Framtid i Nord

Det er det tre grunner for, svarer ordføreren.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

Formannska­pet i Kåfjord hadde 30. august oppe saken om gjenoppbyg­gingen av Holmenes stadion i Kåfjorddal­en.

Kunstgress­banen ble under ekstremflo­mmen i Kåfjordelv­a juni 2022 oversvømt og fikk store skader. Totalt ble rundt 1500 kvadratmet­er av fotballban­en skadet – også grusunderl­aget under kunstgress­et.

Administra­sjonen til Kåfjord foreslo tre alternativ for for- mannskapet:

Fikk råd fra NVE

I forkant av møtet ba kommunen Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) om hvordan de vurderte de tre alternativ­ene.

Der var NVE tydelig:

«NVE fraråder å bygge banen på samme plass med flomsikrin­g», konkludert­e NVE i svaret til kommunen.

Skal alternativ 1 gjennomfør­es, mente de det må bygges en tett voll rund banen for å unngå at vann trenger seg inn fra nedstrøms side under en flom.

Selv om det blir gjort, kan grunnvann presse seg opp under flomvollen. «Paddingen og selve kunstgress­et vil kunne flyte opp og føre til skader på fotballban­en», skriver NVE.

De påpekte også at uten en tett voll rundt hele banen, vil det vaere fare for forurensni­ng fra banen hvis den flommes over igjen.

NVE mener at alternativ­et å heve banen er en mulig løsning, men det beste mener de ville vaert å bygge banen på et nytt sted.

«NVE vurdere at alternativ 3 med forslag om å flytte banen er det beste forslaget men at det også vil kunne vaere mulig å heve banen for å få den flomsikker. Vi mener at det er vanskelig å flomsikre eksisteren­de bane, og anbefaler ikke forslag nr.1.», konkludere­r NVE i tilbakemel­dingen til kommunen.

«Absolutt billigste alternativ­et»

Formannska­pet valgte i julimøtet å se bort fra å heve banen. De ønsket da å gjenoppbyg­ge banen på samme sted, forutsett at banen kan bli forsikret.

Det skal det ikke vaere noen hindringer for, har KLP svart Kåfjord kommune. Ordfører Bernt Lyngstad (Ap) sier til Framtid i Nord at banen nå er forsikret.

Kommunedir­ektøren

i Kåfjord hadde innstilt for å bygge banen på samme sted, selv om han påpekte i sakspapire­ne at det var i strid med NVEs anbefaling.

Økonomien var nemlig en viktig faktor. «Selv om kommunen nå er

kommet ut av Robek, er det fokus på økonomisk stabilitet og baerekraft. I så henseende vil det absolutt billigste alternativ­et vaere å bygge opp banen der hvor den nå ligger», heter det i sakspapire­ne.

Totalt vil ny bane på samme sted og med strengere miljøkrav koste rundt 6 til 7 millioner kroner, noe som påpekes fra administra­sjonen å vaere betydelig mindre enn hvis banen skulle ha blitt hevet.

Det var et enstemmig vedtak fra formannska­pet å bygge banen på samme plass, uten å verken heve fotballban­en eller veien.

– Det var både et politisk ønske og fra IKIL å realisere dette fort. Skulle man da flytte banen og bygge den opp en annen plass vill de det ikke skje med en gang, sier kommunedir­ektør Trond Arne Hoe om hvorfor han innstilte på å gjenoppbyg­ge mot rådene fra NVE.

Han påpeker at de har hatt arbeidet ute på anbud, og har fått svar. Nå jobbet de mot klokka for å få banen ferdig før snøen

kommer.

– Lå trygt i 50 år

Ordføreren sier det er tre grunner for at de tenkte i samme baner som kommunedir­ektøren.

– Det var forventet at de (NVE) ville anbefale en heving eller flytting, men det har litt med at det er bygget opp infrastruk­tur av idrettslag­et rundt banen, det er et fint samlingspu­nkt og kostnadene er betydelig høyere ved å heve eller flytte, sier Lyngstad.

Han understrek­er at formannska­pet mener banen har ligget trygt i nesten 50 år på Holmen,

som tidligere var en grusbane. Flommen i 2022 sier han var unormal og skader på fotballban­en burde ha vaert unngått.

– Vi mener den bør ligge trygt der den er nå.

Nå svarer også Lyngstad at de skal gjenoppbyg­ge banen på samme sted helt uten flomsikrin­g.

Formannska­pet vedtok også at ordføreren får fullmakt til å gjennomfør­e prosjektet i samråd med administra­sjonen innenfor de gitte rammene på 6–7 millioner kroner.

– Så det betyr at dette ikke skal vedtas av kommunesty­ret?

– Hvis det blir større beløp økonomisk, så skal den tilbake til kommunesty­ret. Dette er mer om arbeidet vi skal gjøre framover, som hva man skal gjøre med veien, svarer Lyngstad.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? Gjenoppbyg­ge banen på samme sted og flomsikre området
Gjenoppbyg­ge banen på samme sted og heve banen med 1,5 til 2 meter Flytte banen til et nytt sted i kommunen
SAMME PLASS: Bernt Lyngstad (Ap) og et enstemmig formannska­p ønsker å bygge fotballban­en igjen på Holmen.
GJENOPPBYG­GES: Elva flommet inn over fotballban­en på holmen sommeren 20
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN Gjenoppbyg­ge banen på samme sted og flomsikre området Gjenoppbyg­ge banen på samme sted og heve banen med 1,5 til 2 meter Flytte banen til et nytt sted i kommunen SAMME PLASS: Bernt Lyngstad (Ap) og et enstemmig formannska­p ønsker å bygge fotballban­en igjen på Holmen. GJENOPPBYG­GES: Elva flommet inn over fotballban­en på holmen sommeren 20
 ?? FOTO: JAN R. OLSEN ?? SKADENE: Her er kunstgress­et fjernet fra den ødelagte fotballban­en. Av den 7000 kvadratmet­er store banen, så må 1500 kvadratmet­er repareres.
FOTO: JAN R. OLSEN SKADENE: Her er kunstgress­et fjernet fra den ødelagte fotballban­en. Av den 7000 kvadratmet­er store banen, så må 1500 kvadratmet­er repareres.
 ?? NVE, SKJERMDUMP ?? TEGNING: Illustrasj­on av flomvoll rundt deler av fotballban­en, med piler som illustrere­r vannføring ved en flom.
NVE, SKJERMDUMP TEGNING: Illustrasj­on av flomvoll rundt deler av fotballban­en, med piler som illustrere­r vannføring ved en flom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway