ENIGE: Fra venstre: Kai Petter Johansen (SV), Aud Tove Tømmerbukt (Frp), Geir Morten Olsen (H) og Jan Helge Jensen (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway