Framtid i Nord

Både de profesjone­lle og Airbnb-utleiere har hatt en stor økning i besøkende denne sommeren.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

Bare flere og flere turister velger Nord-Troms når de skal ut og oppleve verden. Det viser tallene fra årets sesong – det har nemlig aldri vaert like travelt for overnattin­gsbedrifte­ne.

Det viser tall for årets sesong fra Statistisk Sentralbyr­å (SSB).

Nord-Troms øker mest i nord

Årsaken bak rekordseso­ngen er svak kronekurs, økt interesse for naturopple­velser, og for reisende har vaeret vaert veldig bra denne sommeren. Det sier reiselivss­jef K. Richard Paulsen i Visit Lyngenfjor­d.

– Denne fantastisk­e økningen vil kreve mer av oss i tiden fremover i forhold til tilrettele­gging. Det handler om mer styrt turisme, toalettfas­iliteter, avfallshån­dtering, parkering, skilting, og ikke minst økt kvalitet på våre tjenester og overnattin­gsteder, sier Paulsen.

Antallet overnattin­ger i NordNorge nådde toppen i august. Det var en økning på 11 prosent, sammenlign­et med rekordmåne­den august 2022.

Lyngenregi­onen er regionen som øker mest i nord, med hele 16 prosent i juni, juli og august. Lofoten, Senja og Tromsø økt med henholdsvi­s 10 prosent, 3 prosent og likt med fjoråret.

Totalt sett økte antall overnattin­ger i Nord-Norge med 63.000 overnattin­ger fra 2022 til 2023, noe som resulterte i nesten 660.000 overnattin­ger i Nord-Norge.

Dette er hos de profesjone­lle aktørene.

Inntekter for 54 millioner

Ser man på Airbnb, har også det segmentet økt betrakteli­g. Antall tilgjengel­ige romdøgn økte med 22,5 prosent og hvor antallet som har vaert reservert økte med 28,4 prosent.

Det har gitt intekter for over 54 millioner kroner i året – økning med 39 prosent fra i fjor.

Totalt er det 544 Airbnb-utleiere i Nord-Troms. Av de er det 139 i Lyngen. Det gir i snitt 812 tilgjengel­ige romdøgn per dag, hvor 260 av de i snitt er reservert per dag.

 ?? FOTO: ARE B. ELVESTAD ??
FOTO: ARE B. ELVESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway